Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Día de los Muertos: Oslava života a smrti v Mexiku

Dia de los Muertos

Dia de los Muertos Shutterstock

Keď počujeme o mexickom festivale Día de los Muertos (Deň mŕtvych), často nám na myseľ prichádzajú pestrofarebné lebky a kostlivci. Ale Día de los Muertos je oveľa viac než len symboly smrti. Tento festival, ktorý trvá od 31. októbra do 2. novembra, je zameraný na pamiatku zosnulých priateľov a rodinných príslušníkov. Veria sa, že počas týchto dní sa duše zosnulých vracajú na zem a majú možnosť navštíviť svojich blízkych. Je to slávnosť plná farby, hudby, oslavovania života a pamiatky zosnulých. Poďme sa spoločne pozrieť, ako sa tento unikátny festival oslavuje v Mexiku a po celom svete. 

Chcem spoznávať Mexiko

História a význam Día de los Muertos 

Dia de los Muertos

Dia de los Muertos Shutterstock

Tento festival má korene v indiánskych tradíciách, ktoré existovali na území dnešného Mexika skôr, ako prišli Španieli. V priebehu storočí sa táto tradícia spojila s katolíckymi sviatkami Dušičiek a Všetkých svätých a stala sa jedinečným zmiešaným sviatkom, ktorý kombinuje prvky pohrebných rituálov, rodinného stretávania a oslavovania života.  

Novoročné zvyky po celom svete

Prečítajte si aj:

Novoročné zvyky po celom svete

Oltáre a ofrendy  

oltár

oltár Shutterstock

Srdce Día de los Muertos spočíva vo vytváraní farebných oltárov, známych ako ofrendas, na počesť a pamiatku milovaných, ktorí zomreli. Tieto oltáre sú starostlivo zdobené rôznymi darmi, ako sú kvety nechtíka (cempasuchil), sviečky, cukrové lebky, kadidlo a obľúbené jedlá a nápoje zosnulého. Každá ofrenda je jedinečnou poctou jednotlivcovi, na ktorého si spomíname. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Calaveras a La Catrina 

Jedným z najikonickejších prvkov pamiatky zosnulých je calavera alebo cukrová lebka. Tieto zložito zdobené jedlé lebky nie sú strašidelné, ale slúžia ako pripomienka toho, že smrť je neoddeliteľnou súčasťou života. La Catrina, štýlovo oblečená kostra, je ďalším symbolom festivalu, ktorý reprezentuje myšlienku, že smrť je univerzálny zážitok, ktorý spája všetkých ľudí bez ohľadu na sociálne postavenie. 

Tipy ako cestovať počas sviatkov menej stresujúco

Prečítajte si aj:

Tipy ako cestovať počas sviatkov menej stresujúco

Oslavy na cintorínoch a v uliciach 

Oslavy v uliciach

Oslavy v uliciach Shutterstock

Počas Día de los Muertos navštevujú rodiny cintoríny, aby si uctili svojich zosnulých príbuzných. Pohrebisko sú ozdobené kvetmi a sviečkami, a rodiny trávia čas pri hroboch, spomínajú na zosnulých a oslavujú ich životy. V mestách sa tiež konajú verejné oslavy, ktoré zahŕňajú sprievody s maskami a kostýmami, hudbu, tance a tradičné mexické pokrmy. Tieto oslavy priťahujú turistov z celého sveta, ktorí chcú zažiť jedinečnú atmosféru tohto festivalu.  

Día de los Muertos vo svete 

Día de los Muertos sa stáva stále populárnejším aj mimo Mexika. Ľudia po celom svete si začínajú uvedomovať krásu a význam tohto festivalu a organizujú svoje vlastné oslavy a ofrendy.

Láska na prvé zahryznutie: Nechajte sa rozpáliť mexickou kuchyňou

Prečítajte si aj:

Láska na prvé zahryznutie: Nechajte sa rozpáliť mexickou kuchyňou

Día de los Muertos je nielen oslavou smrti, ale aj oslavou života a pamiatky tých, ktorí nás opustili. Je to čas, kedy sa rodiny a komunity spoja, aby si pripomenuli svoje korene a tradície. Takýto festival nám pripomína, aké dôležité je zachovávať a zdieľať naše kultúrne dedičstvo. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.