Sprievodca cestovným poistením: Ako si správne vybrať, na čo si dať pozor a na čo nezabudnúť

V ideálnom prípade by ste mali mať cestovné poistenie, vždy keď prekročíte hranice republiky. Oplatí sa vám nielen vtedy, keď vyrážate za adrenalinovými športami, ale i za odpočinkom pri mori. Najčastejšou poistnou udalosťou na cestách je totiž obyčajná črevná viróza, a tú môžete chytiť úplne kdekoľvek a kedykoľvek.

Čo ovplyvňuje cenu poistenia

Počítajte s tým, že cena sa líši v prvom rade podľa destinácie, do ktorej sa chystáte. Poistenie do exotických krajín je preto vždy drahšie ako Európa. „Vôbec najnákladnejšie je poistenie do Spojených štátov amerických, Kanady a Mexika, kde sú oproti zvyšku sveta náklady na zdravotnú starostlivosť až desaťnásobné. Všeobecne drahšie sú exotické destinácie, ako je napríklad Dominikánska republika, Zanzibar alebo napríklad Kuba,“ opisuje Jiří Rippel, šéf obchodného rozvoja cestovnej agentúry Invia.

Ceny sa lýšia aj podľa zdravotného systému danej krajiny. „V exotických destináciach typu Vietnam, Singapur alebo Dominikánska republika sa turista väčšinou nedostane do lokálneho zdravotníckeho zariadenia, kde sú ošetrovaní miestni, ale vždy do súkromného zariadenia pre turistov, ktoré si za starostlivosť vždy nechá náležite zaplatiť. Toto pravidlo potom platí aj pri destináciách typu Grécko, Turecko či Egypt,“ upozorňuje Vojtech Zima zo spoločnosti AXA.

Ďalej rozhoduje dĺžka pobytu, ale aj vek poistených. „Z hľadiska veku rozlišujeme tri skupiny – deti do 15 rokov, dospelých medzi 15 a 69 rokov a seniorov nad 70 rokov, pričom deti majú poistenie lacnejšie, seniori naopak drahšie,“ vysvetľuje Rippel. Zároveň platí, že čím vyššia je cena zájazdu, tým je cestovné poistenie drahšie, pretože jeho súčasťou je aj poistenie storno poplatkov.

Ktoré športy sú rizikové

Cenu cestovného poistenia ovplyvňujú aj aktivity plánované v mieste pobytu. Pokiaľ sa chystáte na jogový pobyt, samozrejme zaplatíte menej ako za lyžiarsky zájazd s freestyle lyžovaním a heliskiingom. Zistite si, aké športy považuje vaša poisťovňa za rizikové. 

Existuje potom aj skupina nepoistiteľných športov, čo znamená, že pokiaľ sa vám niečo stane práve pri nich, poistka sa na ne nevzťahuje. V spoločnosti AXA Assistance do tejto skupiny patrí napríklad cliff-diving, jachting na oceáne, lov exotickej divokej zveri, niektoré motoristické športy alebo napríklad potápanie pod ľadom.

Ako si poistenie správne nastaviť

Turisti v zahraničí síce najčastejšie riešia bežné choroby ako doma, teda črevnú chrípku a prechladnutie, angínu, prípadne narazeniny či zlomeniny, no napriek tomu je dobré pripraviť sa na čokoľvek. „Spoločnosť AXA Assistance, s ktorou spolupracuje Invia už vyše desať rokov, kryje až do výšky 20 miliónov eur. Dôležité je mať poistenú zodpovednosť za škodu voči veci, ale i tretej osobe,“ radí Jiří Rippel.

Práve túto položku sa podľa neho rozhodne neoplatí podceňovať. Uvádza súčasne konkrétny dôvod a príklad: „Omylom vrazím do pani pri bazéne, tá spadne a následne je odvezena do nemocnice. Zistí sa komplikovaná zlomenina, daná osoba bude pár dní hospitalizovaná a potom ju bude nutné previesť do domovskej krajiny. V prípade poranenia chrbtice treba aj súkromným lietadlom. Táto nevinná udalosť, ktorá sa môže stať úplne kedykoľvek a komukoľvek, môže teda vyjsť práve na 80 až 100 tisíc eur.“

Ako sa vyznať v pripoistení

Súčasťou komplexného cestovného poistenia v AXA je úrazové poistenie, poistenie zodpovednosti či batožiny. Tieto položky môžu byť uvedené ako pripoistenie. „Ku klasického poisteniu so stornom majú klienti vo väčšine prípadov aj spoluúčasť, väčšinou 20 percent. V posledných rokoch sa tiež stretávame so zvýšeným záujmom o pripoistenie na nulovú spoluúčasť, kedy je klient plne kompenzovaný v prípade storna zájazdu a môže si tak svoju dovolenku užiť úplne bez starostí,“ vysvetľuje Rippel.

Počas pandémie začali poisťovne a cestovky ponúkať špeciálne covidové pripoistenie, ktoré kryje aj preventívnu karanténu v destinácii, a tak v prípade, že si kvôli covidu musíte pobyt predĺžiť, nemáte s tým žiadne výdavky navyše. Vo chvíli, keď by čísla nakazených začali opäť rásť, sa určite oplatí aj táto možnosť. Klasikou je potom pripoistenie už spomínaného rizikového športu.

Keď cestujete s deťmi

Pokiaľ sú súčasťou vašej výpravy aj deti, pristupujte k poisteniu ešte zodpovednejšie. Rodinám sa vždy oplatí komplexné poistenie vrátane storna, pretože u detí sú choroby častejšie a menej predvídateľné. Rodinná dovolenka s dvoma deťmi vyjde v priemere zhruba na 2500 € , a ak by rodina nemala poistenie storna a niektorý člen rodiny by tesne pred odchodom ochorel, rodina by prišla o celú túto čiastku. „U detí je tiež väčšie riziko úrazu aj ochorenia, preto pokiaľ cestujete s deťmi, zvoľte poistenie s najvyššími možnými limitmi pre liečebné náklady,“ radí Vojtech Zima.

Najčastejšie chyby

Cestovné poistenie uzatvárajte už kvôli prípadným storno poplatkom s predstihom, a nie až na cestách. Či už sa vám v zahraničí prihodia akékoľvek problémy, vždy konzultujte ten najlepší postup s asistenčnou službou vašej poisťovne. Tiež u seba zakaždým majte všetky podklady k cestovnému poisteniu.

A nespoliehajte sa na celoročné poistenie, ktoré ste dostali ku kreditnej karte. „Vo väčšine prípadov má takéto poistenie úplne nedostačujúci limit a liečebné náklady tu končia napríklad na 20 tisíc eur, alebo mimo Európy dokonca vôbec neplatia,“ dopĺňa Jiří Rippel.

Publikované: 21.02.2023