Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Slávna ríša Inkov: 10 najkrajších miest v Peru

Dúhová hora Vinicunca v Peru

Dúhová hora Vinicunca v Peru Shutterstock

Keď sa povie Peru, mnohým sa vybaví Machu Picchu. Slávne ruiny mestskej civilizácie Inkov sú však len špičkou ľadovca  mimochodom aj ten v Peru nájdete! Krajina latinskej ameriky vás uchváti treba červenými piesočnými plážami Paracas, úchvatnými jazerami alebo veľkolepými kaňónmi...

Jazero 69

Jezero 69 v Peru

Jezero 69 v Peru Shutterstock

Malebné Jazero 69 v peruánskom Národnom parku Huascarán patrí k prírodným divom tejto krajiny. Akvamarínová vodná plocha sa leskne pod zasneženými vrcholkami pohoria Cordillera Blanca. V neďalekom meste Huaraz si môžete kúpiť jednodňový výlet k jazeru. Odporúčame ale blízke okolie preskúmať na vlastnú päsť.

Dokonalá exotika: Top 10 najkrajších pláži Južnej Ameriky

Prečítajte si aj:

Dokonalá exotika: Top 10 najkrajších pláži Južnej Ameriky

Huacachina

Púštna oáza Huacachina

Púštna oáza Huacachina Shutterstock

Nečakaná oáza v púšti Ica leží len pár hodín jazdy autom na juh od hlavného mesta Lima. Toto miesto je ideálne na víkendový útek z rušného veľkomesta. Huacachina obklopená obrími piesočnými dunami pôsobí trochu ako fatamorgána. Centrálne jazierko, roztrúsené palmy a malé domčeky tvoria spoločne mestečko so stovkou obyvateľov.

Colca Canyon

Colca Canyon v Peru

Colca Canyon v Peru Shutterstock

Colca Canyon sa nachádza na juhu krajiny, štartovacou plochou k nemu je 100 km vzdialené mesto Arequipa. Jedno z najhlbších miest na svete (hlboké 3270 m) je rajom pre milovníkov trekkingu a domovom ohromného andského kondora, ktorého môžete zazrieť, ako poletuje nad údoliami. Ideálnym miestom na pozorovanie je vyhliadka Cruz del Condor. 

Vinicunca

Dúhová hora Vinicunca v Peru

Dúhová hora Vinicunca v Peru Shutterstock

Dúhová hora Vinicunca žiari všetkými farbami a je jedným z najfotogenickejších miest sveta. Prístup k nej vyžaduje dve hodiny jazdy z Cusca a asi 5 km chôdze. Samotné Cusco, ktorého historické centrum figuruje na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, rozhodne stojí za návštevu.

Hore do oblakov! Toto je 10 najlepších letísk sveta 2019

Prečítajte si aj:

Hore do oblakov! Toto je 10 najlepších letísk sveta 2019

Arequipa

Koloniálne mesto Arequipa

Koloniálne mesto Arequipa Shutterstock

Koloniálne mesto Arequipa leží v Andách a obklopujú ho hneď tri sopky. A tak nie je divu, že miestne stavby tradične vznikajú zo sopečného kameňa. Miestna architektúra je skutočnou pastvou pre oči. Arequipa je známa predovšetkým ako hlavné kulinárske mesto krajiny s výbornými regionálnymi pokrmami. Ochutnajte napríklad plnené papriky rocoto relleno.

Chan Chan

Ruiny mesta Chan Chan

Ruiny mesta Chan Chan Shutterstock

Na severnom pobreží Peru nájdete najväčšie predkolumbovské ruiny na svete. Kedysi tu stálo najväčšie mesto latinskej Ameriky. Najlepšie sa k nim dostanete z mesta Trujillo, vyhľadávaného turistického strediska pre historické aj archeologické pamiatky. Mimochodom, ak si chcete v Peru zasurfovat, práve tento kút ponúka výborné spoty.

Spoznajte národný park Komodo: Domov bájnych drakov

Prečítajte si aj:

Spoznajte národný park Komodo: Domov bájnych drakov

Priesmyk Salkantay

Priesmyk Salkantay

Priesmyk Salkantay Shutterstock

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa dostať na Machu Picchu. Jedným z nich je Salkantay Trek. Do cieľa sa dostanete za štyri až sedem dní. Táto trasa ale nie je pre leňochov, počítajte s ôsmimi hodinami chôdze denne a pripravte sa na strmé stúpanie a riečne prechody. Oddýchnuť si môžete v niektorej z horských chatiek pozdĺž trasy. Odmenou za úsilie vám budú okrem iného dychberúce výhľady  najmä na horu Salkantay.

Ľadovec Pastoruri

Ľadovec Pastoruri

Ľadovec Pastoruri Shutterstock

V južnej časti romantického pohoria Cordillera Blanca prežíva jeden z mála zostávajúcich ľadovcov v tropickej oblasti Južnej Ameriky. Bohužiaľ aj Pastoruri sa rýchlo zmenšuje dôsledkom klimatických zmien, tak sa poponáhľajte. Je ďalším skvelým tipom na jednodenný výlet z Huarazu.

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Prečítajte si aj:

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Prírodná rezervácia Paracas

Prírodná rezervácia Paracas

Prírodná rezervácia Paracas Shutterstock

Národná rezervácia Paracas, pár hodín jazdy od Limy v regióne Ica, vás očarí nádhernou krajinou s červenými piesočnými plážami a tyrkysovými vodami, kde môžete vidieť rôzne druhy divej zveri, napríklad tučniaky, kosatky alebo čílske plameniaky.

Maras

Soľné doly Maras

Soľné doly Maras Shutterstock

Starobylé soľné bane Maras sú obľúbenou destináciou fotografov. Geometrické bazény s bielymi a karamelovými vodami, umiestnené na terasách obklopených zelenými svahy, vypĺňajú úzku štrbinu Posvätného údolia. Soľné rybníky by mohli byť pekným výletom z Cusca. Často sa párujú s návštevou neďalekého archeologického náleziska Moray.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.