Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Oslávte príchod jari dovolenku: Kam vyraziť v marci?

Shutterstock

Vysala z vás dlhá zima všetku energiu? Vaše tempo pripomína leňochoda a už sa neviete dočkať na teplé slnečné dni? Pokiaľ súhlasne prikyvujete, je najvyšší čas naordinovať si poriadny odpočinok! Oslávte príchod jari dovolenku a dobite si baterky v tých najkrajších kútoch sveta. A ak váhate, kam vyraziť, môžete sa inšpirovať naším zoznamom lokalít, ktoré vás v marci privítajú v tej najlepšej kondícii!

Kanárské ostrovy

Shutterstock

Modla všetkých dovolenkárov ležiacich v Atlantickom oceáne vás nikdy nesklame. Osem španielskych ostrovov, na ktorých je celoročne príjemne teplé počasie vám učaruje svojou rozmanitosťou. Ich vulkanický pôvod má na svedomí scenérie, vďaka ktorým si možno na niektorých miestach budete pripadať ako na návšteve vo vesmíre. Čakajú vás tu obrovské piesočné duny alebo naopak pláže s čiernym sopečným pieskom, tyrkysový oceán, kvety ale aj unikátne zvieratá. Ak milujete turistiku očaria vás nespočetné možnosti na dlhé prechádzky po pobreží, či horské túry plné neopakovateľných výhľadov. Miestni si všetky okolité krásy vedia náležite užiť, radi jedia vonku a stres je pre nich jedna veľká neznáma.

Spoznajte krásy Kanárskych ostrovov

Madeira

Shutterstock

Nenápadný ostrovček ležiaci medzi Marokom a Portugalskom je gólom do čierneho pre všetkých milovníkov farieb a prírody. Hneď po prílete vám dôjde, prečo sa tomuto kútu sveta hovorí „ostrov kvetín“ či „ostrov večnej jari“. Z kvetov všetkých farieb, tvarov a vôní, ktoré sú rozosiate na svahoch, lúkach, vo voľnej prírode, ale aj v botanických záhradách sa vám zatočí hlava a v srdci rozleje pocit úplnej blaženosti. Určite sa pri svojich potulkách zastavte aj v hlavnom meste Funchal a prezrite si známu ulicu Rua de Santa Maria v ktorej sú dvere budov ozdobené originálnymi kresbami miestnych maliarov a vytvárajú tak umeleckú galériu pod holým nebom. A až vás omrzí mesto, pláže, či oceán, urobte si výlet do miestnych hôr a najväčšieho vavrínového lesa na svete. Na Madeire zažijete dokonalú terapiu prírodou.

Talianské a rakúske Alpy

Shutterstock

Síce už v marci pociťujeme postupné otepľovanie, v našich susedných krajinách si ešte stále môžeme vychutnať miestne zasnežené svahy. Desiatky kilometrov zasnežených zjazdoviek všetkých obtiažností, horské panorámy ako z pohľadníc na vás čakajú v Rakúsku či Taliansku. Tak zbaľte lyže a snowboardy a nechajte sa unášať snehovým dobrodružstvom. V Taliansku si ako odmenu za športový výkon doprajte Bombardino a lahodnú pizzu, v Rakúsku si vychutnajte poriadny rezeň či tirolské špecle.

Egypt

Shutterstock

Africká krajina Egypt sa teší medzi slovenskými turistami obrovskej popularite a každoročne sa pohybuje na popredných priečkach najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Obrovské historické a kultúrne bohatstvo, azúrové more, kilometre pláží volajúcich po odpočinku, fascinujúci podmorský svet, nekonečná púšť a perfektný hotelový servis. To sú dôvody, prečo sa do kolísky pyramíd a domoviny faraónov môžete vydať aj vy! Vyskúšajte napríklad obľúbené letovisko Marsa Alam, ktoré je rajom všetkých potápačov a milovníkov šnorchlovania, pretože krása koralových útesov a farebný život pod vodou je tu jednoducho bezkonkurenčná. Chybu neurobíte ani dovolenku v Hurghade, v najväčšom egyptskom letovisku s množstvom špičkovo vybavených hotelov. Novinkou je letovisko Marsa Matrouh pri Stredozemnom mori. Nájdete tu nádherné pláže, rozprávkové púštne oázy a stredomorskú atmosféru, ktorú inde v Egypte nezažijete.

Dovolenka v Egypte

Zanzibar

Shutterstock

Pri Zanzibare si môžete byť istí, že vám tamojšie pláže vyrazia dych. Piesok je krásny biely ako z obrázku a v kombinácii s tyrkysovými vodami Indického oceánu vytvárajú priamo rajské scenérie. Po hladinou vás z odmenu budú čakať prekrásne koraly a podmorský svet ako zo záberov pre National Geographic. Pokiaľ tu ucítite závan klinčekov, kurkumy, či škorice, nie je to náhoda. Pestovanie korenia má v tejto destinácii dlhú tradíciu a všetky jeho chute a vône dokážu domorodci majstrovsky využiť v tunajších pokrmoch. Kto túži po troche pokoja, má možnosť utiecť na susedné ostrovčeky ako je Pemba, či Mafia, kde je veľká pravdepodobnosť, že budete mať kilometre dlhých pláží len pre seba.

Termálne kúpele v Maďarsku

Shutterstock

Ohrievať premrznuté údy nemusíte za každú cenu len pri mori. Skvelú službu vám urobia aj termálne kúpele, ktorých mekkou je Maďarsko. Liečebné účinky teplých prameňov urobia s vašim zdravím a psychikou doslova divy. Krajina je vďaka svojej geologickej polohe kúpeľmi tohto typu doslova prešpikovaná. Kúpanie má vplyv na mnoho neduhov a samotné kúpele sa tak delia na očistné, wellness a liečebno- prírodné. Až budete dostatočne zrelaxovaní, zájdite si do niektorej z tradičných reštaurácií a nechajte si na jazyku rozplynúť chuť vynikajúceho gulášu, aký vie uvariť jedine v Maďarsku!

Dominikánska republika

Shutterstock

Táto perla Karibiku si získala srdcia mnohých cestovateľov z celého sveta. Užiť si čaro Dominikánskej republiky môžete aj v marci, pretože tu celoročne panuje tropické počasie bez väčších výkyvov. Všetky zimou unavené, prácou a stresom vyčerpanej duše tu čaká dokonalý reštart, odpočinok a pohoda. Okrem belostných pláží a teplého oceánu tu v podstate na každom rohu narazíte na prírodné scenérie, ktoré vám vyrazia dych. Chceli by ste bujný palmový háj, prírodné skaliská, tajomné jaskyne, veľkolepé pohorie, či džungľu? Žiadny problém. Týmto všetkým je táto malá zemička doslova napchatá. A až sa večer vrátite omámenie miestnou prírodou, zájdite do niektorého z vyhlásených barov a nechajte si namiešať tú najlepšiu piña coladu, akú ste kedy pili.

Kapverdské ostrovy

Shutterstock

Prechádzky po nekonečných plážach, vlny, ktoré uchvátia každého skúseného surfera, zábava v piesočných dunách, slnko žiariace po celý rok, bujná podmorská vegetácia, božské morské plody na tanieri, nádherná púšť a usmievaví domorodci. To sú jedny z mnohých dôvodov, prečo sa toto súostrovie v Atlantickom oceáne teší stále väčšej obľube. Vydajte sa napríklad na pláž Santa Maria, ktorá sa rozprestiera na ostrove Sal a nechajte sa uchvátiť pohľadom na romantické pobrežie lemované farebnými rybárskymi loďami, mólami, plážovými barmi a nádhernou priezračnou vodou, ktorá špliechá na piesočné pláže. A pokiaľ nemáte romantických zážitkov dosť, prenajmite si džíp alebo štvorkolku, vydajte sa medzi piesočné duny v miestnych púšťach a nechajte sa strhnúť atmosférou západu slnka ako z romantického filmu. 

Omán

Shutterstock

Táto orientálna krásavica ležiaca na Arabskom polostrove privíta s otvorenou náručou každého, kto lační po relaxe, dobrodružstve i zábave. Užite si ruch miestnych trhovísk, nechajte si namiešať parfém podľa svojho gusta, oddýchnite si v pokoji nekonečných palmových hájov, zažite divoké skalnaté hory, rozľahlosť púšte aj relax na dlhých plážach. Domorodci sú nesmierne láskaví a v tunajších perfektne vybavených hoteloch vám splnia každé prianie. Až vás omrzí pláž a špliechanie mora, prenajmite si auto a urobte si výlet do tunajšej prírody. Hlboké kaňony a tajomné jaskyne vám svojou krásou vyrazia dych

Omán priamym letom z Bratislavy

Thajsko

Shutterstock

Vysmiata krajina v juhovýchodnej Ázii si v posledných rokoch získala srdcia mnohých slovenských turistov, ktorí sa sem radi vracajú. Dôvody sú úplne zrejmé. Tropické počasie, pláže s bielym pieskom, teplé more, romantické ostrovčeky, strmé vodopády, impozantné chrámy, nádherná príroda, potápanie, horolezectvo, milí ľudia, dokonalé masáže a miestna kuchyňa, na ktorej sa stanete po pár dňoch doslova závislí. Vyskúšajte napríklad provinciu Krabi, ktorá je v podstate definíciou tropického raja. Uchváti vás kúzlom starých čias s autentickými bistrami, barmi a pouličnými stánkami. Keď si dosýta užijete miestne pláže a desiatky tajomných ostrovčekov, navštívte veľkolepé chrámy uprostred divokej prírody. Privítajú vás usmievaví mnísi a vy môžete meditovať a uvedomiť si, že život je naozaj krásny!

Maledivy

Shutterstock

Máte zálusk na niečo veľkolepé a chcete prežiť dovolenku v znamení krásy a luxusu? Potom budú Maledivy trefou do čierneho! Nie je náhoda, že sa v mnohých cestovateľských príručkách dočítate, že sa jedná o najkrajšie ostrovy sveta. Kúsok raja v Indickom oceáne sa pýši stálym slnečným počasím, fascinujúcim podmorským svetom a belostnými plážami. Pripravte sa na to, že fotky, ktoré tu urobíte sú priam gýčové. Užijú si to tu ako rodiny s deťmi, pre ktoré je v mnohých rezortoch pripravený program šitý na mieru, tak zamilované páry túžiace po súkromí a romantike. Urobia vám tú najlepšiu masáž vášho života, upokojíte sa pri cvičení jogy a uvidíte západy slnka ako z katalógu.

Maurícius

Shutterstock

Tento ostrovný africký štát uprostred Indického oceánu sa vám zaručene dostane pod kožu. Máte v pláne sa len tak váľať na pláži s jemným pieskom a pozerať sa na priezračný oceán? Láka vás pobyt v džungli plnej tropických rastlín? Chcete vidieť najväčšiu prírodnú rezerváciu plnú obrích korytnačiek či sa kochať impozantnými vodopádmi? Toto všetko a oveľa viac môžete na Mauríciu zažiť. Nenechajte si ujsť hlavné mesto Port Louis a nasajte miestnu atmosféru na centrálnych trhoch, kde na vás čaká nepreberné množstvo jedla, ovocia a zeleniny. Vychutnať si ho potom môžete napríklad v tunajšom parku Le Jardin de la Compagnia plného obrovských figovníkov a fontán. Potom už sa vydajte na nábreží Le Caudan Waterfront a zavrtte bokmi v rytme živej hudby, ktorá sa tu line z mnohých reštaurácií a barov. Na túto dovolenku budete spomínať celý život!

07.03.2023 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.