Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo neminúť v Katare alebo najzaujímavejšie atrakcie nenápadného emirátu

Shutterstock

Ak ste v detstve mali radi rozprávky o princeznej Šeherezáde, tak vedzte, že existuje krajina, v ktorej sa budete cítiť ako v rozprávke z Tisíce a jednej noci. Malý emirát na východe Arabského polostrova vás nadchne svojimi kontrastmi - môžete si tu vychutnať ruch veľkomesta, nekonečnosť púšte, šumenie mora, či len tak oddychovať v tieni mangrovového lesa. Tento kúsoček zeme, dlhý asi len 190 km je jednoducho plný prekvapení, ktoré stoja za to vidieť a zažiť.

Číry luxus v Dohe

Shutterstock

Katar je vďaka zásobám ropy jednou z najbohatších krajín sveta a luxus je tu viditeľný aj pri potulkách hlavným mestom. Hneď po príchode vás možno začne bolieť krk z neustáleho pohľadu smerom k oblakom – v Dauhe sa totiž vedľa seba týči jeden supermoderný mrakodrap vedľa druhého. Priamo v centre mesta potom nájdete pláž so zlatým pieskom a priezračnou vodou. Pokiaľ po sa vám po kúpaní v mori zachce spiznať trochu arabskej histórie, určite sa zastavte v Museum islamského umenia. Môžete tu na ploche 260 000 metrov štvorcových prežiť posledných 1000 rokov histórie arabského polostrova. Závan minulosti na vás dýchne aj pri nákupoch na tradičnom trhovisku Souq Waqif a keď mu dáte prednosť pred klimatizovanými nákupnými centrami, odmení vás orientálnou vôňou vodných fajok a nepreberným množstvom stánkov s arabským jedlom a suvenírmi. Až sa zotmie, povečerajte v niektorej zo strešných reštaurácií všadeprítomných výškových budov. Možno sa vám nebude tajiť dych len z výhľadu, ale aj z tunajšej gastronómie – nájdete tu stopy katarskej, filipínskej, nepálskej, čínskej, americkej, mexickej alebo malajzijskej kuchyne. Pokiaľ však budete chcieť zapiť lahodný pokrm pohárom niečoho ostrejšieho, máte smolu. Konzumácia alkoholu na verejnosti je zakázaná. Napriek tomu sa v Dauhá dočkáte rušného nočného života s vidinou toho, že pôjdete spať s čistou hlavou.

Zájazdy do Kataru

Vnútrozemné more Khawr al Udayd

Shutterstock

Táto prírodná rarita je zapísaná na zozname UNESCO av posledných rokoch láka čoraz viac zvedavých návštevníkov. Ide o rozľahlú vnútrozemskú lagúnu zásobovanú vodami Perzského zálivu. Okolo sa rozprestiera len čistá panenská príroda s vlastným ekosystémom a pri troche šťastia tu stretnete niektoré z mnohých vzácnych zvierat, ako sú korytnačky, gazely, či dungoni. Všade naokolo sa vlnia obrie piesočné duny, ktoré vytvárajú nenapodobiteľnú magickú atmosféru.

Vyskúšajte najnovšie dubajské atrakcie pre celú rodinu

Prečítajte si aj:

Vyskúšajte najnovšie dubajské atrakcie pre celú rodinu

Púsť, kam len oko dovidí

Shutterstock

Na väčšine územia emirátu sa rozprestiera púšť. A ak chcete zakúsiť trochu dobrodružstva, prenajmite si sprievodcu a pozorujte západ slnka uprostred piesočných dún z chrbta ťavy. Pre tých, ktorí majú radšej vôňu benzínu a zvuk motora bude skvelý zážitok prejsť túto obriu pláň krížom krážom na štvorkolke. Uprostred pustiny je možné spoznať tvrdý život beduínov v ich pôvodných osadách alebo sa cítiť ako hrdina z rozprávky o Aladinovi v troskách budov opustených miest.

Dovolenka v Dohe

Zekreet a Film City

Shutterstock

Pri svojich potulkách Katarom si nenechajte ujsť túto opustenú dedinu z prelomu 18. a 19. storočia, kde sú na každom rohu viditeľné pozostatky pôvodnej arabskej architektúry. V okolí okolia sa navyše nachádzajú zaujímavé skalné útvary a táto fotogenická kopcovitá krajina je úplným protipólom rozľahlej púšte vo zvyšku Kataru. Ľahko sa vám tu stane, že narazíte na voľne žijúce pštrosy či priamorožce, ale majte na pamäti, že aj keď sú títo krásavci zvyknutí na turistický ruch, majú stále dosť ďaleko do prítulných domácich miláčikov. V Zekreete určite nezabudnite ani na tzv. Film city – repliku púštnej pevnosti, určenú pre potreby filmárov, v ktorej sa točí mnoho filmov a seriálov, ktoré sú populárne hlavne na Arabskom polostrove.

Raj pre malých dobrodruhov

Shutterstock

Možností, čo s vašimi ratolesťami robiť v Katare je nespočetné množstvo. Ak milujete koňa, vydajte sa do obrieho žrebčína a závodiska Al Shaqab a potešte sa pohľadom na krásne arabské plnokrvníky. Unaviť dobrodruhov plných energie sa vám určite podarí aj v Aqua Park Quatar plnom adrenalínových šmykľaviek a tobogánov. A ak ešte nebudú mať dosť, vezmite ich do Gondolanie – obrieho zábavného parku, kde za jeden deň precestujete celý svet. Môžete sa napríklad prejsť loďou v kulisách benátskych kanálov, užiť si ľadové klzisko, dinopark, horskú dráhu, ruský bicykel, strašidelný zámok a mnoho ďalšieho.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

11.11.2022 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.