Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Muscat alebo Salalah? Ktoré letovisko v Ománe splní vaše dovolenkové predstavy?

Shutterstock

Premýšľate nad dovolenkou v Ománe? Či už sú vaše prípravy v plnom prúde, alebo sa ešte len rozhodujete, či práve Omán bude vašou srdcovou destináciou, rozhodne nepodceňte výber letoviska. Jedine tak spoznáte orient šitý na mieru vašim predstavám. Hlavné mesto Muscat na severe krajiny a letovisko Salalah na juhu od seba delí takmer tisíc kilometrov. A rovnako vzdialené je aj tunajšie životné tempo.

Muscat: Stelesnenie orientu

Pulzujúca metropola Muscat je dokonalým stelesnením orientu. Ak máte chuť na poznávanie, potom ste na správnom mieste. Staré mesto je doslova nabité pamiatkami, ktorých história siaha až do 1. storočia n. l. K tým najcennejším patrí majestátna pevnosť al-Miraní, palác Bait Al-Zubar aj množstvo zaujímavých múzeí. Históriu mesta vám priblíži návšteva Gate múzea, ktoré je, ako názov napovedá, situované v budove, ktorá je zároveň aj vstupnou bránou do mesta.

4 dôvody prečo vyraziť na dovolenku do Ománu

Prečítajte si aj:

4 dôvody prečo vyraziť na dovolenku do Ománu

Milovníkov architektúry zaujme netradične poňatá budova sultánovho paláca Al Alam. Staré mesto je zo všetkých strán chránené horami, vďaka ktorým nadobúdajú tunajšie západy slnka príjemne dramatický náboj. Atraktívna je tiež návšteva tradičných trhov, kde vám usmievaví obchodníci ponúknu netradičné suveníry, korenie, lampy, ako z rozprávky o Aladinovi, aj čerstvé ovocie. Na tom si najlepšie pochutnáte pri pikniku, ktorý môžete usporiadať napríklad v niektorom z mestských parkov.

Shutterstock

Najväčším klenotom Muscatu sú tunajšie súkromné ​​aj verejné pláže, pokryté jemným zlatistým pieskom. Po dni plnom nákupov a spoznávaní si tu užijete dokonalý relax v slnkom prehriatych vlnách Indického oceánu.

Zájazdy do Muscatu

Salalah: Panenská príroda

Shutterstock

Atmosféra letoviska Salalah je o poznanie komornejšia. Hoci sa môže chváliť luxusnými hotelovými rezortmi, strediskami vodných športov, plážovými promenádami, významným prístavom, a dokonca aj medzinárodným letiskom, hlavnú úlohu tu hrajú predovšetkým nádherné piesočnaté pláže, panenská príroda a oceán, ktorého farba vo vás možno prebudí doteraz netušené umelecké ambície. Dokonalá, tak by sa dala jedným slovom popísať najobľúbenejšia pláž Al Mughsail Beach. Kombinácia bieleho piesku, blankytne modrej vody a divokých skalísk v pozadí vás presvedčí o tom, že cestovanie je tou najlepšou životnou investíciou. Veľmi pestrý je aj tunajší podmorský život s kŕdľami pestrofarebných rybiek a rozsiahlymi koralovými útesmi.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Shutterstock

V tesnej blízkosti pláže sa nachádza ďalší z divov Matky prírody - Al Mughsail Blowholes - otvory v skale, z ktorých v pravidelných intervaloch tryská voda. Z tunajšej vyhliadkovej terasy si vychutnáte dych vyrážajúci výhľad na pobrežie. Pri vchode do neďalekej jaskyne Marneef hlása nápis vyvedený v zlatej farbe - Neodnášajte si nič iné ako spomienky. Nezanechajte nič iné ako stopy. Skúste sa ním riadiť, aby ste sa aj pár rokov mohli tešiť nežnou krásou belostných pláží, divokou púštnou krajinou, gejzírom farieb pod hladinou mora i srdečnosťou s ktorou vás Ománci prizvú na kus reči a šálku silného čierneho čaju.

Zájazdy do Salalah 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.