Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Burj Khalifa, najvyššia budova sveta

Burj Khalifa v Dubaji

Burj Khalifa v Dubaji

Burj Khalifa, najvyššia budova na svete, je skutočným zázrakom, ohromujúcim umeleckým dielom a aj neobdobným inžinierskym výkonom. Rovnako je aj symbolom nového, dynamického a prosperujúceho Stredného východu. Dokazuje rastúcu rolu Dubaja v meniacom sa svete. Bol stvorený vďaka ľudskému talentu, vynaliezavosti a iniciatíve. Podľa Mohameda Alabbara, predsedu spoločnosti Emaar Properties, je dokonca dosiahnutím nemožného. Vychutnajte si osobnú prehliadku vedenú hosťujúcim veľvyslancom. Vydajte sa na najvyššiu pozorovaciu plochu sveta s vonkajšou terasou, osviežte sa občerstvením v salóniku a preskúmajte najznámejšie pamiatky Dubaja.

Svetové rekordy Burj Khalify

Pri stavbe tejto veľkolepej budovy sa nazbieralo hneď niekoľko zaujímavých rekordov a superlatívov, ktorými je Burj Khalifa preslávená. Nielenže sa jedná o vôbec najvyššiu stavbu planéty, má aj najvyššie položenú mešitu (v 158. poschodí), najvyššie položenú vonkajšiu pozorovaciu plošinu (v 124. poschodí), najvyššie položený bazén (v 76. poschodí), najrýchlejšie výťahy aj najvyšší servisný výťah. Je to vôbec najvyššia voľne stojaca konštrukcia, najvyššia betónová stavba, najvyššia obytná budova s najväčším počtom poschodí. A tak by sme mohli pokračovať ešte dlho...

Vo vnútri mrakodrapu

Burj Khalifa sa týči do výšky 828 metrov a je jedným z najvyhľadávanejších turistických cieľov v Dubaji. V hornom salóne Burj Khalifa SKY získate vďaka špeciálne navrhnutej projekcií pocit lietania. Vo výške 442 metrov nad mestom sa nachádza vynikajúca reštaurácia, ktorá môže ponúknuť súkromnú jedáleň aj neformálny salónik. Moderná elegancia tohto podniku je zárukou skvelého zážitku, rovnako ak aj výborné pokrmy a úžasné panoramatické výhľady na Arabský záliv. Burj Khalifa je tiež sídlom niekoľkých rezidencií a apartmánov. Má bohatú škálu vybavenia a služieb, ktoré poskytujú obyvateľom aj hosťom jedinečný životný štýl. K dispozícií sú aj najmodernejšie fitness zariadenia, vnútorne aj vonkajšie bazény, rekreačná miestnosť pre stretnutia a rôzne akcie stď. Využiť je možné aj služieb hotela Armani, zrejme najvýznamnejšieho hotela na svete, ktorý tu zaberá 37 poschodí. Jeho súkromná reštaurácia ponúka výhľad na mesto, púšť aj záliv. Hotel bol navrhnutý Giorgiem Armanim a odráža čistú eleganciu, jednoduchosť a sofistikovaný komfort. Mrakodrap a vedľajšiu Mohammed Bin Rashid Boulevard zdobí viac než tisíc kusov umenia významných svetových umelcov. Jednotlivé kusy boli vyberané ako prostriedok prepájajúci rôzne kultúry a komunity, čo má symbolizovať, že Burj Khalifa je príkladom medzinárodnej spolupráce.

124. poschodie z Burj Khalify

124. poschodie z Burj Khalify

Kadiaľ k Burj Khalifa

K mrakodrapu je možné dopraviť sa metrom, príslušná stanica sa nazýva Burj Khalifa/Dubai Mall. Stačí zísť z obchodného domu Dubai Mall o jedno poschodie nižšie, kde sa nachádza vstup do mrakodrapu. V blízkosti najvyššej stavby sveta si môžete prehliadnuť aj slávnu dubajskú fontánu, ktorú osvetľuje viac než šesť tisíc svetiel a dvadsaťpäť farebných projektorov. Voda odtiaľ vystrekuje do výšky 150 metrov.

Pohľad z Burj Khalify na dubajskú fontánu

Pohľad z Burj Khalify na dubajskú fontánu

Vstupné na Burj Khalifu

Štandardná návšteva mrakodrapu trvá približne 60 minút, počas tej doby si môžete vychutnať dychberúci pohľad zo 124. poschodia. Cena za dospelú osobu je 70 Eur a za dieťa od štyroch do dvanástich rokov 55 Eur. Mladšie deti majú vstup zadarmo. V ponuke je aj vstupenka s rýchlejším vstupom bez čakania v rade ktorá stojí 100 Eur na osobu. Vstupenky je možné zakúpiť na dobu od 8:30 do 23:30, posledný vstup do mrakodrapu býva 45 minút pred koncom otváracej doby, ktorá sa ale môže meniť. V predaji je rovnako aj VIP vstupenka do 148. poschodia, ktorá zaručuje ešte väčší zážitok. Vyjdite výťahom hore, občerstvite sa džúsom či zákuskom a zájdite sa pozrieť von na hrajúce fontány. Čas vstupu je od 12:00 do 21:30. Cena sa podľa toho líši od 100 Eur do 170 Eur. Malé deti majú opäť vstup zadarmo.

Výhľad z Burj Khalify

Výhľad z Burj Khalify

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.