Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vysnívali ste si svadbu v zahraničí? Poradíme vám, ako na to

Svadobný deň býva považovaný za jeden z najkrajších, aký môže človek vo svojom živote prežiť. Láka vás vôňa ďalekých krajín? Nič vám nebráni uskutočniť svoju svadbu v zahraničí.

S cestovkou alebo na vlastnú päsť?

To záleží na vás, vašich finančných možnostiach, prípadne organizačných schopnostiach. Oboje má svoje pre a proti...

S cestovnou agentúrou bez stresu

Ak si chcete svadbu užiť bez nervozity, zhonu a nekonečného vybavovania, potom je cestovná/svadobná agentúra tou správnou voľbou. V Slovenskej republike existuje niekoľko overených agentúr, ktoré vám váš najkrajší deň naplánujú, zorganizujú a v neposlednom rade uskutočnia presne podľa vašich predstáv. Komunikácia s úradmi, vybavovanie povolení, preklady všetkých potrebných dokumentov, zaistenie svedkov v mieste konania obradu, výzdoba, hostina, skrátka kompletný servis bude v rukách tých najpovolanejších. Samozrejme ale musíte počítať s faktom, že za tieto služby zaplatíte a to mnohokrát pomerne tučnú čiastku.

Na vlastnú päsť

Ak si trúfate a máte to všetko dopodrobna naplánované, môžete si svoj deň D zorganizovať sami a to za výrazne nižšiu cenu. Avšak plány sú jedna vec, samotná realizácia vec druhá. Komplikácie môžu prísť odkiaľkoľvek a vaše svadobné prípravy tak znepríjemniť. Na problém môžete naraziť už pri vybavovaní miesta vašej svadby. Zarezervovať si kostolík alebo najať oddávajúceho na vami určené miesto, napríklad na pláži, nemusí byť úplne jednoduché. V niektorých krajinách sú priamo určené miesta, kde sa môže obrad konať a inde vám svadba umožnená nebude, či sa vám to páči alebo nie.

Priatelia pomôžu

Ak máte v danej lokalite zázemie v podobe príbuzných, známych či priateľov, máte napoly vyhraté. Iste vás v prípade potreby neodmietnu a podajú vám pomocnú ruku. Pokiaľ nie sú cudzie jazyky vašou silnou stránkou, ich pomoc oceníte dvojnásobne.

Svadba pri mori

Väčšina snúbencov chce svoj život spojiť obradom na pláži. More, piesok, západ slnka, čo viac si pre váš rozprávkový deň priať. Medzi najobľúbenejšie svadobné destinácie posledných rokov patrí Maurícius, Seychely a Kuba. Na ne sa tiež väčšina cestovných agentúr zameraných na svadby špecializuje. Svadbu podľa vašeho priania je možné uskutočniť prakticky kdekoľvek, napríklad aj pod Eiffelovkou, ale či takýto sobáš bude platný aj v SR, to je vec druhá. Pri troch vyššie menovaných destináciách si môžete byť istí, že sa späť do svojej vlasti vrátite ako právoplatní manželia.

Je svadba v zahraničí platná aj u nás?

Záleží na destinácií, ktorú si pre váš svadobný obrad vyberiete. Ak ste pre svadbu v zahraničí pevne rozhodnutí, navštívte príslušnú matriku, kde vám potvrdia platnosť sobáša v Slovenskej republike.

Dôležité dokumenty

Manželstvo v zahraničí nie je možné uzavrieť bez príslušných dokumentov, ktoré je nutné nechať preložiť do angličtiny, prípadne aj do jazyka krajiny, v ktorej sa vaša svadba uskutoční. Budete potrebovať:

  • rodný list
  • sobášny list - z predchádzajúcich svadieb, ak ste rozvedený/á, vdovec/vdova
  • rozsudok o rozvode - ak ste rozvedený/á
  • úmrtný list - ak ste vdovec/vdova
  • osvedčenie o právnej spôsobilosti k uzavretiu manželstva - doklad vám vydá matrika

Cena

Nie je možné presne určiť na koľko sa celková cena svadby v zahraničí vyšplhá. Zvolená lokalita, cena leteniek, ubytovanie, počet svadobčanov a ďalšie faktory majú na cenu zásadný vplyv. Tiež svadba cez agentúru vyjde na úplne iné peniaze, ako svadba zorganizovaná vami. Cenové rozpätie je veľké - od niekoľko stovák eur až po tisíce.

Iba vy dvaja?

Predstavu o tom, ako by mal váš svadobný deň vyzerať, už máte. Možno neuškodí zamyslieť sa nad skutočnosťou, že svadba v cudzine je spravidla zážitkom iba pre samotných snúbencov. Rodina sa väčšinou neúčastní z dôvodu finančnej náročnosti, mnohokrát tiež o celej akcii nemá ani tušenie. Nemôžete spoločne s vašimi blízkymi tento deň zdieľať, spomienky, pocity a zážitky sú len vaše, fotografie samotný zážitok vynahradiť nemôžu. Ak ste s týmto aspektom zmierení, potom je všetko v najlepšom poriadku a vy si môžete tieto nezabudnuteľné okamihy vychutnať plnými dúškami. V opačnom prípade všetko dôkladne zvážte, aby ste potom neľutovali niečo, čo už nejde vrátiť.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.