Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

4 dôvody prečo vyraziť na dovolenku do Ománu

Salalah, Omán

Salalah, Omán Shutterstock

Veríte v lásku na prvý pohľad? Takú, ktorá vám zamotá hlavu i bez kvapky alkoholu, naučí vás vidieť krásu, tam, kde by ste ju rozhodne nečakali a dopraje vám pocit výnimočnosti? Presne taký je Omán. Malebná krajina, ktorej nežný pôvab zatieňujú susedné Arabské Emiráty, vás okúzli osviežujúcou voľnosťou pohybu, bohatou zdobenou arabskou architektúrou, divokou púštnou krajinou, krásou arabských koní, vônou kadidla i samozrejmosťou s akou vás domáci pozvú k bohato prestretému stolu.

Ak ste niekedy v minulosti navštívili Spojené Arabské Emiráty, potom vás bezpochyby prekvapí, aká rozdielna atmosféra panuje v Ománe v porovnaní s hektickým Dubajom a excentrickým Abú Dhabí. Len pár hodín jazdy od Dubaja nájdete pokojné miesta bez obchodných domov a mrakodrapov, ktoré sa síce nepýšia zápismi v Guinnessovej knihe rekordov, ale úchvatnými prírodnými scenériami i zákutiami, ktoré si vás rozhodne podmania.

Ponuka zájazdov do Ománu

1. Bezpečná krajina

Vodopády Darbat, Salalah, Omán

Vodopády Darbat, Salalah, Omán Shutterstock

V Ománe, ležiacom v juhovýchodnej časti Arabského polostrova, vás privítajú príjemné letné teploty a prehriate vody Indického oceánu. Šesťhodinový let môžete venovať napríklad štúdiu úctyhodne pestrej histórie tohto sultanátu. Najstaršiemu nezávislému štátu v arabskom svete vládne od roku 1744 pevnou rukou rodina Al Said, vďaka ktorej má Omán povesť najbezpečnejšej arabskej krajiny.

Okúzľujúci Omán: Objavte elegantný orient

Prečítajte si aj:

Okúzľujúci Omán: Objavte elegantný orient

2. Divoké a vzácne zvieratá

Delfíny v Ománe

Delfíny v Ománe Shutterstock

Nenájdete tu len vyprahnutú púšť, morské pobrežie lemované luxusnými hotelmi a nehostinné skaliská. V Ománe vás prekvapia divé ťavy prebiehajúce cez cestu, skryté oázy, ktoré sa pred vami objavia uprostred nekonečnej masy piesku, voľne rastúce kadidlovníky i panenské pláže, ktoré si na kladenie vajec vybrali kriticky ohrozené korytnačky zelené. Celý rad vzácnych zvierat je k videniu v prírodných rezerváciách aj priezračne čistých vodách Indického oceánu, kde sa medzi kŕdľami pestrofarebných rybiek preháňa ťažko uveriteľných 22 druhov veľrýb a delfínov. V kopcovitom teréne najvyššieho pohoria Al Hadžar môžete uvidieť stáda exoticky vyzerajúcich bielych Oryxov arabských. Antilopa s dlhými rovnými rohmi a výrazným ramenným hrboľom je národným zvieraťom Ománu a jej meno nesú aj tunajšie čerpacie stanice.

Objavte s nami Omán

3. Neodolateľné mestá i dedinky

Muttrah Corniche, Maskat, Omán

Muttrah Corniche, Maskat, Omán Shutterstock

Ak sa rozhodnete pokoj z prírody vymeniť za ruch mestských ulíc, potom zamierte do starobylej metropoly Maskat, ktorá vás oslní jedinečnou arabskou architektúrou, úzkymi uličkami, neopakovateľnou atmosférou a vôňou trhovísk i skvostnou mešitou sultána Kábúsa, pevnosťou Nizwá i hradom Džabrín.

Nezabudnite sa zastaviť v niektorej z miestnych kaviarní a doprajte si pôžitok z národného nápoja Ománcov, skvelé kahwy – silná káva s kardamómom, ku ktorej tu neodmysliteľne patria ďatle a čerstvé ovocie. O poznanie komornejšia atmosféra panuje v dedinách Al Hamra s tradičnými hlinenými domčekmi či malebnej horskej dedinke Misfat al Arbyeen s úžasnými terasovitými políčkami, na ktorých dozrievajú pod horúcim slnkom šťavnaté mangá, granátové jablká, banány i papája. Vyhliadkové plošiny ponúkajú úchvatný panoramatický výhľad do drsnej hornatej krajiny.

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

Prečítajte si aj:

9 dôvodov, prečo vyraziť na dovolenku do Turecka

4. Tajomstvo esencie života

Ománska vôňa kadidla

Ománska vôňa kadidla Shutterstock

Ománci vynikajú nielen v kladnom vzťahu k ochrane životného prostredia, ale patria tiež k svetovo najlepším staviteľom lodí, o čom sa môžete presvedčiť napríklad na pobreží polostrova Musandam. Tunajšie zálivy, ktoré s obľubou navštevujú skupinky delfínov, sú ako stvorené na potápanie a šnorchlovanie. Ománci sú tiež majstrovskými chovateľmi ušľachtilých arabských koní.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.