Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Letom gastronomickým svetom: Kde sa je rukami?

V ktorých krajinách sa je rukami?

V ktorých krajinách sa je rukami? Shutterstock

Jesť príborom je základom predovšetkým západného stolovania, zatiaľ čo na Strednom východe, v Afrike, južnej Ázii a Južnej Amerike je normálne jesť rukami. Máte radi jedlo a vždy sa snažíte ochutnávať miestne špeciality? Predstavíme vám niekoľko krajín, kde žiadne inštrumenty k jedlu nebudete potrebovať...

India

Indická kuchyňa

Indická kuchyňa Shutterstock

V odľahlých oblastiach Indie, mimo veľkých miest, sa nôž a vidlička príliš nepoužívajú. Samozrejme je prijateľné usrkovať raitu (jogurtový dip) z lyžice, ale jedla z ryže, ako je napríklad biryani, sa štandardne jedia rukami. Ak chcete skúsiť jesť ako miestni (úprimne je to podivuhodne oslobodzujúce), uistite sa, že používate iba pravú ruku. Ľavá ruka je považovaná za nečistú, takže sa s ňou neje ani sa nikomu nepodáva na pozdrav.

Indiu musíte zažiť: Vyberte si z našich zájazdov

Etiópia

Etiópska kuchyňa

Etiópska kuchyňa Shutterstock

Aj v Etiópii sa je rukami, predovšetkým teda pravou. Veľmi zaujímavé je podávanie tradičného pokrmu injera. Placka po upečení slúži ako tanier, do ktorého sa vkladajú mäsové a zeleninové zmesi. Mimochodom, ak si kus tohto jedlého taniera odtrhnete, poslúži vám ako lyžica. Miestnym dobrým zvykom je používať pri jedle iba prvé tri prsty, teda palec, ukazovák a prostredník.

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Prečítajte si aj:

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Mexiko

Mexická kuchyňa

Mexická kuchyňa Shutterstock

Väčšina mexického jedla sa je práve rukami (kto by krájal buritto?!). V reštauráciách vám ale ako očkovaným Európanom štandardne dajú vidličku a nôž. Ak sa príboru chopíte, vyvarujte sa toho, aby ste s ním krájali alebo naberali tacos. To je absolútne nemysliteľné! Skúste jesť ako miestni: miesto lyžice použite kukuričné placky, teda tortilly. S ich pomocou môžete naberať trebárs fazuľu a jedlú lyžicu smelo okusovať. Obecne platí, že v Mexiku môžete jesť aj ľavou rukou.

Objavujte Mexiko všetkými zmyslami: Prehliadnite si najširšiu ponuku zájazdov

Indonézska kuchyňa

Indonézska kuchyňa

Indonézska kuchyňa Shutterstock

Aj v Indonézii (napr. Bali, Lombok, Jáva či Borneo) sa je rukami. K miestnemu dobrému stolovaniu patrí pošpiniť si nielen prsty, ale rovno celú dlaň - je sa tu totiž výhradne pravou rukou. Obyvatelia Indonézie majú celkom prísnu stolovaciu etiketu: napríklad nie je vhodné jesť počas chôdze alebo smrkať pri stole. Indonézanom príde tento zvyk veľmi odpudivý. Ale ak nebude iná možnosť, môžete pri jedle vselo poťahovať nosom, to je pre nich totiž úplne v poriadku.

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Prečítajte si aj:

Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Čo môžete jesť rukami u nás?

Nelúpané krevety môžeme jesť rukou

Nelúpané krevety môžeme jesť rukou Shutterstock

Ani na Slovensku nie je jedenie rukami podľa etikety úplne nevhodné. Bez inštrumentov môžete konzumovať pečivo či zemiakové čipsy s dipom. Ak neviete zaobchádzať s paličkami, do ruky môžete vziať aj sushi. Milovníci morských plodov určite vedia, že rukou sa jedia aj nelúpané krevety a varené slávky.

Objavte nové exotické destinácie: Horúce tipy na superhorúcu dovolenku

Prečítajte si aj:

Objavte nové exotické destinácie: Horúce tipy na superhorúcu dovolenku

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.