Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tipy na zaujímavé európske slávnosti a festivaly v septembri

September je môj obľúbený dovolenkový čas. More je väčšinou príjemne vyhriate, pláže poloprázdne a celé leto sa mám na čo tešiť. A určite nie je na škodu okoreniť si babie leto na nejakom zaujímavom festivale či slávnosti. Neskoré leto je časom zberu a ten treba patrične osláviť. Predstavím vám tie najzaujímavejšie septembrové slávnosti a festivaly.

Nemecký Oktoberfest

Tretiu sobotu mesiaca september štartujú v Mníchove preslávené slávnosti piva – Oktoberfest. Šestnásť dní trvajúcu veselicu zaháji slávnostné narazenie nového pivového sudu a nasledujúce dni sú veľkolepou oslavou tohoto penového moku. Nemôžu chýbať bohaté programy, stánky s vybranými lahôdkami aj pivnými suvenírmi a ženy aj muži v tradičných krojoch. Vstup do rozľahlého areálu na Tereziánskej lúke je zadarmo. Bola by škoda nepozdvihnúť pollitrák na najväčšom svetovom pivnom festivale.

Cyprus a jeho festivaly vína

Tento malebný ostrov dal svetu víno. September je tak zasvätený oslavám tohto nápoja. K najväčším z nich patrí festival vína v Limassole (30.08.- 09.09.). Táto pocta tradičnému vinárstvu (venovaná Bohu vína Dionýzovi a bohyni lásky Afrodite) zahrňuje ukážky šliapania hrozna, výstavu historických fliaš, ochutnávky vín z miestnych vinárstiev aj bohatý kultúrny program. Návštevníci sa môžu občerstviť v niektorom zo stánkov s pestrou ponukou jedál tradičnej cyperskej kuchyne. Oslavy sa konajú v mestskom parku. Svoju slávnosť má aj vynikajúce dezertné víno Commandaria, ktorí je považované za najstaršie víno na svete. Koná sa v romantickom prostredí stredovekého hradu v meste Paphos (01.09.-03.09.). Môžete sa tešiť na mnohé ochutnávky, vystúpenia miestnych umelcov aj mnoho stánkov s občerstvením aj tradičnými výrobkami.

Wally Gobetz

Rakúsko - festival knedlí

Ak si neviete predstaviť svoje obľúbené jedlo bez knedle, tak ste tí praví adepti na návštevu obľúbeného festivalu knedlí, ktorý sa koná 23.09. v mestečku St. Johann. V nádhernom horskom stredisku pre vás pripraví sedemnásť festivalových kuchárov až 26 tisíc knedlí najrôznejších tvarov a chuti (špenátové, zemiakové, slaninové, syrové, marhuľové). Spestrením slávností sú najrôznejšie súťaže (najdlhšia knedľa, najväčší jedák, najmenší knedlík) aj vystúpenia hudobných skupín.

Malta slávi deň nezávislosti

21. september sa na Malte nesie v znamení osláv Dňa nezávislosti (v roku 1964 získala politickú nezávislosť od Británie). Ulicami miest aj dediniek prechádzajú mnohé sprievody. Konajú sa vojenské prehliadky a nie je núdza ani o hudobné vystúpenia, stánky s občerstvením či atrakcie pre deti. Bujaré oslavy zakončia svetlá ohňostrojov.

Slávnosti jabĺk na Madeire

Príjemnú zábavu spojenú s ochutnávkou čerstvého ovocia môžete zažiť na slávnostiach jabĺk (Festa do Pero), ktoré sa uskutočnia 16 septembra v malebnej dedinke Ponta do Pargo. Zídu sa tu farmári z priľahlých regiónov a porovnávajú si svoju úrodu. Kvalita tunajších jabĺk je povestná a tak si dozaista pochutíte na čerstvom mušte, jablkových koláčoch alebo ovocných špízoch. O zábavu sa postarajú miestni umelci. Chýbať nebude ani výstava jabĺk, súťaž o najlepšie jablko či hod jablkom na cieľ.

Španielsko - jazz aj hroznová bitka

Srdce milovníkov jazzu zaplesá pri návšteve Medzinárodného jazzového festivalu v Girone. Ulice mesta budú od 16.9. di 30.9. patriť tým najlepším hudobníkom zo Španielska, Európy aj Severnej Ameriky. Produkcie sa konajú vo verejných priestoroch mesta a vstup je zadarmo. Súčasťou festivalu sú aj workshopy a mnoho sprievodných aktivít pre deti. Divoké oslavy zberu vína sa konajú na konci septembra na Mallorce. Mestečko Binissalem hostí slávnosti vína. Tradičnú ochutnávku vín okorenia ukážky tanečných umení, tanca s ohňom a hlavne hroznová bitka, z ktorej nikto nevyjde suchý.

Maďarsko miluje papriku

Celý september je v "meste slnečného svitu" Szeged venovaný paprike. Tá tunajšia má temne červenú farbu a plnú chuť. Na festivale papriky tak nemôže chýbať bohatý výber tohto korenia, čerstvé papričky aj mnoho výrobkov s motívom papriky. Súčasťou festivalu sú aj kultúrne akcie, súťaže a atrakcie pre deti.

Váradi Zsolt

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.