Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

8 thajských dezertov, ktoré musíte vyskúšať

Khanom Chan

Khanom Chan

Dovolenka v Thajsku je okrem nádherného mora a kúzelnej prírody neodmysliteľne spätá aj s výbornou thajskou kuchyňou. Vďaka svojim exotickým chutiam a nápaditým kombináciám je známa po celom svete. Nemenej výborné sú aj thajské dezerty, ktorých sláva v konkurencii ostatných thajských jedál bohužiaľ trochu zaniká.

V ponuke pouličných predajcov, ktorých stánky s jedlom denne zapĺňajú ulice thajských miest, pritom dezerty nesmú chýbať. Ale identifikovať, čo za jedlo títo stánkari ponúkajú, môže byť občas veľký problém. Poďme sa preto pozrieť na obrázky tých najznámejších  a podľa mnohých aj najchutnejšíchdezertov, na ktoré v Thajsku narazíte! Ktorý z najznámejších thajských dezertov si vyberiete?

1. Khao Niew Mamuang

Khao Niew Mamuang

Khao Niew Mamuang

Ak hľadáte najtypickejší thajský dezert, tu je! Pomaly uvarená sladká lepkavá ryža podávaná s kokosovou smotanou a s kúskami čerstvého manga – to je kombinácia, ktorú väčšina Thajčanov a turistov z celého sveta miluje.

2. Khao Lam

Khao Lam

Khao Lam

Začína vás nudiť jedlo podávané na tanieri alebo v plastových miskách? Dajte si Khao Lam! Sladkú pochúťku v podobe lepkavej ryže s čiernymi fazuľami a kokosovým sirupom dostanete v stonke rozseknutého bambusa, v ktorom sa táto sladká zmes predtým opekala. 

Sladké thajskej mámenie: Vyberte si z najširšej ponuky zájazdov

3. Luk Chup

Luk Chup

Luk Chup

Oku lahodiaci dezert nazývaný Luk Chup sa vyrába zo zmesi mungo fazule, cukru a kokosového mlieka. Podobne ako náš marcipán sa potom aj táto hmota modeluje do najrôznejších tvarov, najčastejšie do tvarov ovocia a zeleniny. Krásny lesklý vzhľad sa dosiahne tým, že sa hotové figúrky polejú farebnou želatínou.

4. Thong Yip

Thong Yip

Thong Yip

Budhistická viera v Thajsku sa premieta do všetkých aspektov bežného života, vrátane jedla. Aby si Thajčania (nielen) pri významných životných udalostiach zaistili šťastie a prosperitu, vyrábajú dezerty z vaječných žĺtkov, ktoré symbolizujú zlatú farbu. Z rovnakých surovín – žĺtkov a cukru sa okrem Thong Yip robí ešte Thong Yod a Foi Thong. Jediný rozdiel medzi týmito dezertmi spočíva vo výslednom tvare (Thong Yip sú v tvare kvetov, Thong Yod guličky a Foi Thong povrázky).

Najkrajšie pláže v Thajsku

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže v Thajsku

5. Khanom Bueang

Khanom Bueang

Khanom Bueang

sa vám zacnie za obľúbenými francúzskymi palacinkami, skúste ich thajskú obdobu, Khanom Bueang. Tieto chrumkavé palacinky sa podávajú so sladkým bielkovým krémom a žĺtkovým dezertom Foi Thong navrchu.

6. Roti

Roti

Roti

Tento veľmi obľúbený sladký dezert nemôžete pri ochutnávaní thajských dezertov vynechať! Na masle vyprážané hutnejšie cesto, ktoré je plnené banánmi, ananásom alebo iným ovocím a na povrchu preliate sladkým kondenzovaným mliekom, si získa určite každého.

Nechajte sa zlákať exotikou: Najvýhodnejšie zájazdy do Thajska

7. Khanom Chan

Khanom Chan

Khanom Chan

Ak máte radi želé, potom musíte ochutnať jeho thajskú verziu. Zmes cukru, kokosového mlieka a múky sa zahrieva na panvici tak dlho,kým nevznikne hmota podobná želé. Striedaním dvoch odtieňov (najčastejšie) zelenej farby sa na reze Khanom Chun vytvorí celkom deväť prúžkov, pretože deviatka je pre Thajčanov šťastným číslom.

8. Itim Kati

Itim Kati

Itim Kati

V horúcich dňoch snáď nič neosvieži lepšie, než dobrá zmrzlina. A čo iné ochutnať v Thajsku, ako zmrzlinu doslova plnú kokosu? Itim Kati je zmrzlina z dužiny mladého kokosu a kokosových hoblín podávaná v kokosovej škrupine spolu s kúskami sladkej tekvice, arašidov alebo kokosovým želé.

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

Prečítajte si aj:

Tajomstvo dlhovekosti odhalené: 5 lokalít, kde žijú storoční mladíci a mladice

26.08.2019 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.