Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Delikatesy z Kambodže: Tarantule na tanieri alebo žaba na špajli?

Smažená tarantula patrí medzi Kambodžské poch

Smažená tarantula patrí medzi Kambodžské poch Shutterstock

Kambodža nám Stredoeurópanom ponúka vrámci Ázie zrejme najviac gastronomických výziev. Predstava tácky plnej grilovaných tlustých čiernych pavúkov vám príde trochu odporná. Ale úprimne, nemyslíte si, že je to zvláštne fascinujúce?

Som presvedčená, že pri cestovaní by človek mal konzumovať jedlo, ktoré je danej krajine vlastné. Je to ideálny spôsob, ako sa priblížiť miestnej kultúre. Takže v Taliansku jem pizzu, v Grécku sa cpem olivami, v Thajsku okrem nudlí (ktoré musia byť hlavne veľmi spicy) ochutnávam smažené červy a miniatúrne chobotničky. A v Kambodži... smaženú tarantulu... Uff!

Poďme nakuknúť pod pokličku kambodžskej kuchyne a skúste sa predom zbaviť stredoeurópskych predsudkov (iank pravdepodobne nedočítate ani ďalší odstavec).

Vítajte v Pavúkove

Tradičné khmerské jedlo v Kambodži

Tradičné khmerské jedlo v Kambodži Shutterstock

Kambodžská kuchyňa nie je zďaleka tak pestrá a zaujímavá, ako trebárs susedná Thajská. Najobľúbenejší pokrm, Num Banh Chok, je vcelku nevinný: khmerské nudle preliate rybou pastou, kari a kokosovým mliekom v mištičke z banánového listu. 

Mnoho variácií nečakajte, aj miestna gastronómia je poznamenaná chudobou celej krajiny. Odrážajú sa v nej roky prežité v genocíde a s ňou súvisiacim hladomorom. Kambodžania zahnaní Červenými Khmérmi do džungle boli odkázaní na to, čo našli v prírode. A práve kvôli tomu je táto krajina kolískou množstva gurmánskych kuriozít.

Inšpirujte sa: Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov

Tou zrejme najstrašidelnejšou je už zmienená smažená tarantula. Kambodža je jedinou krajinou na svete, kde sa jedia pavúky. Obrie tarantuly ochutnáte ešte vo Venezuele, ale rozhodne ju tam nekúpite v stánku na ulici ako street food. Smažené pavúky môžete v Kambodži ochutnať vo väčších mestách. Pýtajte sa na a-ping alebo black spiders. Alebo sa vydajte rovno do mestečka Skoun, ktorému sa hovorí Pavúkov. Kambodžské ženy vám tu s úsmevom ponúknu hromady čiernych osemnohých potvor zo svojich táciek a živí sklípkani im pri tom polezú po chrbte.

Hon na tarantule

Tarantula či a-ping je kambodžská delikatesa

Tarantula či a-ping je kambodžská delikatesa Shutterstock

Ochutnávka miestnej špeciality nie je drahá. Samotný pavúk stojí 10 centov a rozmixovaný v ryžovom víne asi 2,5 doláru. Jeho mäso vám pripomenie kraba alebo tresku, ale vďaka tomu, že sa smaží celý aj s vnútornosťami, je trochu horký. Pripravte sa na to, že nožičky sú dosť chrumkavé.

Splnite si sen: Zájazdy do Kambodže

Ak máte väčšie ambície, či túžite po väčšom adrenalíne a nestačí vám pavúka iba zjesť, môžete si ho v Pavúkove uloviť. Za menšiu úplatu vás miestni vezmú na svoje súkromné políčka a ukážu vám, ako na to. Pavúky žijú v noci, takže cez deň, kedy spia, nad nimi máte prevahu. Stačí prešťúrať dieru a zmäteného pavúka, ktorý vybehne z diery, lapiť.

Čítajte: Cesta svetom superpotravín

Potom si už len vyberiete spôsob, akým spôsobom si ho pripravíte. Môžete ho hodiť živého do rozpáleného oleja na wok panvici. Alebo vyskúšať najrozšírenejší recept: naklepajte všetkých osem nožičiek a obaľte ich v zmesi soli, cesnaku a pálivej omáčky. Až budete ukusovať nožičku, nezabudnite na selfíčko!

Plnené obojživelníky

Žaba po kambodžsku

Žaba po kambodžsku Shutterstock

O niečo menej nechutnejšia možno bude pre mnohých ďalšia kambodžská špecialita - žaby. Žeby pozostatok po francúzskych kolonialistoch? Pre niektorých fajnšmekrov bude žaba pochúťkou aj v Európe. Možno ste už žabie stehienka ochutnali v niektorej reštaurácií na Slovensku. V Kambodži zelených skokanov pripravujú po svojom: žabky konzumujú celé, nie iba zadné končatiny. Pripravujú sa naporcované a smažené vo woku, chutia ako kuracie, ktoré je cítiť rybou. Preto sa k mäsu pridáva cesnak a zázvor, aby sa zápach eliminoval. Kúpite ich kdekoľvek, iba tak na ulici. To by bol predsa hriech neochutnať!

Inšpirujte sa: Ako sa pije káva vo svete

Omnoho lepšie sú ale obojživelníky na špajli, plnené mäsom a korením. Tie nájdete skôr v meste. Sú mäsitejšie, pretože ich chovajú na špeciálnych farmách (a teda sú drahšie). Na dedine sa predávajú väčšinou žabky chytené v ryžových poliach, tie sú pomerne vychudnuté. Ak v Kambodži vlastníte ryžové pole a rozhodnete sa chovať žaby, máte šancu na celkom fajn život. Na trhu sa totiž krmené žaby dobre cenia.

Pečené hady

Street food v Kambodži

Street food v Kambodži Shutterstock

Roľníci a poľnohospodári na pevnine majú ešte jednu špeciálnu pochúťku: smažené alebo pečené hady. Väčšinou ju zoženiete v zapadlých dedinkách v chyžiach miestnych domorodcov, ktorí sa nimi sami naozaj živia a nie je to iba turistická atrakcia. Dedinčania sú chudobní, kuracie mäso je drahé a miestne pole ponúka množstvo hadov pripomínajúcich svojou chuťou práve kura. Naviac Kambodžania veria, že hady dávajú ľuďom silu, čistia krv a zlepšujú zdravotný stav. Pomáhajú vraj (podobne ako tarantule) pri problémoch s bolesťou chrbta alebo s respiračnými problémami.

Čítajte: 15 druhov exotického ovocia, ktoré ste najskôr nikdy nevideli

Najlepšiu príležitosť vybrať si na jednom mieste zo všetkých týchto lahôdok máte na veľkom trhu s hmyzími pochúťkami v meste Kampong Thom. Tam sa ocitnete tak trochu v inom svete, pre niektorých možno v gastronomickom horore.

Ak sa chystáta navštíviť Kambodžu a ste aspoň trochu odvážni, vyskúšajte niektorú z týchto špecialít. S touto neprekonateľnou cestovateľskou historkou môžete  excelovať celý život!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.