Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Miesta, kde sa natáčal seriál Hra o tróny

Nesmierne úspešný a oceňovaný seriál televízie HBO, ktorého predlohou je obľúbená fantasy sága Pieseň ľadu a ohňa od autora Georga R. R. Martina, sa natáčal na toľkých miestach, že takmer každý má niektoré z nich nablízku. Možno ste ho dokonca už navštívili a ani o tom neviete. Aj stručná zmienka o každej z lokalít natáčania by vydala na poriadne dlhý článok. Preto sme pre vás vybrali desať tých najzaujímavejších.

Island

Rozsiahla hornatá oblasť na juhovýchode Islandu tvorí najväčší európsky ľadovec Vatnajökull. V seriáli predstavuje onú tajomnú krajinu za Múrom, ktorá je domovom mýtických bytostí. Vydajte sa na východ od Reykjaviku, okolo belasého ľadu a vzdialených hôr, a možno začnete veriť v Bielych chodcov.

Škótsko

Stredoveká pevnosť Doune Castle pri obci Doune v štvrti Stirling si zahrala v niekoľkých filmoch a seriáloch, napr. v klasickej adaptácií Ivanhoe s Elizabeth Taylorovou. V seriáli Hra o tróny bola táto pevnosť využitá pre pilotný diel čoby úplne prvý pohľad na Zimohrad, sídlo rodu Starkovcov.

Severné Írsko

Hrad Castle Ward poslúžil filmárom ako nádvorie Zimohradu. Zahral si predovšetkým v prvej a druhej sérií. Príjazd kráľa Róberta Baratheona a jeho doprovodu bol natočený práve na tunajšom dvore.

A vedeli ste, že v Severnom Írsku môžte navštíviť aj najkrajšiu alej bukových stromov na svete? Stromoradie The Dark Hedges sa v seriáli premenilo na cestu vedúcu z Kráľovho prístaviska. Tadiaľto Arya utekala z mesta v chlapčenskom prezlečení.

Španielsko

Jedným z najkrajších filmovacích miest je bezpochyby biosférická rezervácia Bardenas Reales, ohromujúca púštna krajina posiata podivnými skalnými útvarmi, ktoré takmer pripomínajú povrch mesiaca. Túto nádhernú scenériu nájdete neďaleko mestečka Tudela v provincii Navarra na severovýchode Španielska. Objavila sa v šiestej sérií seriálu.

Pôsobivá je aj Santa Florentina, pevnosť z 11. storočia nachádzajúca sa severne od Barcelony. V šiestej sérií bola sídlom rodu Tarlyovcov.

jordi domènech

Maroko

Vydajte sa po stopách dračej kráľovnej Daenerys Targaryen do Aït-Ben-Haddou, opevneného mesta zhruba 100km juhovýchodne od mesta Marrákeš. Jeho starobylý vzhľad láka turistov aj filmárov. Mesto si zahralo aj v Múmií, Gladiátorovi či Princovi z Perzie. Vo vymyslenom svete Essos sa z neho stalo mesto Yunkai, jedno z troch miest v Zálive otrokárov, a tiež Pentos, najväčšie zo slobodných miest.

Chorvátsko

Ak budete hľadať Kráľove prístavisko, sídlo kráľov Západozeme, vydajte sa do Dubrovníka. Toto monumentálne mesto bolo vybrané ako jedna z hlavných dominánt Západozeme, a niet divu! Dubrovník je obstavaný silnými kamennými múrmi a nachádza sa na poloostrove s dramatickým kamenným útesom. Navyše je veľmi obľúbeným a vyhľadávaným cieľom turistov, rovnako ako mestá Šibenik a Split, ktoré si v seriáli taktiež zahrali.

Malta

V prvej sérií lady Catelyn Stark a Ser Rodrik Cassel vstupovali do Kráľovho prístaviska cez nádhernú bránu v meste Mdina, aby vyšetrili Branovu nehodu.

Na maltskom ostrove Gozo by ste prednedávnom našli 50 metrov vysokú vápencovú skalnú bránu, známu ako Azúrové okno, ktorá tvorila kulisu pre svadbu Daenerys Targaryen a Khala Droga. Nedávno sa ale vinou silných búrok zrútila do mora a svet tak stratil výnimočnú prírodnú pamätihodnosť. Zostane nám zachovaná aspoň vo filmoch, okrem Hry o tróny sa vyskytla aj v Súboji Titánov (1981), či vo filme Gróf Monte Christo (2002).

Vyššie uvedené krajiny lákajú dohromady až na štyridsať atraktívnych filmovacích miest zo seriálu Hra o tróny. Sme teda ešte len na úplnom začiatku. Ale ďalej už musíte vyraziť sami. A buďte opatrní – zima sa blíži...

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.