Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie letoviská Olympskej riviéry

Najkrajšie letoviská Olympskej riviéry

Najkrajšie letoviská Olympskej riviéry

Dovolenka na Olympskej riviére je splneným snom všetkých milovníkov priezračne čistého mora, krásnej prírody a histórie. Bájna hora Olymp bola domovom dvanástich bohov, ktorí podľa starovekej mytológie Grécku vládli. Rozsiahla oblasť, ležiaca v tieni Olympu, má skvelé podmienky na cykloturistiku, potápanie v priezračnom Egejskom mori aj pokojnú rodinnú dovolenku. Len máloktorá oblasť v Grécku ponúka tak pestrú paletu fakultatívnych výletov. Môžete navštíviť romantický ostrov Skiathos, kláštory Meteora, metropolu Atény, tradičnú horskú dedinku Kalambaka alebo vystúpiť až na vrchol Olympu. Poďme si predstaviť tie najkrajšie z letovísk Olympskej riviéry.

1. Leptokaria

Bezkonkurenčne najobľúbenejšie letovisko Olympskej riviéry. Za svoju obľubu vďačí predovšetkým nekonečne dlhým, zlatistým piesočnato-kamienkovým plážai. Väčšina z nich získala prestížnu Modrú vlajku udeľovanú za kvalitu a čistotu mora. Pobrežie tu klesá do hĺbky len veľmi pozvoľne a tak si na svoje prídu aj najmenší návštevníci. Miestne klimatické podmienky sú ideálnou kombináciou horského a morského vzduchu a pre ľudský organizmus sú doslova balzamom. Ak by vás omrzela relaxácia na pláži s nádherným výhľadom na horu Olymp, môžete vyraziť do víru mesta. Nájdete tu veľa obchodíkov, taverien, tanečných klubov aj atrakcií pre deti.

Leptokaria

Leptokaria

2. Nei Pori

Menšie prázdninové mestečko si vás získa svojou pohodovou atmosférou. Pekná piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora nebýva ani v hlavnej sezóne preplnená. Vodné radovánky si môžete spestriť niektorým z mnohých ponúkaných vodných športov. Mestská promenáda je obzvlášť očarujúca s príchodom noci, kedy si môžete vychutnať pohľad na osvetlenú pevnosť Platamonas.

Pohľad z pevnosti na Nei Pori

Pohľad z pevnosti na Nei Pori

3. Velika

Príjemné letovisko leží v oblasti Thesália, ktorá býva nazývaná obilnicou Grécka. Veľmi úrodná pôda, dostatok zelene a blankytne modré more sem lákajú aj množstvo miestnych obyvateľov, hladných po kľudnej dovolenke. Velika je ako stvorená pre romantickú dovolenku. Takmer 4 kilometre dlhá pláž láka na prechádzky. Tú pravú chuť a vôňu Grécka si užijete počas návštevy tradičných trhov.

Grécke trhy

Grécke trhy

4. Platamonas

Veľmi fotogenické letovisko vzniklo z pôvodnej ospalej rybárske dedinky. Aj dnes môžete v tunajšom prístave pozorovať rybárov, vracajúcich sa z mora so svojimi úlovkami. Ak si privstanete, tak vám ich ochotne predajú na priľahlom rybom trhu. Tunajšia piesková pláž vás očarí nielen priezračne čistou vodou a dokonalým servisom, ale aj krásnou vyhliadkou na pohorie so stredovekým hradom. Hrad Platamon, ktorého história siaha až do 13. storočia, je obľúbeným výletným cieľom. Centrum mesta je plné tanečných klubov, reštaurácií, obchodov aj taverien. Nájdete tu aj celý rad atrakcií pre deti.

Hrad Platamonas

Hrad Platamonas

5. Messangala

Pokojná dedinka leží 7 km od populárneho Nei Pori. Ak túžite po pokoji, krásnom mori a dlhých prechádzkach po pláži, potom by nemala Messangala uniknúť vašej pozornosti. Povestnú grécku pohostinnosť zažijete na návšteve niektorej z rodinných taverien.

Tradičná grécka taverna

Tradičná grécka taverna

6. Paralia Katerinis

Len 85 km od letiska Thessaloniki sa nachádza letovisko, ponúkajúce všetko čo si sľubujete od dokonalej dovolenky. Krištáľovo priezračné more, piesočnaté pláže s bohatou ponukou vodných športov aj dostatok vyžitia pre deti i dospelých. Živý plážový bulvár chráni pred páliacim slnkom hustý pás zelene. Milovníci vodných radovánok môžu navštíviť tunajší moderný aqua park.

Paralia Katerinis

Paralia Katerinis

7. Litochoro

Milujete Grécko, ale túžite skôr po horách? Letovisko Litochoro predstavuje to pravé pre vás. Mestečko pripomínajúce alpské osady je východiskovým bodom pre výstup na najvyššiu horu Grécka Mytikas. Na jednej z výletných trás sa nachádza Národný park Olympos. Na území s rozlohou 45 km2 môžete vidieť vzácne druhy motýľov, plazov aj vtákov. Od roku 1981 je súčasťou biosférickej rezervácie pod záštitou UNESCO. Aj prechádzka mestečkom je dokonalým zážitkom. Úzke kamenné uličky vedú k čarovnému kostolíku Agios Nikolaos s fontánou. Zaujímavá je aj návšteva Námorného múzea.

Litochoro

Litochoro

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.