Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Osvedčené tipy, ako rýchlo premôcť jet lag

Chystáte sa cestovať do krajiny, ktorá leží v inom časovom pásme? Práve ste si uvedomili, že neviete ako najlepšie zvládnuť časový posun a prekonať pásmovú chorobu? Poradím Vám pár tipov, ktoré by Vám mohli pomôcť.

Niekomu tento rýchly presun nerobí veľké problémy, avšak čím sme starší, tým zmeny znášame horšie. Všeobecne platí pravidlo, že cestovanie smerom na východ (+ hodiny) je namáhavejšie ako cestovanie na západ (- hodiny). Môžu nás čakať nepríjemné zmeny: únava, nevoľnosť, nespavosť, bolesti hlavy či podráždenosť. Spánkový rytmus sa väčšinou upraví v priebehu 1-3 dní.

Pozor: káva ani energetické nápoje nie sú v týchto prípadoch účinné prostriedky a mohli by Vám skôr uškodiť.

Pripravte sa na jet lag pred odletom

  1. Jednou z možností, ako sa vyhnúť problémom so spánkovým režimom je skúsiť si ho prispôsobiť. Ak cestujete na východ, choďte pár dní pred odletom spať o hodinu skôr, ako ste zvyknutí. Naopak pri ceste na západ, choďte spať o hodinu neskôr.
  2. Snažte sa dlhý let naplánovať počas dňa. Cestovanie v noci zvyšuje únavu.
  3. Medzi jednu z mnohých rád patrí aj pitie zázvorového čaju pred odletom nabudí organizmus, pôsobí proti bolesti hlavy a nevoľnosti.
  4. Pre zvládnutie časového posunu môžete vyskúšať aj tabletky Melatonin. Užívajte ich v prípade, že trpíte nespavosťou, pomôžu Vám vrátiť sa do normálneho rytmu dňa. (tento hormón je najdôležitejší spánkový regulátor a uľahčuje zaspávanie)

Čo robiť po prílete do destinácie

  1. Či už letíte na východ alebo na západ zemegule, jedným z doporučení je, aby ste sa snažili zostať hore do tej doby, kým nenastane noc v danej krajine.
  2. Nastaviť správny denný režim napomáha tiež slnečné svetlo. Nezaťahujte cez deň závesy, vystavujte sa slnečným lúčom a nenoste v prvých dňoch slnečné okuliare.

AVS prístroj

Jedná sa o veľmi účinného pomocníka pri cestovaní. Sú v ňom nastavené relaxačné, spánkové a energizačné programy, vďaka ktorým lepšie zvládnete časové posuny. Tento prístroj ale nepatrí medzi najlacnejšie. Je skôr vhodný pre tých, ktorí musia časové pásma prekonávať častejšie počas niekoľkých mesiacov či týždňov.

 

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.