Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte národný park Komodo: Domov bájnych drakov

Národný park Komodo, domov drakov

Národný park Komodo, domov drakov Shutterstock

Komodo leží na území Indonézskeho súostrovia Malé Sundy a každoročne priťahuje tisíce turistov túžiacich uvidieť najväčšieho žijúceho jaštera - vrana komodského. Bájne tvory, ktorých história sa začala písať pred štyrmi miliónmi rokov, je možné vidieť iba tu. Ak vám naháňa pohľad na gigantické plazy husiu kožu, môžete sa vypraviť na maelbnú ružovú pláž, prejsť sa romanticky zvlnenou krajinou, pozorovať blázniace sa delfíny či morské korytnačky alebo si užiť tajuplný svet pod morskou hladinou.

Legendami opradené komodské draky dosahujú uctýhodnú dĺžku 3 metre a vážia až 150 kilogramov. Žijú na ostrovoch Komodo, Rinca, Flores, Gili Dasami a Gili Motag. Pre západný svet začali existovať až po roku 1912, kedy ich výskyt popísal holandský prírodovedec Peter Ouwens. Dnes je celková populácia varana komodského odhadována na 5700 kusov. Pre ochranu týchto drobčekov pred pytliakmi bol v roku 1980 založený Narodný park Komodo, ktorý je vďaka svojej výnimočnosti zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Draka vidieť... 

Najväčší žijúci jašter, varan komodský

Najväčší žijúci jašter, varan komodský Shutterstock

Východzím bodom pre cestu na územie národného parku je ostrov Flores, kde je aj letisko. Malé lietadlá sem najčastejšie privážajú turistov z Bali. Ubytovať sa môžu vo viac či menej luxusných chatkách či bungalovoch obklopených panenskou prírodou. Návštevu národného parku je najlepšie naplánovať v rozmedzí mája až októbra, kedy nastáva obdobie sucha s teplotami dosahujúcimi k 32°C. Návštevníci sa z bezpečnostných dôvodov môžu na území parku pohybovať len po značených chodníkoch a v doprovode skúsných sprievodcov. Ak sa zdánlivo nemotorní varani cítia ohrození, dokážu vyvinúť vysokú rýchlosť  a bez varovania zaútočiť. Ich jedálniček tvoria z väčšej časti zdochliny, ale dokážu si poradiť aj s divokým byvolom, koňom alebou kozou. Ak sa podarí koristi uniknúť z drtivého zovretia, ešte nemá vyhrané. Sliny varanov obsahujú nebezpečné baktérie spôsobujúce pomalú otravu organizmu a nezvratnú smrť. Obozretnosť je teda určite na mieste. 

Objavujte: Najvýhodnejšie zájazdy do Indonézie

Raj to na pohľad

Ružová pláž v parku Komodo, Indonézia

Ružová pláž v parku Komodo, Indonézia Shutterstock

V drsnej krajine, pripomínajúcej austrálsku savanu, možno okrem varanov vidieť aj vyvádzajúce makaky, jelene, cibetky, pestrofarebné papagáje, netopiere aj veľké množstvo plazov. Striedajú sa tu hory zarastnené hustými hmlovými lesmi, holé skaly padajúce strmo k morskej hladine, romantické zátoky, tajuplné jaskyne, nepriestupné mangrovové lesy aj pláže lemované palmami. Za najkrajšiu pláž je považovaná ikonická Pantai Merah Beach. Ružovkastý koralový piesok, nádherne priezračné more aj fascinujúci svet pod morskou hladinou tu vytvárajú  dokonalú harmóniu. Koralové útesy na území národného parku sú považované za najkrajšie v Indonézií. Bežne sú tu vidieť obrie manty, gigantické morské korytnačky, tisíce pestrofarebných rybičiek, delfíni, žraloky aj veľryby.

Inšpirujte se: Najkrajšie destinácie Ázie

Turistom bude vstup zakázaný

Komodo je rajom potápačov

Komodo je rajom potápačov Shutterstock

Výnimočne krásny je na ostrovoch nielen život pod hladinou, ale aj nočná obloha. Pozorovanie hviezd bez rušivých svetiel civilizácie, načúvanie neznámym zvukom divokej prírody a prítomnosť záhadných mýtyckých tvorov je tým pravým bohatstvom Národného parku Komodo. Ak túžite po dokonalom oddychu uprostred divočiny, potom neváhajte s návštevou. Ostrov Komodo sa začiatkom roka 2020 uzavrie turistom. na ostatné ostrovy ostane návštevníkom prístup povolený. Tento krok má viesť k zaisteniu väčšieho pokoja pre zvieratá, stále častejšie ohrozované pytliakmi.

Dobrodružné Bali: Výšľap na posvätný vulkán Agung

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.