Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Egypt - dovolenka v krajine pyramíd

Staroveký Egypt

Staroveký Egypt Shutterstock

Pyramídy, staroveké pamiatky, ťavy i beduínske dediny, to všetko nájdete jedine v Egypte! Táto všestranná krajina na severe Afriky vás očarí bohatými kultúrnymi pokladmi, živými metropolami a obľúbenými prímorskými letoviskami.

PrehľadMestáPamiatkyAktivityJedlo

Láká vás história hlavného mesta Káhira so svojou viac ako 4000-ročnou históriou, alebo si vaše srdce získala Alexandria pri Stredozemnom mori? Možno by ste sa chceli vybrať do niektorého z fantastických prímorských letovísk, ako sú Hurghada a Marsa Alam? Povieme vám, ktoré mestá sa oplatí navštíviť a aké zaujímavosti na Vás čakajú. 

Prehľad o krajine

Egypt je unikátna krajina v severnej Afrike s dlhou a bohatou históriou, ktorá siaha až do čias starovekých civilizácií. Je rozprávkovým domovom histórie dávnych faraónov, slávnych pyramíd v Gíze, tajomnej púšte Sahara i mnohých historickým miest. 

Dlhodobo patrí medzi obľúbené dovolenkové destinácie. Svoj podiel na tom má stále slnečné počasie , úchvatné pamiatky, pestrý podmorský svet, čistá voda Červeného mora, veľký výber luxusných hotelov,  skvelé ceny i množstvo zábavných aktivít

Informácie o cestovaní 

Vďaka horúcemu púštnemu podnebiu sa Egypt oplatí navštíviť počas celého roka. Letné teploty môžu dosiahnuť až 40°C, no v pobrežných mestách ako Alexandria a Hurghada sa teploty pohybujú v premiere okolo 26°C. V zimných mesiacoch Vás čaká príjemných 15-20°C. 

Najobľúbenejšie egyptské hotely v jeseni a zime!

Prečítajte si aj:

Najobľúbenejšie egyptské hotely v jeseni a zime!

Do Egypta lietame zvyčajne chartrovými letmi bez medzipristátia a to priamo z Bratislavy, Viedne či Košíc.  Doba letu je približne 3,5 hodiny. Do Egypta budete potrebovať víza, ktoré sa dajú ľahko získať po prílete. Stačí len predložiť cestovný pas,  ktorý musí byť platný ešte najmenej šesť mesiacov. Pred rezerváciou zájazdu sa odporúča overiť si u našich predajcov či na stránkach egyptského veľvyslanectva najnovšie požiadavky na vstup a cestovné obmedzenia.

V Egypte sa platí egyptskými librami. Kým v známych hoteloch a väčších obchodoch môžete platiť kreditnou alebo debetnou kartou, v menších obchodoch to nie je vždy možné. Preto sa odporúča mať pri sebe vždy určitú hotovosť v miestnej mene.

Mestá

V Egypte na vás čaká niekoľko zaujímavých miest. Niektoré z nich sú vhodné na kultúrnu dovolenku, iné potešia milovníkov plážovej dovolenky. Vezmeme vás na virtuálnu cestu po Egypte - od severu na juh!

Káhira

Káhira, hlavné mesto Egypta

Káhira, hlavné mesto Egypta Shutterstock

Káhira, hlavné mesto Egypta je jedným z najfascinujúcejších a historicky najbohatších miest na svete. Je nevyhnutnou zastávkou každého obdivovateľa bohatého dedičstva starých Egypťanov. Za návštevu stoja najmä pyramídy v Gíze, Egyptské múzeum, či mešity Al-Azhar a Káhirská citadela. V meste prevláda viditeľný kontrast medzi starovekými pozostatkami histórie a modernými, trendovými štvrťami. 

Alexandria

Začneme na ďalekom severe a to konkrétne pri Stredozemnom mori. Práve tu, leží Alexandria, druhé najväčšie mesto Egypta. V Alexandrii sa nachádza najvýznamnejší prístav krajiny a rôzne pláže, ktoré lákajú na ležérnu dovolenku na pláži. Za pozornosť stojí najmä kultúrne centrum, ktoré bolo vybudované pod záštitou UNESCO s obrovskou knižnicou až s 2 000 miestami na čítanie. Výhodou mesta je jeho poloha a príjemné počasie

Hurghada, Sharm el Sheik a Marsa Alam

Prímorské letovisko Hurghada patrí medzi najobľúbenejšie turistické miesta na africkom pobreží. Vďaka pestrému podmorskému svetu a nádherným kryštálovým plážam je skvelým miestom pre šnorchlovanie a potápanie, častokrát dostupné priamo z rezortu. 

V Marsa Alam je situácia o niečo menej búrlivá ako v Hurghade. Toto prímorské letovisko sa nachádza na západe Egypta, približne 280 kilometrov južne od Hurghady. Toto miesto bolo kedysi beduínskou dedinou a napriek rastúcej popularite ako dovolenkovej destinácie si dokázalo zachovať svoj relatívne pokojný pôvab. Rovnako ako v Hurghade sa tu môžete kúpať a potápať v Červenom mori. Je veľká pravdepodobnosť, že stretnete morské živočíchy, ako sú kapustňáky alebo delfíny.

Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam, Egypt Shutterstock

Sharm el Sheik je  egyptským rajom potápania v Červenom mori a pozýva vás na objavovanie rýb a iných morských živočíchov. Luxusné hotelové komplexy priamo na pláži sľubujú tie najlepšie služby a jedinečný relax. Tí, ktorí chcú byť aktívni, môžu podniknúť výlety do Sinajských hôr, ktoré sa rozprestierajú vo vnútrozemí, a vychutnať si tam neopakovateľný východ slnka. Púšť so svojimi nekonečnými plochami ponúka ďalší kontrast.

Marsa Alam, Egypt

Marsa Alam, Egypt Shutterstock
.

Luxor

Mesto Luxor v Egypte

Mesto Luxor v Egypte Shutterstock

Na juhu Egypta láka milovníkov kultúry  ďalšia atraktívna destinácia: Luxor s Údolím kráľov a slávnym Luxorským chrámom. Navštívte legendárnu Tutanchamónovu hrobku, alebo sa nechajte inšpirovať zelenou krajinou Luxorskej oázy priamo na Níle. Je to domov rôznych druhov vtákov, takže milovníci prírody a pozorovania vtákov majú ďalší dôvod na návštevu mesta. Najlepší spôsob, ako si vychutnať scenériu, je relaxačný výlet loďou.

Historické pamiatky

V Egypte nemusíte pamiatky hľadať - automaticky na ne narazíte takmer všade! V mestách alebo na púšti na vás čakajú zaujímavosti ako tisícročia staré pyramídy, historické hrobky a poučné múzeá s exponátmi z dávno zabudnutých čias. Vydajte sa stopách faraónov! 

Pyramídy v Gíze

Shutterstock

Posledným zo zachovaných siedmich divov starovekého sveta, sú pyramídy v Gíze. Nachádzajú sa asi 15 kilometrov od centra Káhiry a pochádzajú približne z rokov 2620 až 2500 pred Kristom. Pyramídy boli postavené ako hrobky faraónov a ich manželiek v období Starej a Strednej ríše. Najznámejšou pyramídou je Veľká pyramída v Gíze, ktorá je najväčšou a najstaršou z troch pyramíd. Súčasťou komplexu v Gíze je aj niekoľko menších pyramíd, ako aj Veľká sfinga v Gíze, ktorá je približne 47 metrov dlhá a 20 metrov vysoká. 

Údolie kráľov

V meste Luxor sa nachádza obrovské kráľovské pohrebisko s názvom Údolie Kráľov. Faraóni z éry Novej ríše ho používali na pochovávanie svojich zosnulých vrátane Tutanchamona. Obrovská nekropola  pochádza z 15. až 11. storočia pred Kristom a  je obľúbenou turistickou destináciou pre záujemcov o starovekú egyptskú históriu a archeológiu. Je v nej viac ako 60 hrobiek-  a to sú len tie, ktoré boli doteraz objavené!

Egyptské múzeum Káhira

Egyptské múzeum v Káhire obsahuje  najväčšiu zbierku starovekých egyptských artefaktov na svete. V múzeu sa nachádza viac ako 120 000 artefaktov vrátane múmií, sôch, šperkov, keramiky a mnohých ďalších predmetov, ktoré pochádzajú zo starovekého Egypta. Súčasťou výstavy je aj zlatá posmrtná maska z Údolia kráľov, ktorá patrila Tutanchamónovi. 

Kláštor svätej Kataríny pri Sharm el Sheikhu

Kláštor svätej Kataríny pri Sharm el Sheik je pohrebiskom a zároveň najstarším kresťanským kláštorom na svete. Bol založený v rokoch 548 až 565. Je stále obývaný a nachádza sa na úpätí hory Sinaj, kde podľa Biblie Mojžiš dostal od Boha Desatoro prikázaní. 

Tajomstvo pamiatok starovekého Egyptu: Vydajte sa po stopách faraónov

Prečítajte si aj:

Tajomstvo pamiatok starovekého Egyptu: Vydajte sa po stopách faraónov

Národný park Gebel Elba

Približne 1,5 hodiny od Marsa Alam môžete navštíviť obrovskú zelenú oázu s agátmi, papradím a mangrovový lesmi. Park sa nachádza v blízkosti Červeného mora a stále je domovom rôznych beduinskych kmeňov. Gebel Elba, ktorý bol v roku 1986 vyhlásený za národný park, je pre návštevníkov otvorený len od roku 2005. Milovníci prírody by mali túto príležitosť využiť!

Zábavné aktivity v Egypte

Plávanie v Egypte

Plávanie v Egypte Shutterstock

Šport v Egypte

Športujete radi pod holým nebom? Spojte príjemné s užitočným a vyrazte do Egypta. Viac sa dozviete v článku tu

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Najkrajšie pláže

Potápanie v Červenom mori

Potápanie v Červenom mori Shutterstock

Pláže v Egypte sú považované za jedny z najkrajších na svete a ponúkajú veľké množstvo aktivít od šnorchlovania v krásnych vodách Červeného mora , cez rekreačné plávanie až po opaľovanie a relax. Zamilujú si ich všetci -  jednotlivci,  rodiny s deťmi či zamilované páry. Čakajú na Vás koralové útesy , pestrofarebné ryby, delfíny i morské korytnačky. Najkrajšie pláže sa nachádzajú v oblastiach Makadi Bay, El Gounda, Hurghada i Sahl Hasheesh. 

Návšteva Veľkého akvária v Hurghade

Veľké akvárium v prímorskom letovisku Hurghada má rozlohu približne 40 000 m2 a bezpečne vás prenesie do podmorského sveta Červeného mora. Vzhľadom na obrovskú plochu a rozmanitosť morských živočíchov, od rají až po žraloky, je akvárium známe aj ako "Červené more v pohári". Zvláštnosťou akvária, ktoré je domovom viac ako 1 200 živočíchov, je vnútorný dažďový prales a veľkolepý podmorský tunel.

Zažite beduínsku dedinu

Ak sa chcete dozvedieť viac o živote obyvateľov egyptskej púšte, ktorí dodnes žijú v tejto pustej krajine, mali by ste sa zúčastniť exkurzie do jednej z beduínskych dedín. Tu sa môžete vydať džípom do púšte alebo navštíviť pohostinných beduínov na ťavách. Deň sa zvyčajne končí večerou v beduínskom stane a, ak chcete, výhľadom na hviezdy, ktoré môžu byť v rozľahlej púšti úplne nerušené. Výlety si môžete rezervovať napríklad počas dovolenky v Marsa Alam.

Tradičné Egyptské jedlo

Kofta

Kofta

Egyptské jedlo je súčasťou arabskej kuchyne a vyznačuje sa najmä plochým chlebom, rôznymi druhmi mäsa a strukovinami. Blízkosť Nílu a Červeného mora tiež poskytuje množstvo rybích pokrmov. Úhor, tilapia alebo morský jazyk - každý milovník mora si tu nájde niečo pre seba. Ochutnajte aj národné jedlo Kushari, ktoré pozostáva zo šošovice, rezancov, ryže a mletého mäsa. Viac o najväčších dobrotách egyptskej kuchyne na našom blogu. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.