Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Keď ženy menia svet: Spoznajte sedem miest, v ktorých sa písala história

Cisárovná Cixi, Peking, Čína

Cisárovná Cixi, Peking, Čína

Ženy v dávnych dobách nemali takmer žiadne práva, ich postavnie v spoločnosti bolo veľmi nízke či nulové a ich jedinou povinnosťou bola starostlivosť o rodinu. Aj napriek tomu nás dejiny zavedú k niekoľkým mocným ženám. Vydajme sa spoločne po ich stopách do metropôl, v ktorých sa písal ich príbeh...

Cisárovná Cixi, železná reformátorka: Peking, Čína

Cisárovná Cixi vládla v Číně v rokoch 1861–1908. Bolo o nej napísaných množstvo publikácií. Niet divu, jej príbeh je veľmi zaujímavý - svoju cestu k trónu začala ako cisárova konkubína, ktorá mu porodila nemanželského syna. Keď cisár o niekoľko rokov neskôr zomrel, presadila si, že bude vládnuť ako regentka. Bola jednou z najvplyvnejších žien v dlhej histórií Číny a rada rozhadzovala peniaze za rekonštrukcie palácov.

Inšpirujte se: Veľký čínsky múr, kilometre plné poznania 

Najvýznamnejšou pamiatkou spojenou s Cixi je Letný palác v Pekingu, respektíve mramorový pavilón v tvare lode, ktorý nechala zrekonštruovať. Peking ako hlavné mesto ponúka i množstvo iných zaujímavých monumentov. Odporúčame napríklad Zakázané mesto, bývalé sídlo čínskych cisárov a tiež srdce Pekingu, námestie Tiananmen. Navzdory komunistickému režimu sa dochovalo množstvo chrámov: Chrám nebies, Lamaistický chrám Yonghegong či Chrám bieleho oblaku. A rozhodne si nenechajte újsť prechádzku po slávnom Veľkom čínskom múre.

Hatšepsut, žena faraón: Luxor, Egypt

Kráľovná Hatšepsut, Luxor, Egypt

Kráľovná Hatšepsut, Luxor, Egypt

Vládla v 15. storočí pr. n. l. celých 22 rokov a počas svojho panovania sa zasadila o rozvoj obchodu a vied. Kráľovná milovala architektúru a pod jej dohľadom bola opravená rada spustošených miest. Hatšepsut sa nechala vyobrazovať ako muž a sama o sebe hovorila v mužskom rode. Na verejnosti vraj nosila fúzy a pánske oblečenie. Keď zomrela, nechal jej nevlastný syn Thutmose III. zničiť všetky nápisy s jej menom aj sochy, ktoré ju spodobňovali. Chcel ju vymazať z histórie, ale to sa tak úplne nestalo.

Čítajte: Čím vás prekvapí Luxor 

Luxor je označovaný ako najväčšie múzeum pod otvoreným nebom vďaka chrámovým komplexom Karnak a Luxor. V Karnaku nechala Hatšepsut vztýčiť dva žulové obelisky. Jeden z nich tak stojí dodnes, meria 29 metrov a váži ohromných 343 ton. Na západnom brehu môžete navštíviť Údolie kráľov a Údolie kráľovien s hrobkou kráľovnej Hatšepsut či slávnu Tutachámonovu hrobku. Zastavte sa aj u Memnonových kolosov - dve sochy zobrazujúce sediaceho faraóna Amenhotepa III. Neďaleko Luxoru nechala kráľovná postaviť Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut v Thébskej nekropole.

Katarína II. Veľká, ruská cárovna: Petrohrad, Rusko

Katarína Veľká, Petrohrad, Rusko

Katarína Veľká, Petrohrad, Rusko

Tiež známa ako Jekaterina Alexejevna bola ruskou cisárovnou v rokoch 1762-1796. Jej vladnúce obdobie bolo plné reforiem, rozširovala územie Ruska, rozvíjala obchodné styky a nechala zriadiť prvý ruský lekársky internát pre štúdium budúcich lekárov. Ku koncu jej života sa stalo Rusko európskou veľmocou. Navzdory všemožným škandálom (vrátane sexuálnych) sa radí medzi najbystrejších a najschopnejších vodcov Ruska.

Zdvihnite kotvy: Najvýhodnejšie zájazdy do Petrohradu 

Petrohrad bol v rokoch 1712–1917 hlavným mestom Ruského impéria a vďaka tomu tu nájdeme aj mnoho zaujímavých pamiatok. Jednou z nich je Zimný palác, z ktorého cárovna urobila v roku 1764 galériu Ermitáž. Dodnes patrí medzi najväčšie obrazárne sveta, do ktorej cisárovná obrazy nakupovala po celej Európe. Pri prehliadke Petrohradu sa nezabudnite pokochať Katedrálou sv. Izáka, ktorej kupola je pokrytá 100 kg čistého zlata alebo Petropavlovskou pevnosťou s katedrálou Petra a Pavla, v ktorej je uložené telo Kataríny. Po dlhom dni si môžete oddýchnuť na Petropavlovskej pláži, ktorá sa nachádza pod pevnosťou. Víťazstvo nad Napoleonom pripomína Triumfálny oblúk a spomienkou na zakladateľa mesta, Petra Veľkého, je jeho socha zvaná Medený jazdec.

Kráľovná Viktória, strojkyňa rozmachu: Londýn, Veľká Británia

Kráľovná Victoria, Londýn, Veľká Británia

Kráľovná Victoria, Londýn, Veľká Británia

Kráľovná žila v rokoch 1819–1901 a bola druhým najdlhšie vládnucim panovníkom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska a aj prvou cisárovnou Indie. Jednou z jej najväčších zásluh bola ústavná reforma a prerod krajiny v modernú konštitučnú monarchiu. Podarilo sa jej vybudovať skutočné impérium: za jej vlády sa súčasťou Británie stala Austrália, Kanada, časti Afriky a niektoré oblasti južného Pacifiku. 

Čítajte: Ostrov Wight, dejisko slávnej regaty a sídlo kráľovnej Viktórie

V hlavnom meste Spojeného kráľovstva sa vydajte po stopách kráľovskej rodiny, teda kráľovskou cestou vedúcou k Buckinghamskému palácu. V Toweri sú uložené korunovačné klenoty. Londýn z výšky si prehliadnete z obrieho kola London Eye, zaparkovanom na brehu Temže. Od neho sa môžete prechádzkou premiestniť k Big Benu a Westminsterskému palácu. Londýn je mesto plné múzeí, galérií, pulzujúcich trhov a krčiem. Nezabudnite si zájsť do niektorého z parkov na piknik, prejsť sa typickým červeným dvojposchodovým autobusom a zájsť do Štúdia Harryho Pottera.

Marie Curie–Skłodowská, významná vedkyňa: Varšava, Poľsko

Marie Curie-Skłodowská, Varšava, Poľsko

Marie Curie-Skłodowská, Varšava, Poľsko

Marie Curie žila v rokoch 1867–1934. Ako prvá žena získala Nobelovu cenu vo fyzike za skúmanie radiačných javov a v chémii za objav rádia a polónia. Skúmaniu rádioaktivity zasvätila po boku svojho manžela celý svoj život. Bola prvou ženou, ktorá bola prijatá na fakultu fyziky a chémie na parížskej univerzite Sorbonna, kde sa neskôr, po tragickej smrti svojho manžela, stala prvou profesorkou. počas prvej svetovej vojny zostrojila rádiologický voz, vďaka ktorému mohli lekári ľahšie diagnostikovať zranených vojákov.

Inšpirujte sa: Ideálna prázdninová destinácia? Mazurské jazerá v Poľsku 

Na jej počesť bol vo Varšave vztýčený pamätník Maria Sklodowska-Curie. Historické jadro mesta sa radí medzi kultúrne dedičstvo UNESCO. Jeho dominantou je Kráľovský hrad, ale zďalekanie je jeho jedinou pýchou. Nenechajte si újsť barokový Palác Wilanów, najcennejšiu poľskú pamiatku a Národné poľské múzeum, kde nájdete viac než 800 tisíc exponátov (od staroveku až po súčastnosť). Ak budete mať dosť histórie, zájdite do Kopernikovho Science Centra alebo do multimediálneho parku fontán.

Frida Kahlo, umelkyňa a ikona feminismu: Mexico City, Mexiko

Frida Kahlo, Mexico City

Frida Kahlo, Mexico City

Frida žila v rokoch 1907–1954. Dnes svetoznáma a uznávaná umelkyňa bola vo svojej dobe nedocenenou maliarkou, zabudnutá v tieni svojho manžela, umelca Diega Riveru. Jej obrazy sa v dnešnej dobre predávajú za desiatky miliónov dolárov. Frida vo svojom diele zhmotňovala prevažne svoj bolestný život, ktorý ovplyvnila tragická nehoda autobusu (nikdy sa z nej úplne nespamätala). Vtedy osemnásťročné dievča zostalo so zlomenou chrbticou pripútané celý rok na lôžko. Svoje búrlivé emócie začala v tejto dobe zvečňovať na papier ako naivné pestrofarebné autoportréty.

Vydajte sa za poznaním: Najkrajšie zájazdy do Mexika 

V Mexico City bolo na jej počesť otvorené Múzeum Fridy Kahlo, ktoré sa nachádza v jej rodnom dome Casa Azul (Modrý dom). V hlavnom meste naviac nájdete deväť archeologických nálezisk a malebné historické centrum, ktoré je zapísané na zozname UNESCO, najväčší kostol v celej strednej Amerike - Catedral Metropolitana či aztécka svätyňa Templo Mayor. Na vrchole kopca Chapultepec stojí jediný kráľovský hrad na celom americkom kontinente.

Anne Franková, autorka slávneho denníka: Amsterdam, Holandsko

Anne Franková, Amsterdam, Holandsko

Anne Franková, Amsterdam, Holandsko

Anne bola nemecké dievča židovského pôvodu a žila v rokoch 1929-1945. Po nástupe Hitlera bola jej rodina nútená opustiť rodnú krajinu a usadila sa v Amsterdame. Tu sa museli ukrývať v zadnej časti domu, kde sídlila firma otca Otta Franka. Anna si počas týchto dvoch rokov viedla denník, ktorý je písaný formou listov fiktívnej kamrátke. Jej otec ich nechal v roku 1947 publikovať s titulkou Denník Anny Frankovej.

Čítajtete: Chystáte sa prvýkrát do Amsterdamu? 

V Amsterdame môžete okrem iného navštíviť aj dom Anny Frankovej (je potrebné si urobiť rezerváciu dopredu a aj tak sú tu dlhé fronty). Prehliadnite si Van Goghovo múzeum a potom s aiba straťte medzi kanálmi v uliciach plných cinkania cyklistických zvončekov. Medzi vyhlásené atrakcie mesta patrí svetoznáma ulica Red Light Disctrict so sporo odetými devami vo výlohách. Rozhodne sa prejdite na bicykli, vyplávajte na loďke niektorým z kanálov a zájdite na pivo.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.