Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

12 skrytých pokladov Thajska

V roku 2015 vznikla v Thajsku kampaň, ktorá má turistov povzbudiť k tomu, aby zišli z hlavných turistických trás a objavili nové miestne krásy v 12 provinciách, ktoré prekypujú lákavými atrakciami pre návštevníkov. Zahoďte teda sprievodcu po Thajsku plného klišé turistických lákadiel a radšej sa zamerajte na týchto 12 skrytých pokladov Thajska.

Lampang

Aj napriek tomu, že je Lampang známy ako mesto konských záprahov, najlepší spôsob ako si náležite užiť všetky pamiatky, je napešo. Okruh začína pri moste Ratsadapisek, ktorý sa klenie cez rieku Wang z ulice Talat Kao. Ťažko sa tomu dnes verí, ale keď bol tento most v roku 1894 postavený, bol údajne najdlhším v Thajsku. Kúsok za mestom sa nachádza slávny tisícročný chrám Wat Phra That Lampang Luang, ktorý stojí za návštevu.

Lampang

Lampang

Nan

Nan si možno najlepšie vychutnať okružnou jazdou na bicykli. Hlavnou atrakciou mesta je chrám Wat Phumin, ktorého pomaľované steny znázorňujú životy tamojších obyvateľov. Národné parky Doi Phu Kha, Khun Nan a Mae Charim sú počas celého roku populárnou destináciou. Je tu mnoho nových penziónov a hotelov, ktoré ponúkajú kvalitné ubytovanie. Reštaurácie lemujúce brehy rieky Nan ponúkajú chutné thajské pokrmy a nádherný výhľad.

Wat Phumin, Nan

Wat Phumin, Nan

Petchabun

Chladné počasie počas celého roku je kúzlom Petchabunu. Khao Kho je najpopulárnejšou destináciou tejto provincie. Je známa predovšetkým vďaka svojim kvetinovým, jahodovým a zeleninovým farmám. V národných parkoch Nam Nao a Tung Salaeng Luang je možné táboriť pod borovicami, zatiaľ čo v parku Phu Hin Rong Kla sa môžete kochať kopcami pokrytými kvetinami a množstvom vodopádov. Odporúčame v meste navštíviť aj chrámy Wat Trai Phum a Wat Sat Thai a ich preslávené obrazy Budhu.

NP Phu Hin Rong Kla

NP Phu Hin Rong Kla

Loei

Loei sa nachádza na rieke Mekong a je jednou z najchladnejších provincií Thajska, čo človek pocíti najmä počas zimných návštev národných parkov Phu Ruea, Phu Lam Lo a Phu Kradueng. Tradičná thajská kultúra je zachovaná v dedine Chiang Khan, kde možno obdivovať staré drevené domčeky na rieke Mekong, alebo môžete navštíviť každoročný Phi Ta Khon festival v ľudovom múzeu Dan Sai v chráme Wat Phon Chai, kde je zachytené miestne kultúrne dedičstvo.

Festival Phi Ta Khon

Festival Phi Ta Khon

Buri Ram

Hlavnou atrakciou v Buri Ram je návšteva chrámového komplexu Prasat Hin Phanom Rung. Impozantný Khmer areál je umiestnený na vrcholku vyhasnutej sopky, zatiaľ čo Prasat Hin Muang Tam je na jej úpätí. V meste Buri Ram môžete nájsť moderné atrakcie zahŕňajúce  i-Mobile futbalový štadión a závodný okruh Chang International, ktorý toho roku hostil motocyklový závod MotoGP.

Prasat Hin Phanom Rung

Prasat Hin Phanom Rung

Ratchaburi

Ratchaburi je slávne vďaka svojim čerstvým vaječným nudlám, ktoré sa nachádzajú v každom obchodíku, pritom každý má svoju jedinečnú receptúru. Môžete sa pokochať tieňovým divadlom známym ako  Nang Yai v národnom múzeu Wat Khanon, ktoré je príjemným spestrením počas osláv thajského Nového roku Songkran. Jednou z ďalších atrakcií nielen pre deti, ale aj pre zberateľov bábik je Suntree Land of Dolls, ktorý je nielen súčasťou továrne na hračky, ale aj ihrisko pre najmenších. Rozhodne si tiež nenechajte újsť najdôležitejší chrám v meste takzvaný Wat Phra Si Rattana Mahathat.

Tieňové divadlo

Tieňové divadlo

Samut Songkhram

Hlavnou atrakciou Samut Songkhramu je bronzové vyobrazenie Budhu nazvané Luang Phor Wat Ban Laem, ktoré sa nachádza v chráme Wat Phet Samut Woravihan. Železničný trh Mae Klong, inak nazývaný aj Talat Rom Hup, sa nachádza blízko železničnej stanice Maeklong a ponúka čerstvé aj sušené potraviny vrátane morských plodov. Za zmienku stojí aj Amphawa Chai Pattananurak - projekt, ktorý se postaral o to, že miestne domčeky v riečnom kanáli Amphawa boli premenené na galérie a obchody se suvenírmi, ktoeé predávajú okrem iného ručne robené výrobky a tradičné gastronomické pochutiny.

Amphawa Chai Pattananurak

Amphawa Chai Pattananurak

Trat

Trat je prístupovým bodom pre návštevy ostrovov ako je Ko Chang, Ko Mak nebo Ko Kut. Okúzľujúci výhľad na oceán si zamilujú všetci, ktorí navštívia vyhliadku Laem Ngop. V obci Khlong Bang Phra nájdete staré obchodíky, ktoré zažili najväčšiu slávu počas koloniálnych časov. Táto provincia je známa vďaka svojhe kulinárskej turistike, ktorá ponúka množstvo reštaurácií s krabími nudlami a stánky variace ryžu s kari, to všetko zasadené hneď vedľa mangrovových lesov kúsok od nočného trhu.

Ostrov Rang, Trat

Ostrov Rang, Trat

Chanthaburi

Táto provincia sa pýšní 111 kilometrov dlhou cestou pozdĺž pláže, ktorú si môžete užiť zo sedátka bicykla vďaka cyklistickým chodníkom. Medzi ďalšie atrakcie patrí takzvaná "Červená budova" vybudovaná francúzskymi vojakmi v roku 1893, ktorá sa nachádza blízko prekrásnej pláže Laem Sing a malebnej dediny Rai Phan Din. Jednou z ďalších zaujímavostí je 400 domov, ktoré stoja na koloch nad hladinou mora. Táto provincia je tiež známa vďaka svojmu množstvu rybích reštaurácií v štvrti Klung.

Rybárske domčeky v Chanthaburi

Rybárske domčeky v Chanthaburi

Chumphon

Chumphon je plný prírodných pôvabov a dá sa z neho dostať na ostrov Ko Tao. Svätyňa Prince of Chumphon pri pláži Sai Ree bola vystavaná na počesť zakladateľa Kráľovského Thajského Námorníctva a je považovaná za atrakciu, ktorú je potrebné navštíviť. Poblízku je nádherný národný park Mu Ko Chumphon, ktorý prevažne láka náruživých kajakárov. Ak máte skôr záujem o nerušený odpočinok na pláži, určite navštívte v období od mája do októbra pláž Mo Bao, zátoku Thung Zang a mys Laem Thong.

Chumphon

Chumphon

Nakhon Si Thammarat

Hlavnou atrakciou mesta Nakhon Si Thammarat je budhistický chrám Wat Phra Mahathat Woramahawihan. Kúsok za mestom sa nachádza štvrť Khanom, ktorá je známa vďaka svojim vyhliadkovým plavbám lodí, kde turisti môžu pozorovať delfíny indočínske, ktoré sú kvôli svojmu sfarbeniu tiež známe ako ružové delfíny. Pre pravý thajský zážitok sa vyplatí navštíviť Pak Phanang, kde nájdete storočnú tržnicu a staré malebné domčeky. Pri návšteve národného umelca Sucharta Subsina v Ban Nang Talung sa pokocháte tradičným tieňovým divadlom Nang Talung.

Ružový delfíni v Nakhon Si Thammarat

Ružový delfíni v Nakhon Si Thammarat

Trang

Trang je slávny kvôli svojej kulinárskej turistike. Odporúčame ochutnať pokrmy ako grilované bravčové, dim sum knedlíčky alebo plody mora. Pri návšteve Trangu sú hlavným lákadlom pevninské ostrovy Ko Muk, Ko Kradan, Ko Chuek a Ko Ma. Táto provincia je tiež domovom najväčšej polostrovnej botanickej záhrady Thung Khai, ktorá sa pyšní širokým spektrom divokých kvetín a stromov. Pobyt na farme Bo Hin ponúka pre zámorských návštevníkov jedinečnú šancu sa naučiť niečo z prvej ruky o živote miestnych rybárov.

NP Hat Chao Mai, Trang

NP Hat Chao Mai, Trang

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.