Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cesta okolo sveta: Tradičné veľkonočné pokrmy

Cesta okolo sveta: Tradičné veľkonočné pokrmy

Cesta okolo sveta: Tradičné veľkonočné pokrmy Shutterstock

Tiež už sa tešíte na Veľkú noc a premýšľate, čím by ste ju tento rok ozvláštnili? Môžete kupačov prekvapiť maľovanými prepeličími či pštrosími vajcami, vyšperkovať rodinný recept na plnku napríklad medveďom cesnakom, nechať veľkonočného barančeka hrať všetkými farbami dúhy alebo sa inšpirovať sviatočnými pochúťkami z celého sveta.

Poľsko: posvätená sviatočná hostina a dezert z ohňa

Tradičná poľská veľkonočná polievka

Tradičná poľská veľkonočná polievka Shutterstock

U našich susedov je Veľká noc predovšetkým časom modlitieb a koncom dlhého pôstu. Posvätené sú preto aj niektoré pokrmy na sviatočnej hostine. Na Bielu sobotu mieria do kostolov veriaci s košmi plnými jedla, ktoré po bohoslužbe farár požehná. Telá pôstom vysilených stravníkov poteší pečené jahňacie, pestrý výber klobások aj husté polievky. Sladkú bodku obstará bábovka z kysnutého cesta alebo super kalorický Sekacz – nad ohňom pripravovaný dezert z veľkého množstva vajec, cukru, smotany a múky.

Grécko: lampiónový sprievod, červené vajcia a pečené kozľa

Grécky veľkonočný sladký chlieb

Grécky veľkonočný sladký chlieb Shutterstock

Pravoslávnej Veľkej noci predchádza 40-dňový pôst, po ktorom nasleduje týždeň zasvätený modlitbám, rozjímaniu, lampiónovým sprievodom, rodinným stretávkam a hodovaniu. Stoly zdobia červeno zafarbená vajcia a posvätené zelené ratolesti. Na tanieroch nesmie chýbať kuracia polievka avgolemono, pečené jahňa alebo kozľa, špenátový koláč so syrom, pečené zemiaky s citrónom a oreganom, olivy, tzatziki alebo hroznové listy plnené ryžou. Pre šťastlivcov, ktorým zostane miesto na dezert, je pripravený sladký grécky chlieb, vzdialene pripomínajúci náš mazanec.

Čítajte tiež: Ako vybrať ideálnu dovolenku pre muža

Francúzsko: víno, pečienka a hriešne sladké dezerty

Francúzska čokoládová pena

Francúzska čokoládová pena Shutterstock

Francúzska kuchyňa je považovaná za najlepšiu na svete, a tak veľkonočnú tabuľu ozdobí jahňacia pečienka, symbolizujúca Kristovu obetu, restovaná jarná zelenina, baby zemiačiky aj vaječná omeleta s hubami. Samozrejme nesmú chýbať ukrutne dobré, hriešne sladké dezerty. Hostina by rozhodne nebola kompletná bez pohára dobre vychladeného vína.

Taliansko: radostné rodinné stretnutia, bohoslužby aj pikniky v prírode

Taliansky veľkonočný koláč Colomba

Taliansky veľkonočný koláč Colomba Shutterstock

A množstvo skvelého jedla. Tak by sa dala stručne charakterizovať talianska Veľká noc. Tradične skvelú stredomorskú kuchyňu obohatí počas sviatkov pečené jahňa, colomba – kysnutá buchta v tvare holubice, čerstvé fazuľky so syrom pecorino alebo pizza di Pasqua – slaný koláč z múky, vajec, parmezánu a ovčieho syra pecorino.

Inšpirujte sa: Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Švédsko: čarodejnice a zmenáreň umenia za čokoládu

Variácie veľkonočných rýb zo Švédska

Variácie veľkonočných rýb zo Švédska Shutterstock

Tiež ste ako deti milovali knihu Deti z Bullerbynu a s nadšením pri jej čítaní prežívali každodenné trampoty malých švédskych školákov? Práve deti si vo Švédsku užijú počas sviatkov najviac zábavy. Prezlečené za čarodejnice obchádzajú domy v susedstve a vymieňajú vlastnoručne nakreslené obrázky za čokoládové dobroty. Doma na ne po koledovaní čaká pokrm zvaný Påskbord, zložený z mäsových gulí, vajec a marinovaných morských rýb.

Španielsko: muži v kapucniach, smutné ženy a kosti svätca

Marcipánové trubičky Huesos de Santo

Marcipánové trubičky Huesos de Santo Shutterstock

Španieli majú radi oslavy všetkého druhu. Veľká noc, ako najvýznamnejší kresťanský sviatok, sú tu oslavované s veľkou pompéznosťou. Ulicami miest aj dedín prechádzajú sprievody mužov, odetých do plášťov s vysokými kapucňami. Ženy sa zahaľujú do čiernej farby, ktorá vyjadruje smútok nad ukrižovaním Krista. Tradičným veľkonočným pokrmom je solená treska, pečené mäso či špeciality zo strukovín. V žiadnej rodine nesmie chýbať veľkonočný veniec s vajcami uvarenými na tvrdo a ukrytým panáčikom pre šťastie. Skvelo chutia aj anízové ​​venčeky, vyprážané pôstne šišky alebo trochu morbídne nazvaný dezert Huesos de Santo, čo v preklade znamená kosti svätca. Nenechajte sa odradiť názvom, jedná sa o vynikajúce marcipánové trubičky, plnené krémom z vaječných žĺtkov, navrchu bohato posypané cukrom.

Objavujte: Ako sa pije káva vo svete

Peru: pečené morča, nakladané srdce a vyprážané banány

Ceviche a vyprážané banány z Peru

Ceviche a vyprážané banány z Peru Shutterstock

Pre našinca majú veľkonočné pokrmy tejto juhoamerickej krajiny trochu bizarný nádych. Na dvanásťchodovom menu nesmie chýbať v celku pečené morča s bylinkovou plnkou, zeleninová polievka, ryba s pikantnou omáčkou z plodov mora, nakladané jahňacie srdce, vyprážaný zemiak plnený zeleninou, vyprážané banány, varená kukurica či zemiaková kaša s krevetami.

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.