Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Okúzľujúci Omán: Objavte elegantný orient

Omán – elegantný orient

Omán – elegantný orient Shutterstock

Pociťujete na svojom tele známky zvýšenej únavy a vaša inokedy veselá nálada je dlhšiu dobu pod bodom mrazu? Nezúfajte. Možno vám iba vaše telo dáva signál, že potrebuje doplniť vitamín D. Skvelou príležitosťou pre jeho načerpanie je pobyt na slnku, ideálne spojený s kúpaním v mori. Svoju ozdravnú kúru môžete absolvovať trebárs v stále obľúbenejšom Ománe, ktorý predstavuje dokonalo vyváženú zmes slnečného počasia, krásnych pláži, teplého mora, orientálnych pamiatok, rozmanitej prírody, chutnej kuchyne a aj priateľských obyvateľov.

Rozprávkový Muscat

Hlavné mesto Ománu, Muscat

Hlavné mesto Ománu, Muscat Shutterstock

Hlavné mesto Muscat leží v zovretí Ománskeho zálivu a pohoria Al-Hadžar. Okrem monumentálneho sultánskeho paláca Al Alam, zdobeného rýdzim zlatom, sú tu k videniu obranné pevnosti zo 16. storočia. Impozantným dielom je Mešita sultána Kábusa, ktorá sa podľa zvyklostí rozkladá na vyvýšenom mieste. Tu sú príjmi z obchodu s ropou a pevná moslimská viera pozorovateľné na každom kroku. Veľkoleposť tejto stavby z nalešteného mramoru je podčiarknutá niekoľkými naj. Prehliadnuť si tu môžete luster merajúci 14 metrov či ručne tkaný perzský koberec s dĺžkou 70 metrov. K pravidelným modlitbám sa tu bežne schádza až dvadsať tisíc veriacich. Milovníci klasickej hudby môžu v Muscate navštíviť operu - jedinú na Arabskom polostrove.

Objavujte s nami Orient: Vyberte si z najširšej ponuky zájazdov

Zmyselná fatamorgána

Okružná plavba v ománskych fjordoch

Okružná plavba v ománskych fjordoch Shutterstock

V okolí metropole sa nachádza množstvo luxusných hotelových rezortov. Priezračná voda Arabského mora, v kombinácii so skvelými službami a miestnou pohostinnosťou, tak začínajú oslovovať stále väčšie množstvo turistov všetkých vekových kategórií. Pobrežie tiahnúce sa od Muscatu lemujú rybárske dediny. Rybolov je tu dôležitým hospodárskym odvetvím a cestovateľom poskytuje jedinečnú možnosť zúčastniť sa lovu spolu s miestnymi rybármi.

Cenovo dostupná exotika: 6 tipov kam vyraziť v zime za slnkom

Prečítajte si aj:

Cenovo dostupná exotika: 6 tipov kam vyraziť v zime za slnkom

Vnútrozemie Ománu je kamenisté a vyprahnuté. Džípom sa možno dopraviť do Wásí Ghul, kde skalnaté zrazy padajú do rokliny z výšky až 1 kilometra. Neľútostné lúče slnka vo vyprahnutej krajine vytvárajú dojem, že zelené oázy sú iba bájnou fatamorgánou. Skutočne životodarne ostrovčeky, lemované palmami s krištáľovo priezračnými jazierkami, ponúkajú vítané občerstvenie. Trebárs v podobe sladkých čerstvých ďatli, ktorých sa tu pestuje hneď niekoľko druhov. Veľké oázy sa poväčšine stali miestom pre vybudovanie nedobytných pevností. Ako tomu bolo pri An-Nachtal. Pevnosti Nazvá alebo Rustak boli vybudované ako ochrana miest pred nájazdami nepriateľov. Pevnosť Bahla má hradby dlhé až 10 kilometrov. Cestou vnútrozemím dosť možno stretnete stáda voľne pobiehajúcich tiav. Na tých zdomácnených sa dajú podniknúť dobrodružné výpravy do hlbín púšte.

Nekonečné pláže

Salah Beach, ománsky Karibik

Salah Beach, ománsky Karibik Shutterstock

Južná časť krajiny pripomína karibský raj. Na širokej pláži Salalah Beach, pokrytej zlatým pieskom, si môžete dopriať osvieženie v podobe čerstvých kokosov alebo voňavej papáje. Neďaleká Mirbat Beach okúzľuje jemným bielym pieskom. Najvýchodnejší výbežok Ománu zaberá prírodná rezervácia Ras al Jinz, ktorá vznikla za účelom ochrany morských korytnačiek. Turisti môžu poodhaliť tajomstvo ich života počas prehliadky so sprievodcom.

Gurmánsky raj

Chuť a vôňa Ománu

Chuť a vôňa Ománu Shutterstock

Samostatnú kapitolu návštevy Ománu tvorí výborné jedlo, nesúce v sebe závan indickej aj africkej kuchyne. Väčšine pokrmov vládne mäso z rýb, morských plodov, jahňacie či kuracie. Svetovú slávu dosiahol kebab. Za ochutnanie stojí aj obilná kaša harees. Prílohou či hlavným pokrmom býva šafranová ryža so zeleninou a arabský chlieb. Z nápojov si nenechajte ujsť silnú kávu kahwa ochutenú štipkou kardamónu. Podáva sa spolu s ďatľami alebo chalvou, ako dôkaz pohostinnosti. Samozrejme je typický sladký mätový čaj podávaný v malých pohároch. Osvieženie prinesie laban - ľahko slané, vychladené podmaslie.

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Prečítajte si aj:

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Veľký výber voňavého korenia, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou ománskej kuchyne, môžete lacno získať v niektorej z typických tržníc – súkov.  Príjemnú spomienku na cesty po Ománe môžu predstavovať aj čerstvé ďatle, perzské koberce či keramika. Zjednávanie je nutné, a to aj pri nákupe zlatého šperku.

Praktické info:

Sultanát Omán je ekonomicky veľmi vyspelá krajina, ležiaca v juhovýchodnom cípe Arabského polostrova. Panuje tu celoročne teplé podnebie. Ideálnym obdobím pre návštevu nastáva medzi októbrom a aprílom, kedy sa denné teploty pohybujú okolo 30 °C. V letných mesiacoch stúpa ortuť teplomera nezriedka aj cez 40°C. Nádherné pobrežie Arabského mora a Ománskeho zálivu svojou krásou tyrkysovej vody napovedajú, že sa tu dajú stráviť akékoľvek teploty. Pre vstup do krajiny platí vízová povinnosť. Víza možno zariadiť po prílete na letisko. Podmienkou udelenia je cestovný pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po odlete. Úradným jazykom je arabčina, ale väčšina obyvateľov sa dohovorí aj anglicky.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.