Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pripravte si osviežujúce grécke tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Ak ste niekedy navštívili Grécko, potom ste dozaista ochutnali osviežujúci predkrm s tajomne znejúcim názvom tzatziki. Chutná zmes uhorky a hustého jogurtu výborne osvieži v úmornej letnej horúčave a na jar nás môže príjemne naladiť na nadchádzajúcu dovolenkovú sezónu.

Ich príprava je veľmi jednoduchá. Pre dokonalý výsledok je potrebné použiť pravý grécky jogurt, ktorý má v porovnaní s tým naším viac tuku, je hustejší a mierne chuťovo odlišný. V Grécku som v obchodíkoch so suvenírmi videla predávať koreniacu zmes na tzatziki. Môžete si ju kúpiť a použiť na dochutenie. V tradičných tavernách si však vystačia iba s čerstývmi ingredienciami. Verím, že aj vy si tento jednoduchý recept obľúbite a stane sa stálicou vašej kuchyne.

Na pravé grécke tzatziki budete potrebovať:

  • 500 g pravého gréckeho jogurtu
  • 1 väčšiu šalátovú uhorku
  • 1 zväzok čerstvého kôpru
  • šťavu z 1 citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 dl panenského olivového oleja
  • korenie a soľ na dochutenie
  • olivy na ozdobenie

Suroviny na tzatziki

Suroviny na tzatziki

A môžeme sa pustiť do diela:

  1. Vychladený grécky jogurt si prelejte do veľkej misky.
  2. Olúpte uhorku a nastrúhajte ju na hrubom strúhadle. Vytlačte z nej prebytočnú vodu. Môžete si pomôcť plátenou utierkou. Tento krok je veľmi dôležitý. Nedostatočne vyžmýkaná uhorka by urobila z hustého jogurtu nevzhľadnú brečku.
  3. Nasekajte si kôpor na čo najmenšie kúsky (tvrdú stonku môžete vyhodiť).
  4. Vylisujte si strúčiky cesnaku. Ak nie ste milovníci pálivej chuti, tak si nechajte tzatziki cez noc v chladničke. Dlhší pobyt v jogurte otupí ostrú cesnakovú chuť.
  5. Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady, pokvapkajte olivovým olejom. Dochuťte soľou a korením.
  6. Nakoniec môžete ozdobiť gréckou olivou a dať odpočinúť do chladničky.

Tzatziki chutia dobre ako predjedlo s gréckym pita chlebom. Skvele ladia aj s ďalšími pochúťkami tradičnej gréckej kuchyne. Zapiť ich môžete napríklad pohárom osviežujúcej Retsiny.

Tzatziki s pita chlebem

Tzatziki s pita chlebem

Možno vám tá nezameniteľná osviežujúca chuť pomôže s výberom letnej dovolenky. Tzatziki sú doma rovnako tak na ikonickom Santorini, divokom Karphatose či nádherných plážach Lefkady.

Úplne najlepšie si ich vychutnáte v tradičnej taverne. Tie najlepšie taverny zvyčajne nelákajú neónovými nápismi v niekoľkých svetových jazykoch. Pátrajte skôr po menších podnikoch s príjemnou domácou atmosférou. Obsluha možno nebude dokonalá, ale zato zažijete nefalšovanú grécku pohostinnosť.

Grécka taverna

Grécka taverna

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.