Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kam a prečo do Chorvátska

Chorvátsko

Chorvátsko

Chorvátsko stále patrí medzi veľmi obľúbenú krajinu slovenských turistov. Slováci a Česi vraj boli prvými turistami, ktorí do Chorvátska začali jazdiť. Každoročne sem mieri zhruba 300 tisíc našich spoluobčanov. Či už hľadáte zábavu, pohodovú rodinnú dovolenku alebo spoznávanie miestnej kultúry, to všetko v Chorvátsku nájdete.

Kam do Chorvátska s deťmi

Výber dovolenky, tak aby bola čo možno najvhodnejšia pre deti, je vždy zložitá vec. Ak sa nebojíte priplatiť, vyberte ubytovanie v niektorom hoteli z komplexu Falkensteiner (napr. Falkensteiner Hotel Diadora) či sieť Solaris (Solaris Camping Beach Resort). Sú to jedny z najlepších ubytovacích kapacít, ktoré sú predovšetkým sústredené na deti.

Falkensteiner Hotel Diadora

Falkensteiner Hotel Diadora

V Chorvátsku nájdete aj niekoľko zábavných parkov a aquaparkov. Ak zvolíte ubytovanie v blízkosti, určite deťom tiež urobíte radosť. V Poreči sa nachádza najväčší aquapark v Chorvátsku – Aquacolors či Sky Fox Adrenaline Park – lanový park. Ďalšie obľúbené aquaparky sa nachádzajú v Mali Lošinj – Aquapark Čikat či v Novigrade – Aquapark Istralandia. V Biogradu na Moru potom môžete navštíviť zábavný park – Fun Park Biograd.

Čo sa týka pláží, väčšina z Vás volí pre deti piesočné. Tie nájdeme napríklad v Medulinu na Istrii, na Ostrove Rab v letovisku Lopar či v Omiši na pláži Duce.

Deti milujú piesočnaté pláže

Deti milujú piesočnaté pláže

Kam sa vydať do Chorvátska za prírodnými krásami

Jasné, väčšinu z Vás napadnú Plitvické jazerá, ale verte tomu, že to nie je to jediné, čo môže Chorvátsko ponúknuť. Navštívte národný park Krka, ktorý je najznámejší svojimi vodopádmi, kaskádami či sústavami perejí. Na rozdiel od Plitvických jazier sa tu môžete aj kúpať. Podniknite aj výlet loďou kaňonom rieky Krka až k Rošským vodopády.

Kúpanie v NP Krka

Kúpanie v NP Krka

Ďalším parkom, kde sa natáčal Vinnetou, je národný park Paklenica. Okrem iného sa tu tiež nachádza viacero kaňonov a jaskýň. Park je obľúbený prevažne medzi horolezcami, vďaka prístupným skalným útvarom.

Počas návštevy pohoria Učka (Istria) nezabudnite na kaňon Vela Draga. Kým nedošlo k veľkým zosuvom pôdy, viedla tadiaľ železnica, dnes je už táto trasa označená ako pešia, chodník údolím s tajuplnými tunelmi.

Kaňon Vela Draga

Kaňon Vela Draga

Aj keď ste to možno nevedeli, aj v Chorvátsku sa môžete stretnúť s delfínmi. More okolo ostrovov Cres a Lošinj je chráneným úsekom kvôli tunajšej kolónií delfínov skákavých – Lošinjski rezervácie. Neváhajte si teda urobiť s rodinou či priateľmi lodný výlet.

Aj v Chorvátsku môžete stretnúť delfíny

Aj v Chorvátsku môžete stretnúť delfíny

Kam sa vydať v Chorvátsku za tými najkrajšími pamiatkami

Históriu krajiny ovplyvnila najmä nadvláda Rimanov a potom Turkov, z týchto období tu nájdeme tie najslávnejšie pamiatky. Chorvátsko má na zozname UNESCO zatiaľ zapísaných celkom 10 kultúrnych a prírodných pamiatok. Medzi tie najkrajšie patrí opevnené mesto Dubrovník, ktoré bolo založené v 6. storočí. Najvýznamnejšiu antickú dochovanú stavbu nájdeme v Splite a je ním Diokleciánov palác z 3–4. storočia. Ďalej k UNESCO pamiatkam patrí aj historické jadro Trogiru s množstvom cenných stavieb zo 13.-18. storočia. Nezabudnime ani na hlavné mesto Záhreb, ktorého historické centrum sa týči na kopci nad okolo sa točiacim moderným mestom. To ale na zozname zapísané nie je.

Dubrovník

Dubrovník

Kam v Chorvátsku za zábavou

Medzi mladými je bezpochyby najznámejšia párty na Zrce Beach na ostrove Pag. Zažijete naozaj bláznivý, nikdy nekončiaci večierok. Čaká na Vás niekoľko klubov, pool párty či párty loď. Rôzne festivaly sa tu konajú zhruba od začiatku júna do konca augusta.

Zažite tú pravú letnú party

Zažite tú pravú letnú party

Mnoho kultúrnych a zábavných podujatí sa počas leta koná aj v Pule. V júni (8.6. – 11.6.2018) sa každý rok konajú rímske oslavy. Nechýbajú ani gladiátorské zápasy a divadelné predstavenia na ulici. Počas leta sa niekoľkokrát organizuje festival elektronickej hudby či festivaly vážnej a jazzovej hudby.

Pula

Pula

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.