Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 chýb, ktoré robia cestovatelia začiatočníci

Vyvarujte sa chýb, ktoré robia začiatočníci

Vyvarujte sa chýb, ktoré robia začiatočníci Guilherme Stecanella

Chybami sa človek učí, a aj z tých najväčších trapasov sa po rokoch stávajú obľúbené rodinné historky. ale úprimne povedané, niektoré situácie je lepšie počúvať pri káve, než je prežiť na vlastnej koži. Na základe svojich bohatých cestovateľských zážitkov, skúseností z práce v cestovnej kancelárií aj vrodenej nepozornosti a z nej prameniacich prúserov, som pre vás zostavila zoznam najčastejších cestovateľských chýb, trebárs vám pomôže sa ich vyvarovať.

Nutné povedať, že všetky začiatky sú ťažké a aj tak milovaná činnosť ako cestovanie má svoje úskalia. Vysnívaná dovolenka sa skomplikuje, ak si zabudnete skontrolovať platnosť pasu alebo zistíte, že ste si v radostnom očakávaní skvelých zážitkov nepribalili okuliare. Z krásavice v najlepších rokoch sa razom zmeníte na žmúriace indivíduum odkázané na pomoc cestujúcich... Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie praje pripraveným.

1. Nedôsledne prečítané pokyny o odletu

Pracovníci odbavovacej prepážky na letisku by mohli dlhé hodiny hovoriť o zúfalých klientoch, ktorí si zle prečítali pokyny k odletu a na svoju vytúženú dovolenku sa dostavili o deň neskôr. Zdá sa vám to nemožné? Často sa tak deje pri odletoch tesne po polnoci. Menej skúsení cestovatelia si neuvedomujú, že ak odlietajú 7. júna o 00:15, tak musia byť na letisku už 6. júna o 22:15.

2. Zle zbalená batožina

Pokúste sa odolať pokušeniu napchať do kufru celú svoju starostlivo zladenú garderóbu a pozornosť venujte veciam, bez ktorých sa naozaj nazaobídete. Bez mobilného telefónu s nabíjačkou, potrebných liekov, kontaktných šošoviek či cestovných pasov by váš výlet za hranice všedných dní mohol získať trpkú príchuť. Všetko ostatné môžete dokúpiť na mieste. A štylový hrebeň s nápisom Corfu vám ostane na pamiatku.

Čítajte: Na čo myslieť pokiaľ sa chystáte na dovolenku do exotiky?

Čítajte: Kam môžete cestovať iba na občiansky

3. Nevhodné oblečenie

Skusené oko hotelovej recepčnej dokáže na prvý pohľad rozpoznať cestovateľských novicov. Často totiž podľahnú dovolenkovej eufórií a svoje slnkom opálené telá, odeté iba do minimalistických plaviek hrdo vystavujú na obdiv svojmu okoliu počas informačných schôdzok s delegátom, v hotelovej reštaurácií aj v lobby bare. Plavky patria na pláž, k bazénu alebo do wellness centra. Všade inde pôsobia nepatrične. V luxusnejších rezortoch je pri večeri vyžadované formálne oblečenie. v praxi to znamená, že páni by si mali obliecť dlhé nohavice a dámy elegantné šaty.

Plavky patria ideálne na pláž

Plavky patria ideálne na pláž Jeremy Banks

4. Nedostatočná jazyková vybavenosť

Síce nám to nie je príjemné, ale slovenčina sa bohužiaľ neradí medzi svetové jazyky. Nemusíte nutne hovoriť ako rodený hovorca, ale oprášenie školských znalostí alebo naštudovanie niekoľkých základných fráz vám nielen rozšíri obzory, ale dokáže vyčariť úsmev na tvárach domorodcov. Nehľadiac na prostý fakt, že vám pár slovíčok môže značne uľahčiť život. Comprende?

5. Podcenené počasie

Aj v raji niekedy prší a fúka vietor. Počítajte so všetkými rozmarmi Matky prírody a pre istotu si do kufra pribaľte aj teplejší sveter a pevnú obuv. A nezabudnite si naštudovať význam plážových vlajok, ktoré neoznačujú iba veľkosť vĺn, ale aj výskyt nebezpečných podmorských prúdov, ktorých podcenenie už stálo život nejedného skúseného plavca.

6. Konzumácia nevhodných potravín

Všetkého veľa škodí a platí to aj v prípade skvelého jedla. Pestrá ponuka vybraných lahôdok v all inclusive rezortoch láka neskúsených cestovateľov k neriadenej konzumácií, ktorá často vedie k tráviacim ťažkostiam. Skúste odololať pokušeniu a skôr než divokým chuťovým kombináciám dajte prednosť klasike. Veľmi zradná býva aj ochutnávka miestnych alkoholických nápojov, ktorá vám v kombinácií s horúcim počasím môže pripraviť nejednú pernú chvíľku. Pozor si dávajte aj na konzumáciu kohútikovej vody či jedla v pouličných stánkoch.

Do mešity sa chodí zásadne na boso

Do mešity sa chodí zásadne na boso Shail Sharma

7. Absencia záložného plánu

Je pekné vidieť svet v ružovej farbe, ale nie je na škodu počítať aj s nepríjemnosťami. Mnoho z nich rieši dobré cestovné poistenie, ktorého výber rozhodne neponechávajte náhode. Vyplatí sa aj podrobné preštudovanie miestnych pamiatok, prírodných zaujímavostí, najkrajších pláži, zábavných parkov aj vyhlásených reštaurácií.

8. Neznalosť miestnej meny

Ak letíte do krajiny, kde sa neplatí Eurom, je dobré sa zoznámiť predom s kurzom miestnej meny a zistiť si, či sa vyplatí výmena v niektorej z tuzemských zmenáreň, alebo stačí vybrať peniaze z bankomatu až v mieste pobytu. V dovolenkových rezortoch stretnete zmenáreň doslova na každom kroku, ale nie v každej môžete počítať s férovým kurzom. Porovnaním jednotlivých prevádzok môžete ušetriť.

Čítajte: Osvedčené tipy, ako rýchlo premôcť jet lag

Čítajte: Vysnívali ste si svadbu v zahraničí? Poradíme vám, ako na to

9. Nerešpektovanie miestnych zvyklostí

Iný kraj, iný mrav hovorili už naše babičky. Dôkladné preštudovanie miestnych zvyklostí vás ochráni pred nejedným trapasom. V Španielsku se nebudete dobývať do reštaurácie v dobe siesty, v Thajsku nebudete šahať deťom na hlavu, v Chorvátsku si dámy pred vstupom do kostola zakryjú dekolt aj ramená, v Spojených arabských emirátoch si pred vstupom do mešity vyzujete topánky, v Tunisku nebudete fotografovať vojenské objekty a v portugalskej reštaurácií nepožiadate o soľ.

10. Potlesk v lietadle

Posledná rada znie možno úsmevne, ale tlieskanie v lietadle pôsobí na skúsených cestovateľov podobne ako červená handra na býka. Akokoľvek vám pripadá neskutočné, že tak obrý stroj, akým je lietadlo dokáža vzlietnúť, udržať sa vo vzduchu a dokonca aj pristáť, naozaj nie je nutné odmeňovať palubný personál potleskom. Dostatočnou odmenou pre nich bude váš plynulý nástup do lietadla a zanechanie uprataného sedadla po jeho opustení, prípadne ústretový úsmev.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.