Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dobrodružné Bali: Výšľap na posvätný vulkán Agung

Driemajúca sopka Agung je najvyššou horou na

Driemajúca sopka Agung je najvyššou horou na Shutterstock

Pro miestnych je Agung odnepamäti posvätnou horou. Tento velikán meria 3142 metrov a báje o ňom sa tradujú medzi obyvateľmi Bali celé generácie. Okrem toho, že tu prebývajú duše ich predkov, považujú Balijci Agung za stred sveta. Na juhozápadnom svahu vybudovali chrám Besakih, ku ktorému pútnici šplhajú do výšky 900 metrov nad morom.

Exotická túra

Chrám Besakih, Bali

Chrám Besakih, Bali Shutterstock

Na Agung vedú dva pešie chodníky. Prvý začína pri chráme Besakih, druhý v Pura Pasar Agung na južnom svahu hory, ktorý preferuje väčšina dobrodruhov. Výstup odtiaľ trvá asi 4 hodiny, preto je nutné počítať s celodennou túrou. Chodníky nie sú vzájomne prepojené a nie je možné sa dostať z jedného na druhý. V chráme Besakih, odkiaľ štartuje náročnejší výstup, si môžete najať vysokohorského sprievodcu, ale pre fyzicky zdatné a skúsené osoby s orientačným zmyslom nie je doprovod nutný. Trasu je možné rozdeliť do dvoch dní, v dvoch tretinách výstupu bol totiž z chrámu Besakih vybudovaný tábor.

7 dôvodov, prečo zvoliť dovolenku na Bali

Driemajúca sopka

Brána k vrcholu pri chráme Pura Pasar Agung

Brána k vrcholu pri chráme Pura Pasar Agung Shutterstock

Agung občas dokáže domorodcov pekne vydesiť, ako sa tomu stalo v roku 1963. Počas niekoľko desiatok dní vulkán ukázal svoju ničivú silu. Vytekajúca láva utvorila 7 kilometrov dlhú žeravú rieku, kusy horniny lietali až 10 kilometrov ďaleko a otrasy ničili aj celé dediny. Celkom zahynulo okolo 2000 osôb. Láva stekala v tesnej blízkosti chrámu Besakih, ale vôbec ho nepoškodila, čo miestni považujú za zázrak a vôľu Bohov. Od tohto nešťastia velikán drieme, preto je možné vystúpať až k jeho vrcholu a tento výšľap rozhodne stojí za to!

Recept na vynikajúce balijské Nasi Goreng

01.03.2019 Invia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.