Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mazurské jazerá v Poľsku sú skvelou prázdninovou destináciou

Mazurské jazerá

Mazurské jazerá

Oblasť Mazurských jazier ponúka rozsiahle vodné plochy na kúpanie a dostatok športového vyžitia. Je rajom pre jachtárov, kajakárov aj kanoistov. Na svoje si však prídu aj rybári. Prírodný klenot na severe Poľska láka aj na krásnu krajinu a pozorovanie vtáctva, rovnako ako na rôzne kultúrne zážitky.

Základné informácie o Mazurských jazerách

Oblasť tvorí viac ako dvetisíc jazier s celkovou plochou vyše 39 000 ha. Počítajú sa nielen obrovská jazerá, ale aj tie malinké, ktoré pripomínajú skôr rybníčky. Niektoré sú vzájomne prepojené riekami a jedenástimi kanálmi, ktorými sa dá preplávať. Medzi najobľúbenejšie sa radí vôbec najväčšie poľské jazero Śniardwy, ktoré vám umožní zážitok podobný plavbe po mori, ďalej Dobskie, Kisajno, Łuknajno jazero, Mamry, Mikołajské jazero, Niegocin, Tałty ai. Väčšinu jazier lemujú piesočnaté pláže, malebné penzióny s reštauráciami, táborisko a prístavy. Prístup do vody je pozvoľný a dno piesočnaté, takže môžete vstúpiť len tak naboso a užiť si skvelé kúpanie s celou rodinou.

Pláž pri jednom z Mazurských jazier

Pláž pri jednom z Mazurských jazier

V oblasti jazier sa nachádza tiež niekoľko prírodných rezervácií, z ktorých najznámejšia je zrejme tá okolo jazera Dobskie. Na niektoré ostrovčeky nie je vôbec povolený vstup, a ak sa tam napriek tomu odvážite, bude vám hroziť veľká pokuta.

Ostrovček na jazere Krzywa Kuta

Ostrovček na jazere Krzywa Kuta

Zaujímavé miesta v okolí Mazurských jazier

Okolie Mazurských jazier je bohaté na prírodné aj kultúrne zaujímavosti, stačí si len vybrať. Môžete napríkald pozorovať ostrov kormoránov a volaviek alebo vyraziť na výlet do niektorého z prístavných miest a nakúpiť suveníry. Milovníci pamiatok by si mali pozrieť Mazurský eden s drevorezbami a vikingskými loďami.

Mestečko Giżycko na brehu jazera Niegocin je akýmsi hlavným centrom Mazúr, ktoré sa dokonca honosí prezývkou „srdce mazurských jazier“. Patrí k najväčším rekreačným strediskám v Poľsku a je tak populárne, že sa mu medzi turistami hovorí „letné hlavné mesto Poľska“. Ak sa sem rozhodnete zavítať, určite nevynechajte starú pevnosť a historický kostol. Taktiež prechádzka po historických mostoch stojí za to.

Giżycko

Giżycko

V dedinke Gierłoż v blízkosti oblasti Mazurských jazier ležia ruiny Hitlerovho Vlčieho brloha (Wilczy Szaniec), čo by mohlo zaujať nadšencov vojenstva. V jednom z tamojších bunkrov bol na Hitlera v roku 1944 spáchaný neúspešný atentát.

Hitlerov Vlčí brloh, Gierłoż

Hitlerov Vlčí brloh, Gierłoż

Dôkazy o nacistických plánoch v okolí jazier nájdete v obci Mamerki. Stojí tam množstvo betónových bunkrov. Ak hovoríme o zaujímavostiach Mazurských jazier, nemôžeme vynechať Mazurský kanál z roku 1911, nedokončené vodné dielo, ktoré malo spájať Baltské more s jazerom Mamry.

Mazurský kanál

Mazurský kanál

Ďalšou príjemnou zastávkou môže byť Mikołajki, mestečko na brehu rovnomenného jazera a obľúbené turistické centrum, v ktorého špecializovaných predajniach sa dá nakúpiť všetko, čo môže správny námorník potrebovať. Je možné si tu prenajať kajak, bicykel alebo kempingové vybavenie. Pokiaľ ide o pamiatky, tou najvýznamnejšou je evanjelický kostol z 19. storočia. Mestečko je základňou pre výpravy na jazerá Śniardwy a Łuknajno.

Mikołajki

Mikołajki

Radšej loďou než na bicykli

Hoci sú v okolí Mazurských jazier početné cyklotrasy, odporúča sa vychutnávať krásu oblasti skôr z lode. Trasy pre bicykle totiž vedú hlbokými lesmi a okolo rákosia, takže z jazier toho veľa neuvidíte. Lesy sú navyše náročné na orientáciu, lebo značenie nie je najlepšie, a pohyb po piesku môže byť vyčerpávajúci.

Spoznajte Mazurské jazerá z lode

Spoznajte Mazurské jazerá z lode

Kedy vyraziť k Mazurským jazerám?

K jazerám, ktoré predstavujú jedinečný poľský skvost, sa pochopiteľne schádzajú turisti z celej Európy, najmä z Nemecka a Holandska. Hlavná turistická sezóna je rovnaká ako u nás, teda približne od konca mája do augusta. Ak túžite po pokojnej dovolenke, vydajte sa sem radšej až v septembri. Počasie je tou dobou stále príjemné, turistov však ubudne a aj ceny budú priaznivejšie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.