Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Štedrovečerný stôl naprieč kontinentami: Plnený kohút aj ryžová kaša

Snáď pre všetky národy, ktoré oslavujú Vianoce, je v tomto období symbolická slávnostná atmosféra strávená v rodinnom kruhu. Bohato prestretý stôl, polnočná omša a iskričky radosti v očiach detí, dychtivo očakávajúcich darčeky. Pozrime sa, čo pripravujú hospodyne cez Vianoce v Európe a ďalších krajinách. Možno sa vám budú zbiehať slinky!

Taliansko: Pizza s ančovičkami 

Štedrá vianočná nádielka

Štedrá vianočná nádielka Shutterstock

Pri štedrovečernom stole sa na Apeninskom polostrove schádzajú celé početné rodiny. Veľmi živá udalosť vyžaduje to najlepšie víno aj vybrané lahôdky. Pripravuje sa tradičná pizza s náplňou z ančovičiek, olív a cesnaku a poctivý vývar. Pre južné Taliansko je typický šalát z čerstvých morských plodov, losos alebo tuniak. Na severe krajiny pripravujú tradičné Bollito - hovädzie, teľacie, slepačie mäso varené spoločne s koreňovou zeleninou a bylinkami. Obľúbený je aj plnený pečený kohút. Potom prídu na rad vynikajúce sladkosti, ako chlebíček so sušeným ovocím, nugát a orechové sušienky. Polnočná omša, prípitok šumivým vínom, plátok vianočky panettone a bábovky pandoro. Deti pripravia pod stromček mlieko, oriešky a kúsok vianočnej torty pre Babbo Natale ako poďakovanie za darčeky. Stretávanie s rodinou a priateľmi trvá až do 6. januára, kedy deti s napätím čakajú na príchod Befany - škaredej čarodejnice na metle, ktorá im do punčochy pri krbe vloží sladkosti a možno aj pár kúskov uhlia pre malých hriešnikov.

Načerpajte inšpiráciu v Taliansku

Francúzsko: Morka s gaštanmi

Štedrovečerná hostina

Štedrovečerná hostina Shutterstock

Oslavy Vianoc začínajú vo Francúzsku až 24. decembra o polnoci. Druhý deň, 25. decembra, sa zíde celá rodina pri veľkej hostine. K nevyhnutnému poháru šampanského sa podáva morka s gaštanmi aj lanýžmi, husacia pečeň, slimáky, losos a kohút na víne. Záleží na regióne. Tradične sa pečie piškótový dezert v tvare polienka, preliaty čokoládou. Symbolický je turecký med, množstvo orechov a sušeného ovocia. Deti si prichystajú vyčistené topánky, do ktorých im Papa Nöel nadelí darčeky.

Cenovo dostupná exotika: 6 tipov kam vyraziť v zime za slnkom

Prečítajte si aj:

Cenovo dostupná exotika: 6 tipov kam vyraziť v zime za slnkom

Poľsko: Dvanásť chodová večera

Vianočné trhy

Vianočné trhy Shutterstock

Úžasná vianočná atmosféra je u našich susedov v Poľsku silná už od začiatku adventu. Na každom kroku stretnete remeselné trhy, varené pivo aj víno. Vianoce sú pre poľských katolíkov najdôležitejšie sviatky v roku. Na Štedrý deň sa ľudia poctivo postia  a nekonzumujú ani alkohol. Večera je veľmi bohatá. Zahŕňa dvanásť chodov, ako podobenstvo s Ježišovými apoštolmi. Jedia sa pirohy, kapustové závitky, cviklová polievka aj kapor. Sladké zastupuje obilná kaša s ovocím a perníčkami. V kruhu rodiny sa tradične odlamuje posvätená hostia. Spolu s vysloveným prianím symbolizuje súdržnosť a odpustenie. Darčeky nosí svätý Mikuláš alebo Ježiško.

Vianočné polená a slnečné koledy: Ako sa oslavujú Vianoce v iných krajinách?

Prečítajte si aj:

Vianočné polená a slnečné koledy: Ako sa oslavujú Vianoce v iných krajinách?

Švédsko: Rebierka a ryžová kaša

Svetielka a dekorácie nesmú chýbať

Svetielka a dekorácie nesmú chýbať Shutterstock

Severské krajiny vyvažujú chladné podnebie, najmä počas Vianoc, bohatou svetelnou výzdobou. Štedrý deň Julafton predstavuje pre švédske hospodyne zaťažkávaciu skúšku, stoly sa totiž musia prehýbať pod množstvom lahôdok. Nechýbajú samozrejme rybie špeciality, ale aj paštéty, rebierka, šunka a na záver nevyhnutná sladká ryžová kaša. Tu deti prichystajú aj škriatkovi, ako poďakovanie za darčeky. Po slávnostnej večeri celá rodina tancuje okolo stromčeka. Podľa tradície prináša darčeky Tomten - dedko škriatok alebo aj Mikuláš. Prilieta na saniach ťahaných sobmi. Veľmi často sa stretnete so slamenou postavičkou capa omotanou červenou mašľou. Nech už nadeľuje ktokoľvek, darčeky vkladá do punčochy pri krbe. Rozbaľujú sa až 25. decembra. Na vidieku sa cez sviatky často konajú zabíjačky.

Objavte kúzlo Švédska

Chile: Pálenka z bobuli hrozna

Tradičný nápoj pisco sour

Tradičný nápoj pisco sour Shutterstock

Vianočný čas pripadá na južnú pologuľu na začiatok leta. A tak v tropických teplotách teplotách zdobia Chilania svoje domy postavičkami Santa Clausa na saniach. Stromčeky sú v domácnostiach už tri týždne pred Štedrým dňom a darčeky sa rozbaľujú až po polnoci. Štedrovečerná večera sa skladá väčšinou z morky plnené gaštanmi a šalátu zo zemiakov a avokáda. Nechýba čerstvé ovocie. Slávnostný prípitok zavonia vínom alebo tradičným nápojom pisco sour - pálenkou z bobuli hrozna s citrónovou šťavou a vaječným bielkom.

Mrknite na najširšiu ponuku zájazdov do Chile

Brazília: Morka a čerstvé ovocie

Vianoce na pláži, palmy ozdobené svetielkami a všadeprítomná bujará zábava. Tanec, hudba ale aj jasličky s Ježiškom tak, ako ich poznáme my. Brazília, bývalá portugalská kolónia, udržiava katolícku tradíciu stále živú. Po bohatej slávnostnej večeri, kedy na stole nechýba plnená morka a množstvo čerstvého ovocia, sa koná polnočná omša. Návštevy kostola pokračujú aj v nasledujúcich sviatočných dňoch.

Európska zima: TOP 10 destinácií

Prečítajte si aj:

Európska zima: TOP 10 destinácií

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.