Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 najlepších lyžiarskych stredísk v Rakúsku

Najlepšie lyžiarske strediská v Rakúsku

Najlepšie lyžiarske strediská v Rakúsku Shutterstock

O Rakúsku je známe, že je kolískou alpského lyžovania. So svojimi 7 200 km zjazdových tratí a ôsmimi ľadovcami patria rakúske strediská medzi najlepšie na svete. Lyžovanie u našich susedov je pre slovenských turistov lákavé kvôli blízkej dojazdovej vzdialenosti, prijateľným cenám a kvalitným svahom všetkých stupňov obtiažnosti.

Skicirkus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Skicirkus, Salzbursko

Skicirkus, Salzbursko Shutterstock

Skicirkus je perfektne prepojená sieť 270 km zjazdoviek medzi štyrmi kvalitnými strediskami v oblasti Salzburska. Celý komplex patrí medzi tri najväčšie v Rakúsku. Čakajú na vás široké nekonečné zjazdovky a rozprávkové panorámy. Aj napriek tomu, že nadmorská výška vrcholov dosahuje sotva 2000 m. n. m., kvalita zjazdoviek je udržiavaná výkonným zasnežovaním. Najspokojnejší tu budú stredne nároční aj nároční lyžiari. Región neponúka iba klasickú dovolenku na lyžiach, ale aj skvelé horské zážitky, na ktoré nikdy nezabudnete.

Mrknite na našu ponuku zimnej dovolenky v Rakúsku

Schladming Dachstein

Schladming Dachstein, Rakúsko

Schladming Dachstein, Rakúsko Shutterstock

Stredisko Schladming Dachstein sa nachádza v spolkovej krajine Štajersko a spadá do komplexu Ski Amade. Táto najväčšia rakúska lyžiarska oblasť ponúka napríklad jednu permanentku, ktorá sprístupňuje 270 lanoviek aj vlekov a 860 km zjazdoviek. Centrom lyžiarskej oblasti Schladming Dachstein je stredoveké mestečko Schladming, ktoré je srdcom lyžiarskej hojdačky cez štyri vrcholy (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm). Nadšeným lyžiarom ponúka areál 235 km zjazdových tratí a 490 km tratí bežeckých, na svoje si tak prídu všetci milovníci zimných športov.

Nassfeld

Nassfeld, Rakúsko

Nassfeld, Rakúsko Shutterstock

Lyžiarska oblasť Nassfeld je najväčšie a najmodernejšie stredisko v Korutánsku a nachádza sa takmer na hraniciach s Talianskom. Na 110 km dlhých zjazdovkách sa vybláznia ako skúsení lyžiari, tak aj rodiny s deťmi. V Nassfelde sa jazdí prevažne po trávnatých pastvinách v riedkom poraste, na vrcholkoch sa zjazdovky dotýkajú vápencových skál, ktoré krásne dotvárajú krajinu. Lyžiarsky areál má ideálne podmienky ako pre carving, freeride, tak snowboarding. Chcete si zalyžovať aj v noci? Nájdete tu 2,2 km osvetlený úsek zjazdovky Carnia.

Zaujímavosti:

  • Koncom 19. storočia si Mathias Zdarsky nechal vo Viedni patentovať svoj vynález – pevné viazanie
  • Prvé známe lyžiarske preteky v Rakúsku sa konali v roku 1893
  • V roku 1904 bola pre verejnosť otvorená neďaleko Arlberského priesmyku prvá zjazdovka na svete

Dachstein West

Jazero Gosausee, Dachstein West

Jazero Gosausee, Dachstein West Shutterstock

Lyžiarsky areál Dachstein West sa nachádza v Hornom Rakúsku. Kľúčovými strediskami oblasti Dachstein West sú Gosau, Russbach a Annaberg, ktoré sú dobre prepojené cestnou sieťou aj hromadnou dopravou. Aj keď sa jedná o najväčšie lyžiarske stredisko Horného Rakúska, dĺžka zjazdoviek je zhruba 85 km. Bežkári však budú jasať, čaká tu na nich cez 190 km bežkárskych trás. Na vysokej úrovni je infraštruktúra zameraná na deti (výukové ihriská, škôlky, baby sitting, sánkárske dráhy), a tak je Dachstein West obľúbený prevažne rodinami.

Lyžovačka v Rakúsku za babku!

Kitzbühel

Kitzbühel, Rakúsko

Kitzbühel, Rakúsko Shutterstock

Lyžiarska oblasť Kitzbühel /Kirchberg spadá do spolkovej krajiny Tirolsko. Okrem legendárnej strmej zjazdovky Streif ponúka aj mnoho tratí ideálnych pre začiatočníkov. Celková dĺžka zjazdoviek je okolo 180 km. Celý lyžiarsky areál je roztrúsený po neuveriteľne veľkej ploche (463 ha), vďaka čomu je sprístupnená obrovská plocha voľného terénu. Všetky detské vleky v údolí na okraji Kitzbühelu sú zdarma. Pri hľadaní lyžiarskeho pobytu v Kitzbüheli dávajte pozor na konanie pretekov Hahnenkamm, ubytovacie kapacity sú dlho dopredu vypredané a cenovo je tento termín najdrahší z lyžiarskej sezóny.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.