Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cesta okolo sveta na tanieri: Najlepšie pokrmy z ďalekých krajín

Shutterstock

Ideálna zahraničná dovolenka sa pre väčšinu z nás nesie v duchu odpočinku, poznávania nových miest a exotického jedla. Stačí si len zabezpečiť tie správne suroviny a ako mávnutím kúzelného prútika prevonia váš byt známa vôňa grilovaných rýb, pečenej zeleniny, silného chilli aj zvodne sladkého kokosového mlieka. Nezabudnite ani na pohárik lahodného moku, nech sa vaša kulinárska cesta okolo sveta nesie vo veľkom štýle.

Voňavé Grécko 

Shutterstock

Kto raz navštívil Grécko, pravdepodobne nikdy nezabudne na neuveriteľne modré morské hlbiny, úsmevy okoloidúcich, lenivé mačky a taverny, kde viac než na štýlových dekoráciách záleží na domáckom prostredí a autentickej stredomorskej kuchyni. Praví gurmáni vyrážajú do zapadnutých horských dediniek, kde im vetrom ošľahaný vrchný naservíruje nebesky dobré tzatziki, smažené chobotničky, baklažánové pyré a jahňacie, ktoré sa rozplýva na jazyku. Pre hostinu v gréckom štýle budete potrebovať okrem množstva čerstvej zeleniny, morských rýb, olivového oleja, olív, vína, jahňacieho mäsa, hustého jogurtu, syrov a medu aj dostatok času. V kolíske antiky totiž dopriavajú svojim pokrmom čas. Začať môžete gréckym šalátom s paradajkami, uhorkami, paprikami, červenou cibuľou, čiernymi olivami, olivovým olejom, oreganom a syrom feta. Jahňacie kleftiko s pečenými zemiakmi a zmesou stredomorských bylín bude tým lepšie, čím dlhšie ho necháte marinovať. A večer v štýle Gréka Zorby najlepšie zakončíte tučným bielym jogurtom, posypaným orechmi a poliatym gréckym horským medom. Gurmánske orgie dôstojne zakončí prípitok. Ako inak než retsinou – bielym vínom s prídavkom borovicovej živice.

Vydajte sa ochutnať Grécko

Ohnivé Španielsko 

Shutterstock

Španielska kuchyňa nie je v slovenských domácnostiach ani zďaleka tak frekventovaná ako takmer zľudovená kuchyňa talianska. Na rozdiel od populárnej pizze a cestovín pripravovaných na tisíc spôsobov je lahôdok pôvodom z Pyrenejského polostrova v našich tanieroch ako šafranu. Bola by škoda ochudobniť sa o vynikajúcu paellu – veľkú panvicu s ryžou, mäsom, morskými plodmi a množstvom zeleniny. V horúcich letných dňoch výborne osvieži paradajková polievka gazpacho, ktorej príprava má svoje krajové špecifiká. Na severe krajiny si na zmesi olivového oleja, paradajok, cesnaku a paprík môžu bez obáv pochutnať aj vegetariáni, v Andalúzii už by gazpacho s prídavkom svetlého chleba, šunky a vareného vajca museli s vďakou odmietnuť. Blysknúť sa španielskou kuchyňou môže aj úplný kuchársky začiatočník – stačí pripraviť tapas – obdobu našich jednohubiek. Zázrak studenej kuchyne si zaslúži len tie najlepšie ingrediencie. Na tanierikoch nesmú chýbať španielske olivy, klobásky, nakladané morské plody, krájané syry, sušená saláma chorizo, chrumkavá bagetka aj čerstvá zelenina. A samozrejme fľaša dobre vychladeného španielskeho vína. Tapas totiž vypovedá viac, než akékoľvek iné jedlo o duši Španielov. Nie je dôležité, čo práve jeme, dôležitejšie je to, s kým sa o svoje jedlo delíme.

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

Prečítajte si aj:

Dovolenka na Slovensku: Objavte čaro Jánošíkových dier

Exotický Maurícius

Shutterstock

Rajské pláže aj svet pod morskou hladinou a opojná vôňa tradičných tržníc. Kto raz ochutná čerstvé banány, mango, ananás či papáju, bude v našich zemepisných šírkach hľadať obdobne dokonalú šťavnatosť a vôňu len s veľkými ťažkosťami. Omamne voňajúce bylinky či zelený kokos vám svojou chuťou vyrazia dych. Nemusíte iba spomínať na hromady tekvíc, baklažánov, chrumkavých šalátov, batátov, zelených fazuliek, horkastej margózy a ďalšej zeleniny. Trochou exotiky môžete okoreniť aj vaše domáce pokrmy. Maurícijská kuchyňa v sebe nesie vplyvy kuchyne indickej, kreolskej, francúzskej aj čínskej. Správne tušíte, že prím tu bude hrať predovšetkým aromatické korenie. Exotiky chtivú návštevu zaručene oslníte minne frites – smaženými nudlami, ako vystrihnutými z ponuky obľúbených čínskych bistier. Ryžové nudle so štedrou dávkou kvalitnej sójovej omáčky doplňuje strúhaná mrkva, čínska kapusta, pak choy, vajce a podľa chuti krevety, bravčové či kuracie mäso. Vyznávačom výrazných chutí prídu vhod malé chilli koláčiky gateau pimet, ktoré skvelo chutia ako čerstvo upečené tak aj druhý deň. K ich príprave je potrebný hrach, zelené chilli, koriander, cibuľa a rasca. Guličky stačí vhodiť do rozpáleného oleja a za pár minút už sa vaším domom bude linúť nezameniteľná korenená vôňa.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Paprikové Maďarsko 

Shutterstock

Ak si chcete užiť v Maďarsku vyčerpávajúcu debatu na tému jedlo, tak sa spýtajte niektorého z domorodcov, aký je rozdiel medzi gulášom a perkeltom. Možno zistíte, že si nevedomky dlhé roky vo vašej obľúbenej reštaurácii dávate oroseného pol litra a perkelt so šiestimi knedľami. Pravý maďarský guláš má s tým naším spoločnú cibuľu, hovädzie mäso a papriku. Prísne zakázanou surovinou je múka. Výživových poradcov naopak poteší prítomnosť čerstvých paprík, paradajok, petržlenu, mrkvy, zemiakov a stopkového zeleru. Výsostné miesto patrí mletej paprike. Ta má v pravom guláši hneď troch zástupcov – papriku sladkú, štipľavú a štipku chilli. Ďalšou nevyhnutnou ingredienciou, bez ktorej by guláš nebol gulášom je čas. Otvorte si dobre vychladenú fľašu lahodného tokajského vína, premiešajte guláš a preneste sa na chvíľku do krásneho prostredia maďarských kúpeľov, širokých bulvárov Budapešti alebo na slnkom zaliate pláže Balatonu.

Vône diaľok: Recepty na najchutnejšie vegetariánske pochúťky

Prečítajte si aj:

Vône diaľok: Recepty na najchutnejšie vegetariánske pochúťky

Rezké Mexiko 

Shutterstock

Pokúšate sa schudnúť a napriek tomu si nechcete odoprieť štipku exotiky? Vsaďte na mexickú kuchyňu, ktorá je natoľko špecifická, že bola zapísaná na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vznikla spojením tradičnej aztéckej a španielskej kuchyne, v ktorej nie je núdza o zeleninu, kukuricu, strukoviny, ovocie a chilli papričky. Práve ich pálčivá chuť pomáha organizmu spaľovať prebytočné tuky, znižuje chuť na sladké a zvyšuje produkciu hormónu šťastia – endorfínu a serotonínu. Možno práve chilli paprička stojí za vždy usmievavými tvárami Mexičanov. Pravá mexická párty sa neobíde bez kukuričných tortil, ktoré sa hodia ku každému jedlu a chuťou vzdialene pripomínajú náš chlieb, alebo bez chrumkavých nachos. K nim výborne ladí populárna omáčka guacamole – zmes dokonale vyzretého avokáda, cibule, šťavy z limetky, koriandru, soli a čierneho korenia. Zabalené do tortily sa podáva aj fajitas – kúsky osmaženého kuracieho mäsa s cibuľou, paprikou a paradajkou, doplnené o salsu alebo zakýsanú smotanu. Rovnako rôznorodé ako samo Mexiko, sú aj recepty na chilli con carne.  Dusené mleté hovädzie mäso so zmesou paradajok, cibule, červených fazúľ, chilli papričiek a ďalšieho korenia bude zlatým klincom vašej karibskej hostiny. Pikantné hody si zaslúžia aj štýlový sprievod. Riadna mexická fiesta sa neobíde bez prípitku ohnivou tequilou.

Letom gastronomickým svetom: Kde sa je rukami?

Prečítajte si aj:

Letom gastronomickým svetom: Kde sa je rukami?

Farebné Thajsko

Shutterstock

V Thajskom kráľovstve si našinec môže občas pripadať tak trochu ako Alica v krajine zázrakov. Vlhká tropická klíma, odlišná kultúra a nezrozumiteľné jedálne lístky. Aj cez krkolomné názvy a mnohokrát bizarné ingrediencie patrí thajská kuchyňa k najobľúbenejším na svete. Pre svoje kuchárske začiatky radšej vynechajte smažené múčne červy, dusené vodné blchy či polievku korunovanú restovanými škorpiónmi. Sladko-kyslú chuť typickú pre pokrmy z juhovýchodnej Ázie výborne reprezentuje štipľavá polievka Tom Yum Kung s krevetami a citrónovou trávou, Tom Khá Gaj s kokosovým mliekom a kuracím mäsom alebo kuracie mäso s kešu orechmi a zeleninou Gaj Phad Med Ma Muang. Doslova kokosové orgie si užijete pri príprave tradičných thajských dezertov. Výborne chutí mliečna ryža s kokosovým mliekom Khao Niew Mamuang, kokosová zmrzlina sladená trstinovým cukrom alebo želé tortičky Khanom Chan.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.