Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ostrov Wight, dejisko slávnej regaty a sídlo kráľovnej Viktórie

Ostrov Wight

Ostrov Wight

Wight je nielen ostrov, ale zároveň aj nemetropolitné grófstvo pri južnom pobreží Anglicka, južne od najväčšieho tamojšieho prístavu Southampton. Preslávil sa svojimi prírodnými krásami a prázdninovými letoviskami. Jeho krajina je rozmanitá. Dramatické pobrežie, slávny kriedovobiely horský chrbát, útesy a morské skaliská mu dodávajú na atraktivite a romantike. Wight patrí k významným európskym náleziskám dinosaurích fosílií. Nedávno tu bolo založené múzeum týchto unikátnych objavov.

Newport, hlavné mesto ostrova Wight a nákupné centrum

Správnym strediskom je Newport, ktorý leží uprostred ostrova a je hlavné nákupné centrum s množstvom známych obchodných reťazcov. Toto historické mesto sa rozkladá na dvoch elegantných námestiach s gruzínskou a viktoriánskou architektúrou. Každý jún sa v miestnom parku Seaclose koná festival Isle of Wight. Newport prináša turistom kvalitnú zábavu počas dňa aj väčšiny večerov. V centre sa nachádza kostol Newport Minster, kam by mal zavítať každý, kto má rád históriu, cirkevné stavby, koncerty a výstavy. Milovníkov kultúry poteší kino, divadlá, múzeum histórie ostrova a.i.

Newport, ostrov Wight

Newport, ostrov Wight Ronald Saunders

Kúsok od Newportu nájdete niektoré z najobľúbenejších atrakcií ostrova Wight. Hrad Carisbrooke z 12. storočia západne od centra sa preslávil tým, že tu bol väznený kráľ Karol I. Stuart po porážke v anglickej občianskej vojne. Dobrodružný park a detské ihrisko Robin Hill Country Park zas rozžiari nadšená očká vašich potomkov. Leží v srdci krásnej krajiny na okraji Newportu. Nachádza sa tam vzrušujúci tobogán aj lesné záhrady a organizuje ukážky sokoliarstva.

Hrad Carisbrooke

Hrad Carisbrooke

Ryde, najväčšie mesto ostrova Wight s krásnou plážou

Najväčším mestom na ostrove Wight je Ryde na severovýchode, dôležité letovisko zaujme svojou rozľahlou piesočnou plážou. Vďaka prominentnej pozícii býva nazývaný „bránou ostrova“. Nájdete tu veľký výber butikov, múzeí a galérií. Ponúka obrovskú škálu zaujímavých aktivít pre všetky vekové kategórie, v neposlednom rade vznášadlá a katamarány, ktorými možno cestovať na pevninu a späť. Na juhozápade mesta nájdete Play Lane Millennium Green, krásny otvorený priestor na okraji zastavanej oblasti, ktorý je ideálny na relax, pikniky a prechádzky na čerstvom vzduchu. Určite nebude prekvapením, že práve Ryde, ako najväčšie mesto ostrova, je miestom konania viacerých zaujímavých udalostí. Navštíviť tu môžete napr. jeden z najstarších karnevalov vo Veľkej Británii, ktorý sa tradične koná koncom leta a tvorí tak záver karnevalovej sezóny ostrova Wight. Ryde je aj jedným z najpopulárnejších miest na nočný život, vďaka mnohým nočným barom a klubom.

Appley Tower a pláž v Ryde

Appley Tower a pláž v Ryde

Prístav Cowes, dejisko legendárnej regaty

Nie je lepšie miesto na plavby a rôzne vodné aktivity ako prístav Cowes, kde sa každoročne koná slávna plachetnicová regata Cowes week, najstaršia a najväčšia na svete. Živé a rušné mesto hýri športovými a kultúrnymi podujatiami po celý rok. Toto sofistikované letovisko by ste si nemali nechať ujsť. Na vašu návštevu čakajú námorné múzea aj prímorský palác kráľovnej Viktórie. Vychutnajte si prechádzku pozdĺž nábrežia, pozrite sa na lode všetkých veľkostí a tvarov alebo sa vyberte na blízke pláže a užívajte si slnečné lúče. K dispozícii vám budú krásne kaviarne, bary, butiky aj galérie.

Prístav Cowes

Prístav Cowes

Osborne House, sídlo kráľovskej rodiny

Princ Albert, manžel kráľovnej Viktórie, nechal v blízkosti mesta Cowes (respektíve East Cowes) vybudovať Osborne House – letnú rezidenciu kráľovskej rodiny. Práve vďaka tomu sa Wight stal letoviskom európskej honorácie a bolo tu postavaných množstvo rekreačných budov. Podľa kráľovnej bolo dokonca nemožné nájsť krajšie miesto než Osborne House. Príďte si sem pozrieť súkromné ​​apartmány Alberta a Viktórie, ktorých štýl a vášeň sa odrážajú v každom kúsku zdobeného nábytku a v rozličných artefaktoch. Pozrite sa na pláž kráľovnej Viktórie, kam sa panovníčka chodievala pravidelne kúpať a kde sa jej deti naučili plávať. Preskúmajte svet viktoriánskych kráľovských potomkov vo švajčiarskej chalupe a objavte záujmy a osobnosti každého z deviatich princov a princezien vďaka výstave „Detstvo na Osborne“. Prejdite sa aj po pestrofarebných terasových záhradách, odkiaľ budete mať ohromujúci výhľad na Solentskú úžinu.

Osborne House

Osborne House

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.