Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Malta: Klenot v Stredozemnom mori

Objavte fascinujúcu históriu i dychberúce prírodné krásy obľúbeného Stredozemské ostrova Malta. Či už ste milovníkom dobrodružstva, histórie alebo jednoducho hľadáte oddychovú dovolenku na slnku, Malta je skutočne pre každého. Vydajte sa s nami na cestu plnú zážitkov, pláží s krištáľovo čistou vodou, úžasnou architektúrou a pulzujúcim nočným životom.

Prehľad o MalteZaujímavé miestaPlážeAktivityJedlo

Prehľad

Ostrovný štát Malta sa nachádza približne 90 kilometrov južne od Sicílie a 295 kilometrov severne od afrického pobrežia. Okrem hlavného ostrova Malta toto súostrovie zahŕňa dva obývané susedné ostrovy Gozo a Comino i niekoľko neobývaných malých ostrovčekov. Napriek svojej malej rozlohe len 316 km štvorcových a počtom obyvateľov približne 514 000 (2021) je dovolenka na Malte obľúbeným turistickým cieľom

Cestovné informácie

Do hlavného mesta Valletta sa z Bratislavy dostanete priamym letom za 2 hodiny a 15 minút. Medzinárodné letisko Malta sa nachádza strategicky na juhovýchode hlavného ostrova. Úradným jazykom Malty je maltčina, no bez problémov sa dohovoríte anglicky či čiastočne aj taliansky. Ostrovy sú celoročnou turistickou destináciou a majú svoje výhody v každom ročnom období. Najrušnejšie je tu od apríla do októbra, pričom najvyťaženejším mesiacom je august. 

Objavte kúzlo Malty

Zaujímavé miesta na Malte

V mestách môžete obdivovať históriu starú viac ako 6000 rokov, ktorá sa odráža v architektonických a kultúrnych pamiatkach Malty. Vplyvy rôznych európsky, afrických kultúr i pôvodných obyvateľov zanechali svoju stopu v tradíciách ostrova. 

Zaujímavosť: Niektoré scény z obľúbeného seriálu Hra o Tróny (HBO) sa natáčali práve na otrove Malta. 

Valletta- mesto rytierov

Hlavné mesto Valletta sa nachádza v stredovýchodnej časti Malty a vďaka svojej polohe je dôležitým centrom pre obchod a cestovný ruch v regióne. Od roku 1980 je mesto zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO vďaka bohatej histórií, kultúre a architektúre

Mesto Valleta bolo založené v roku 1566 rytiermi svätého Jána, ktorý postavili mesto ako opevnenú pevnosť s hrubými múrmi, baštami a priekopami na ochranu pred útokmi nepriateľov. Mesto bolo pomenované po Jeanovi Parisotovi de Valette, veľmajstrovi rytierov, ktorý dohliadal na jeho výstavbu.

Najvýznamnejšou pamiatkou v meste je Konkatedrála sv. Jána, kostol v barokovom štýle zdobený mramorom, pozlátenými štukami a maľbami od známych umelcov, ako je Caravaggio. Ďalšími obľúbenými pamiatkami sú záhrada Upper Barrakka , Národná knižnica vo Vallette či Národné archeologické múzeum VallettaO ďalších zaujímavých miestach sa dozviete v našom článnku tu: Tri mestá na Malte. 

Mesto Mdina

Idylické mestečko Mdina (tiež Medina) bolo kedysi hlavným mestom Malty a má za sebou 4000-ročnú históriu. Je považované za srdce ostrova a nachádza sa len 25 minút jazdy od Valletty. Staré mesto Mdina uchváti stredovekou atmosférou, idylickými uličkami a početnými reštauráciami, kde si môžete dať rôzne maltské pochúťky. Okrem toho v Mdine nájdete slávnu katedrálu svätého Pavla a niekoľko historických palácov, ktoré pozývajú na rozsiahle poznávacie zájazdy. Po uliciach mesta sa nejazdí autom, takže históriu mesta môže spoznať iba na peši. 

Modrá jaskyňa

Jedným z najpozoruhodnejších prírodných zaujímavostí na Malte je Modrá jaskyňa nachádzajúci sa na južnom pobreží ostrova Comino. Malebnú jaskyňu je najlepšie preskúmať loďou, ktorá odchádza zo zálivu Wied iz-Zurrieq.  Voda v Modrej jaskyni je taká priezračná, že návštevníci vidia až na dno jaskyne, ktorá je hlboká asi 15 metrov. Modrá farba vody vzniká odrazom slnečného svetla na bielom pieskovom dne jaskyne.

Kulisa mesta Popeye Village

Absolútnym vrcholom, najmä ak cestujete s deťmi, je „Popeye Village“. Filmová scéna muzikálu Popeye z roku 1980 sa pretransformovala do celoročného zábavnéhu parku pre malých a veľkých. Scenériové mestečko sa nachádza v Anchor Bay neďaleko Mellieha na severe ostrova a pozostáva z nespočetného množstva malých drevených chatrčí. K dispozícii je množstvo atrakcií vrátane jázd na lodiach, vodných trampolín, slnečných terás, kúpalísk, striebrotepeckých šou a mnohých ďalších. 

Odhaľte inú tvár Malty v prístave Marsaxlokk

Prečítajte si aj:

Odhaľte inú tvár Malty v prístave Marsaxlokk

Najkrajšie pláže na Malte

Malta nachádzajúca sa v Stredozemnom mori je známa svojimi úžasnými plážami s krištáľovo čistou vodou, jemným zlatým pieskom a úchvatnou scenériou. Jednou z najobľúbenejších pláží na Malte je Golden Bay, nachádzajúca sa širokej otvorenej zátoke, ktorá ponúka dobré podmienky na kúpanie. Boduje aj dobrou infraštruktúrou vrátane hotelov, kaviarní, barov i ležadiel a slnečníkov. Je ideálna na plávanie, opaľovanie a rôzne vodné športy vrátane šnorchlovania, jazdy na kajaku a windsurfingu. 

Pre tých, ktorý hľadajú pokojnejšiu a odľahlejšiu pláž, je bazén St. Peter's skrytým klenotom. Oplatí sa tu aj potápať či šnorchlovať.  Na tejto pláži však nie sú žiadne zariadenia, takže si návštevníci musia priniesť vlastné jedlo a nápoje. Pre milovníkov párty života zase odporúčame navštíviť záliv St. Julian's Bay známy rušným nočným životom s množstvom barov, reštaurácií a nočných klubov.

Aktivity na Malte

Máte už za sebou rozsiahle poznávacie zájazdy a už vás nebaví leňošiť na pláži? Teplé podnebie na Malte ponúka ten najlepší základ pre športovú dovolenku a množstvo aktivít. Množstvo jaskýň, vrakov, ako aj krištáľovo čistá voda na Malte robia z ostrova jedno z najlepších miest na potápanie na svete. Na Maltských ostrovoch je viac ako 40 potápačských škôl, ktoré vám ukážu tie najlepšie miesta. Na svoje si prídu aj námorníci a windsurfisti. Na Malte si môžete zajazdiť aj na kajaku alebo na vodných lyžiach.

Pre milovníkov turistiky Malta ponúka fantastické výhľady, útesy pri mori či staré ruiny z rímskych čias. Na odvážnych horolezcov čakajú  ťažké previsnuté útesy a rímsy, ale aj ľahšie skaly pre začiatočníkov. Najobľúbenejšie oblasti pre horolezcov sú Ghar Lapsi pod útesmi Dingli a pozdĺž Victoria Lines v Gharghur. Úchvatné skalné útvary s nádherným výhľadom na more tiež poskytujú dokonalé prostredie pre zlaňovanie, ktoré je na Malte čoraz populárnejšie.

Jedlo a špeciality

Na Malte sa stretávajú rôzne vplyvy z Talianska, Grécka, ale aj severnej Afriky a Veľkej Británie s  osobitným dôrazom na morské plody a čerstvé miestne suroviny. Za absolútne špecialitu sa na Malte považuje králičie mäso, ktoré sa často sa varí v guláši so zeleninou, vínom a korením. Zvyčajne sa podáva s prílohou chrumkavého chleba.

Maltu obklopuje Stredozemné more, takže nie je prekvapením, že morské plody hrajú v maltskej kuchyni veľkú rolu. Jedným z najobľúbenejších maltských jedál je Aljotta, rybia polievka z čerstvých rýb, paradajok, cibule, cesnaku a rôznych bylín a korenín. Polievka sa zvyčajne podáva s chrumkavým chlebom a je obľúbeným jedlom v zimných mesiacoch. Ďalším tradičným pokrkom je Lampuki Pie, čo je slaný koláč vyrobený z rýb lampuki, druhu stredomorskej ryby, ktorá je na Malte počas jesenných mesiacov hojná. Ryby sa pečú v koláči so zemiakmi, cibuľou a rôznymi koreninami, ako je petržlen a mäta. Jedným z najobľúbenejších rybích jedál na Malte je Lampuki Pie, čo je slaný koláč vyrobený z rýb lampuki, druhu stredomorskej ryby, ktorá je na Malte počas jesenných mesiacov hojná. Ryby sa pečú v koláči so zemiakmi, cibuľou a rôznymi koreninami, ako je petržlen a mäta.

Za zmienku stojí určite jedlo Bragioli vyrobené z tenkých plátkov hovädzieho mäsa, zeleninový guláš Kapatuna, či vločkovité pečivo Pastizzi. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.