Ako stráviť dovolenku aktívne? Vyskúšajte surfovanie na najlepších plážach sveta

Bratislava 10. apríla 2018

Surfovanie patrí celosvetovo medzi obľúbené športy. Priaznivcov si získava i na Slovensku. Mnoho z nich vyráža za týmto adrenalínovým zážitkom na najlepšie surferské miesta po celom svete. Medzi tie patria hlavne nekonečné pláže Dominikánskej republiky, ktoré lákajú nielen k športu. Za vlnami sa však môžete vydať aj na Srí Lanku, do Panamy i bližšie. Skvelé podmienky ponúkajú aj pobrežia Portugalska a Kanárskych ostrovov.

Surfing ako prvý zaznamenal do historických európskych prameňov poručík James King, ktorý po smrti svetoznámeho objaviteľa a moreplavca kapitána Jamesa Cooka spracoval jeho denníky. Bolo to v roku 1779. Za rodisko športu sa považujú Havajské ostrovy. Surf je neodmysliteľne spätý s tamojšou kultúrou, náboženstvom aj polynézskou mytológiou. S postupom času prenikol do všetkých častí sveta a teší sa stále väčšej obľube, o čom svedčí aj fakt, že v roku 2016 rozhodol Medzinárodný olympijský výbor o zaradení surfingu medzi olympijské disciplíny. O prvé medaily tak krotitelia vĺn budú súťažiť na letných olympijských hrách v Japonsku v roku 2020.

Dominikánska republika – Maňana, vlny a rum

Dominikánska republika je ideálne miesto pre milovníkov vĺn, ktorí si po zdatnom výkone radi vychutnajú aj nočný život či karibský rum. Pohodu a pokoj umocňuje na ostrove slovo maňana, ktoré je odpoveďou na všetko. Na panenských plážach lemovaných palmami si prídu na svoje začínajúci i pokročilí surferi. Mnohí z nich mieria hlavne na severné pobrežie ostrova, kde sa nachádzajú pláže Playa Encuentro, Playa Grande a Playa Preciosa. Najobľúbenejšie sú však miesta Cabarete a El Caletón, a to nielen vďaka prekrásnym plážam a vlnám, ale tiež nespočetným reštauráciám, barom a nočným podnikom. O tom, že si miestni na surfovanie potrpia, svedčí aj fakt, že zákonom obmedzujú výšku stavieb na pláži na maximálne tri poschodia. Je to preto, aby sa o domy nelámal vietor a surferi tak neprišli o výborné podmienky. Okrem adrenalínového zážitku môžu turisti zavítať aj do hlavného mesta, Santa Dominga, kde sa zachovalo pôvodné mestské opevnenie. Odporúčame navštíviť botanickú záhradu Los Tres Ojos s kvapľovou jaskyňou vysokou 15 metrov či dom objaviteľa Krištofa Kolumba. „Dominikánska republika je vďaka piesočným plážam s nekonečnými palmovými alejami a tyrkysovým morom označovaná za perlu Karibiku. A patrí medzi najvyhľadávanejšie krajiny, kam sa ľudia vydávajú na exotickú dovolenku,“ uviedla hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Andrea Řezníčková.

Surferské sezóny na Srí Lanke

Srí Lanka, ostrov ležiaci južne od Indie, patrí k najkrajším miestam na svete. V tejto krajine patrí surfovanie k relatívne mladým športom, medzi krotiteľmi vĺn sa však stáva čoraz populárnejšie. Miestnu surferskú sezónu možno rozdeliť do dvoch období. V južnej časti ostrova sú najlepšie podmienky medzi novembrom a marcom, medzi májom až októbrom je lepšie zvoliť východnú časť. Na svoje si tu prídu veľmi zdatní surferi, aj úplní začiatočníci. Medzi top obľúbené a veľmi rušné surferské miesta patrí Kikkaduwa či Arugam Bay. Medzi tie pokojnejšie naopak Weligama a Ahangama. Posledné dve menované lokality sú vhodné hlavne pre začiatočníkov, pretože vlny sa tu lámu ďaleko od pobrežia. Na plážach si možno zaplatiť kurzy od profíkov, ktoré v prepočte vychádzajú asi na 15 eur za hodinu. Počas nich získajú účastníci informácie o histórii surfingu, bezpečnostné inštrukcie a dozvedia sa, ako zvládať jednotlivé typy vĺn vrátane ich správneho „rezania“. Cestu na tento rajský tropický ostrov s bujnou vegetáciou a prívetivými ľuďmi sa odporúča spojiť i návštevu antického mesta kráľov Polonnaruwu neďaleko hory Sígirija. Je zapísané na zozname UNESCO a pýši sa nespočetným množstvom budhistických pamiatok. Za úžasnými prírodnými scenériami sa môžete vydať do niekoľkých národných parkov. Medzi najvyhľadávanejšie patria Bundala či Uda Walawe, a to hlavne vďaka voľne žijúcim slonom, leopardom, byvolom a ďalším desiatkam živočíchov a vtákov, ktoré možno vidieť v ich prirodzenom teritóriu.

Surferský raj pri Panamskom prieplave

Panama je obklopená viac ako 1 400 kilometrami pobrežia a je takisto skvelým miestom na surfovanie. Preto do tohto štátu na pomedzí Južnej a Strednej Ameriky mieria milovníci vĺn z celého sveta. Obľúbenou lokalitou je Bocas del Toro, jedna z desiatich panamských provincií, pri hraniciach s Kostarikou. Medzi preferované lokality patria aj Playa Vena a Santa Catalina na pobreží Pacifiku. Santa Catalina je označovaná za raj surfistov. Do pôvodne malej dedinky dnes mieria tisíce surfistov a je miestom, kde sa usporadúvajú aj známe surferské súťaže. Známa je aj vďaka plážam Punta Roca a La Punta, kde sa vlny dvíhajú až do výšky deväť metrov. Dovolenku v Paname si užijú aj priaznivci histórie a technológií. Tí môžu navštíviť Panamský prieplav s priľahlými múzeami, ktoré približujú jeho vznik  a význam. Aktívnych turistov určite bude lákať aj výstup na najvyšší vrchol Panamy, Volcán Barú, týčiaci sa do výšky takmer 3 500 metrov nad morom.

Keď v Európe, tak do portugalského Peniche

Za dobrými vlnami nemusíte cestovať až na druhý koniec sveta. Medzi surfermi je obľúbené aj blízke Portugalsko s niekoľkými vhodnými lokalitami, či už je to pobrežie Algarve na juhu krajiny, alebo Carrapateira so surferskými kempmi a školami. Surferi všetkých kategórií si užijú aj na obľúbenej pláži Praia da Arrifana. Za svätostánok európskeho surfingu sa považuje mestečko Peniche, vzdialené necelých 80 kilometrov od Lisabonu. Je známe svetovou surferskou súťažou WSL (World Surf League) a ojedinelé svojou polohou  a krásnymi plážami. A Peniche má ešte jednu výhodu: vďaka jeho lokácii pri nepriazni vetra a nízkych vlnách sa možno presunúť na inú časť výbežku za pár minút a zdolávať vlny tam. V mestečku a jeho okolí sa nachádza niekoľko kempov, barov, reštaurácií i miest, kde sa dá prehýriť po športovom výkone hoci celá noc. Za mestským životom, hlavne za históriou  a pamiatkami, sa odporúča zamieriť do neďalekého hlavného mesta. „Lisabon je známy najmä historickými pamiatkami ako sú Belémska veža či kláštor svätého Hieronyma, ktoré sú zapísané na zozname UNESCO. Turisti tu tiež môžu navštíviť jedno z najväčších oceánarií  v Európe, ktoré bolo vybudované v rámci celosvetovej výstavy Expo 1998,“ doplnila Řezníčková.

Surfing na Kanárskych ostrovoch vždy a všade

Obľúbené Kanárske ostrovy sú vďaka pôsobeniu Atlantického oceánu na zdolávanie vĺn ako stvorené. „Kanárske ostrovy patria dlhodobo na popredné miesta rebríčka turisticky najnavštevovanejších oblastí na svete. Vďaka polohe v subtropickom podnebnom pásme je miestna klíma príjemná po celý rok. Ostrovy sú veľmi rozmanité a na svoje si tu prídu milovníci histórie, zábavy, nočného života i vodných športov,“ dodáva Řezníčková. Medzi surfermi je súostrovie známe práve preto, že krotiť vlny tu môžete takmer všade a v každom ročnom období. Veľmi vhodné podmienky ponúka ostrov Gran Canaria a pláž Playa del Ingles v Maspalomas či oblasť Confital, kde vlny dosahujú až päť metrov. Veľa surfistov mieri aj na ostrov Fuerteventura. Jeho severnú časť s miestami El Jablito a Corralejo ocenia predovšetkým pokročilí surferi. Pre začiatočníkov je vhodnejšia južná časť ostrova s plážami Morro Jable a Caleta de Fueste. Miesta, kde si môžete prenajať potrebné vybavenie aj zaplatiť kurz, sú na plážach takmer na každom kroku. Surf si možno prenajať za cenu okolo 10 eur na deň alebo zhruba 60 eur na celý týždeň. Skupinový výcvik vyjde na 40 až 50 eur a za individuálnu výučbu zaplatíte od 100 do 120 eur.

Publikované: 10.04.2019