Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Novoročné zvyky po celom svete

Oslava Nového roku

Oslava Nového roku Shutterstock

Koniec roka sa nezadržateľne blíži a určite na nás aj tento rok čaká prehliadka svetelných šou a to hlavne vo svetových metropolách. Veľmi pestré, často aj bizarné, bývajú tiež novoročné zvyky ich obyvateľov. Vždy s jediným cieľom. Priniesť šťastie a dodať nádej do nového roka.

Pre tradičné Japonsko je Nový rok, nazývaný shogatsu, tým najdôležitejším sviatkom roka. Zrejme preto, že od 1. do 3. januára sa všetky kancelárie zatvárajú. Domy sú vyzdobené vetvičkami z bambusu a slivone. Jedia sa dlhé rezance soba, symbolizujúce dlhovekosť a popíja sa sladké ryžové víno. Sviatočné kulisy dotvárajú nevyhnutné populárne hudobné show. Pre obyvateľov krajiny vychádzajúceho slnka je tiež absolútnou nutnosťou uvidieť 1. januára východ slnka.

Objavte s nami svet

Japonské soba nudle, tradičný novoročný pokrm

Japonské soba nudle, tradičný novoročný pokrm Shutterstock

Rumunskí farmári oslavujú príchod nového roka snahami o komunikáciu so svojimi hospodárskymi zvieratami. Ak cítia vzájomné porozumenie, berú to ako symbol šťastia. Najmladší členovia farmárskych rodín obchádzajú susedov s jahniatkom v náručí. Pohladenie poteší mláďatko a zaručí rok plný šťastia. S rovnakým zámerom sa hádžu drobné mince do riek a potokov. Udržuje sa tiež tradícia procesie, kedy sprievod na čele s maskou medveďa obchádza domy a za sprievodu piesní vyháňa z ich múrov zlých duchov.

Írskym receptom na nevítaných duchov je klepanie chlebom o stenu a dvere. Svoje novoročné sny pečatia guličkami z imela, ktoré si dávajú pod vankúš. Tie sa na druhý deň spália v nádeji, že prinesú lásku do nasledujúcich dvanástich mesiacov. Brazílii zase veria v nádej na nájdenie lásky a šťastia a preto si na Nový rok obliekajú bielu spodnú bielizeň. Žltá farba je tradičná u Bolívijcov a Mexičanov. Argentínčania hľadajúci pravú lásku volia ružovú farbu bielizne. Červenú zase Španieli a Taliani.

Viete, kde býva Santa Claus? Vo fínskom Rovaniemi!

Prečítajte si aj:

Viete, kde býva Santa Claus? Vo fínskom Rovaniemi!

Oproti tomu Dáni rozbíjajú tanier predo dvermi toho, s kým by radi nadviazali nové priateľstvo. Fíni tavia olovo, ktoré im, naliate do ľadovej vody, svojím tvarom napovie, aký ten budúci rok bude. Gréci na počesť znovuzrodenia nového roku zavesia pred vchodmi svojich domovov cibuľu. Poklepanie cibuľou na čelíčko prebúdza na Nový rok aj malých Grékov.

Tavenie olova, Fínsko

Tavenie olova, Fínsko Shutterstock

Škóti vyrážajú oslavovať do ulíc, popíjajú whisky, zapaľujú ohňa a tradíciou je točenie horúcimi guľami nad hlavami. Tie symbolizujú energiu slnka, ktoré očisťuje prichádzajúci nový rok. Prvá návšteva, ktorá po Silvestri prekročí prah domu, prináša podľa tradície darček. V Španielsku sa presne o silvestrovskej polnoci s každým odbitím spája hrozno. Celkom dvanásť prehltnutých guličiek prináša šťastie do každého z mesiacov nadchádzajúceho roka.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Silvestrovská polnoc s hroznom

Silvestrovská polnoc s hroznom Shutterstock

Najmä v Latinskej Amerike je zvykom na Nový rok používať okno na vyjadrenie prechodu od starého k novému. Na ulici sa vylieva voda z vedra. V Argentíne sa posledný deň v roku vyhadzujú z okien papierové konfety. Vlastne sa jedná o skartáciu starých dokumentov a tým vytvorenie pomyselnej čiary za minulosťou. To v hlavnom meste Juhoafrickej republiky Johannesburgu nie sú žiadni trochári, z okien tu vyhadzujú rovno starý nábytok. Kolumbijčania tiež „pracujú“ s nábytkom, ale miernejšou formou. S prázdnou skriňou obchádzajú blok domov. Tento zvyk dodržiavajú aj Ekvádorci. Navyše sa v Ekvádore a v Paname zapaľujú podobizne televíznych a politických osobností s nevalnou povesťou. Spálením pomyselne odchádza nespokojnosť s ich činmi.

Obyvatelia Peru si tradične pred príchodom nového roka vyriešia svoje susedské spory. A to priamo fyzickým súbojom. Do nového roku tak vstupujú s čistým štítom a narovnanými vzťahmi.

Slávna ríša Inkov: 10 najkrajších miest v Peru

Prečítajte si aj:

Slávna ríša Inkov: 10 najkrajších miest v Peru

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.