Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Veľký čínsky múr

Veľký čínsky múr

Veľký čínsky múr

Hlavný symbol Číny asi nie je potrebné dlho predstavovať, v dnešnej dobe ho určite každý pozná. Čo však vedieť nemusíte, sú okolnosti vzniku tejto megalomanskej stavby, jej symbolika, alebo niektoré mýty s ňou spojené. Je napríklad Veľký čínsky múr viditeľný z vesmíru?

Pre obyvateľov sa jedná predovšetkým o hlavný znak sily a jednoty, čo dokazujú nielen fragmenty v stene samotnej, ale aj chrámy v okolí. Po čase stavbu ocenili aj ostatné krajiny, preto od roku 1987 patrí medzi svetové pamiatky UNESCO a 7. júla 2007 bola dokonca zaradená medzi sedem divov sveta s titulom „najdlhšia stavba“.

Svitanie nad Veľkým čínskym múrom

Svitanie nad Veľkým čínskym múrom

Výstavba Veľkého čínskeho múru

Za vybudovanie Čína vďačí dynastii Ming, ktorá stavbu organizovala od 14. do 17. storočia. Keďže išlo o zdĺhavú a zároveň veľmi nevďačnú prácu, podieľali sa na nej predovšetkým zločinci usvedčení z vážnych trestných činov. Pri takto namáhavej činnosti si aspoň lepšie uvedomovali svoju vinu a štát neprichádzal o pracovníkov – pri stavbe hrozilo veľa nebezpečenstiev a zahynulo tu vyše 400 000 robotníkov. Kvôli tomu je múr niekedy nazývaný najdlhším cintorínom sveta.

Tisíce kilometrov múru sa tiahnu Čínou

Tisíce kilometrov múru sa tiahnu Čínou

Veľmi zaujímavý je aj materiál, z ktorého je múr vybudovaný. Ten je veľmi rozmanitý predovšetkým podľa jednotlivých úsekov, pretože každá oblasť ponúkala bohatstvo niečoho iného. Vápencové kamene, žula, alebo pálené tehly, toto všetko nájdeme na rôznych častiach múru. Najzaujímavejším ale zostáva cement, ktorý tu vôbec nebol použitý. Namiesto neho boli kamene pri stavbe spájané stavebnou lepkavou ryžou, vďaka ktorej múr stojí až do dnešných dní.

V púšti Gobi je múr postavený hlavne z piesku

V púšti Gobi je múr postavený hlavne z piesku

Prvotná myšlienka bola, že múr bude mať obranný charakter a bude chrániť krajinu pred mongolskými nájazdníkmi. Tento systém opevnenia, ktorý sa tiahne naprieč severnou Čínou, však plnil svoj účel len veľmi nešťastne. Múr bol príliš nízky, mal niekoľko medzier a predovšetkým bol tak dlhý, že nebolo možné ho celý ochrániť. Pomerne dobre bola vymyslená aspoň komunikácia v rámci takto dlhého objektu – strážcovia si odovzdávali správy pomocou dymových signálov, ktoré vyjadrovali počet blížiacich sa nepriateľov.

Pozorovacie a signálne strážne veže

Pozorovacie a signálne strážne veže

Finálna podoba Veľkého čínskeho múru

Dnes má Veľký čínsky múr dĺžku bezmála 8 851 kilometrov a okrem hlavného ťahu má aj niekoľko odbočiek, ktoré kopírujú hranice niektorých samostatných štátov. Až na pár prerušení sa jedná o pomerne celistvú stavbu, ktorá má niekoľko zákrut a vedie ťažko prístupným terénom po hrebeňoch hôr. Začiatok nájdeme na východe v Šan-chaj-Kuan a pokračovať budeme na západ až na okraj púšte Gobi.

Východný koniec múru v Šan-chaj-kuan

Východný koniec múru v Šan-chaj-kuan

Múr je na niektorých miestach široký až 8 metrov a výška sa rôzni od 6 do 10 metrov. Takto rôznorodé parametre sú ideálne vzhľadom na účel vnútorných priestorov múru – vovnútri nájdeme spojovacie chodby a skladovacie plochy. Po pár sto metroch narazíme na veže, celkovo ich po dĺžke celého múru nájdeme 25 000, ktoré slúžia ako pozorovacie a signálne stanovištia. V minulosti tu našli útočisko vojaci a jednalo sa zároveň o hlavné priestory na skladovanie zbraní.

Vnútro Veľkého čínskeho múru

Vnútro Veľkého čínskeho múru

Najzaujímavejšie úseky Veľkého čínskeho múru

Jednou z najobľúbenejších pasáží je bezpochyby úsek Mutianyu s dĺžkou 20 kilometrov. Táto časť múru leží 90 kilometrov od Pekingu a patrí medzi pokojnejšie miesta s menším počtom turistov. Ďalej je možné navštíviť aj o niečo rušnejšie úseky, ako je Simatai alebo Badaling.

Turisti v oblasti Badaling

Turisti v oblasti Badaling

Celý výstup na stenu začína zakúpením lístka. Potom sa už môžete vydať do strmého kopca k úpätiu samotnému múru. Turisti majú možnosť využiť cestou hore lanovku a na cestu dole je tu dokonca pripravený tobogán. Dole sa však neponáhľajte, pretože pohľad z vrchu je očarujúci – hlboké zalesnené rokliny, kopcovitá krajina a všade sa rozprestiera múr až tam, kam len oko dovidí.

Lanovka a tobogán z Veľkého čínskeho múru

Lanovka a tobogán z Veľkého čínskeho múru

Niečo navyše

S týmto jedinečným miestom sa spája mnoho zaujímavostí. Tá najočividnejšia je to, že múr nie je súvislý – po ceste narazíme na mnoho prekážok ako sú hory alebo rieky. Ďalšia zaujímavosť sa tu odohráva každý máj, kedy na stene prebieha jeden z najnáročnejších maratónov sveta. Ďalej sa veľmi často špekuluje o viditeľnosti múru z vesmíru. Bohužiaľ sa jedná o mýtus – satelity dokazujú, že stavbu je vidieť z obežnej dráhy, ale nie je až tak veľká, aby ju bolo vidieť aj z vesmíru.

V máji sa na múre koná maratón

V máji sa na múre koná maratón

Ďalšia zaujímavosť je nanešťastie niečo, čím sa obyvatelia Číny len neradi chvália. Na základe správania prírody, ale aj ľudí navštevujúcich túto pamiatku, nie sú predikcie do budúcna vôbec pozitívne – celých 3 000 kilometrov múru sa už zrútilo, sú schátralé, alebo bol rozobraný stavebný materiál a do roku 2040 sa predpokladá zánik hneď niekoľkých častí tejto megalomanskej stavby. Skupiny reštaurátorov sa už dlhé roky snažia postupne opraviť veľké časti múru, no aj napriek ich snahe zostávajú turistom prístupné len niektoré vybrané úseky.

Ruiny jednej zo strážnych veží

Ruiny jednej zo strážnych veží

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.