Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Špecialista na Grécko predstavuje kúzelné Kyklady

Santorini - výhľad na sopečný kráter

Santorini - výhľad na sopečný kráter

Súostroviu Kyklady právom patrí titul najkrajších ostrovov v Egejskom mori. Malebné ostrovčeky zoradené do kruhu (kyklos) sa stali súčasťou bájí. Nájdeme tu ľudoprázdne pláže, modrobiele domčeky, úrodné polia, veterné mlyny, vinice, mestá s bujarým nočným životom a možno tu leží aj bájna Atlantída. Poďme sa pozrieť na tie najzaujímavejšie.

Mykonos

Veterné mlyny na ostrove Mykonos

Veterné mlyny na ostrove Mykonos

Tento ostrov je dokonalý chameleón. Na jednej strane divoké párty a na tej druhej nádherné, takmer ľudoprázdne pláže, biele dedinky a kostolíky s modrými a červenými kupolami. Mykonos je jedným z najobľúbenejších stredomorských ostrovov. Vďačí za to príjemnej klíme s vysokým počtom slnečných dní, malebným modrobielym domčekom aj dlhým piesočnatým plážam strácajúcim sa v priezračných vodách Egejského mora. Ostrov bol už v minulom storočí preslávený svojimi uvoľnenejšími mravmi a vznikol tu dokonca prvý gay klub v Grécku. Na tunajších diskotékach, ktoré málokedy končia skôr než pred rozvidnením, nie je problém zahliadnuť niektorú zo zahraničných celebrít (najmä v hlavnom meste Chora). Ideálnym dopravným prostriedkom pre spoznávanie ostrova je skúter. Bola by škoda vynechať prehliadku historických veterných mlynov (niektoré sú stále funkčné), v ktorých miestni mlynári spracovávali obilie a piekli chlieb pre miestnych obyvateľov a posádky obchodných lodí. 

Pláž Agios Stefanos, Mykonos, Grécko

Pláž Agios Stefanos, Mykonos, Grécko

Povrch ostrova je kopcovitý. V letných mesiacoch je príroda veľmi vyprahnutá a tak príde vhod návšteva niektorej z vyhlásených pláží. Ak vyhľadávate kľudnejšie zátoky s minimom turistov bude pre vás ideálna pláž Agia Anna či Agios Stefanos. Obľúbené rušnejšie pláže s množstvom športových aktivít, diskotékami a barmi sú Kalo Livadi, Super Paradise (vyhľadávaná medzi gaymi a lesbičkami) či Omos.

Typická taverna v meste Mykonos, Grécko

Typická taverna v meste Mykonos, Grécko

Bolo by hriechom nenavštíviť niektorú z miestnych taviareň s bohatou ponukou tradičných špecialít (mousaka, králičie klobásy, mandľové pečivo).

Vydajte sa s nami na Mykonos

Délos

Levie terasy na ostrove Délos, Grécko

Levie terasy na ostrove Délos, Grécko

V susedstve ostrova Mykonos sa nachádza ostrovček Délos (3,6 km²), tvoriaci pomyselné centrum kykladskej oblasti. V dobách antiky bol hlavným náboženským a kultúrnym centrom v celej oblasti Egejského mora. Podľa povesti sa tu nachádzalo rodisko boha Apollóna a bohyne Artemidy. Za návštevu stoja rozsiahle archeologické náleziská (zapísané na zozname UNESCO) s Appolónovou svätyňou, levími terasami, pestrými mozaikami a dobre vybaveným múzeom. V tunajšom prístave bol v 3. storočí pred n. l. veľký trh s obilím a otrokmi. V 1. storočí pred n. l. sa ostrovček vplyvom častých pirátskych nájazdom vyľudnil. Nie je ťažké si na tomto ostrovčeku predstaviť jeho nedávnu noblesu.

Božská dovolenka: Vydajte sa po stopách gréckych bohov

Prečítajte si aj:

Božská dovolenka: Vydajte sa po stopách gréckych bohov

Milos

Nádherné skalnaté pobrežie pri pláži Sarakini

Nádherné skalnaté pobrežie pri pláži Sarakini

Milos môžme ľahko charakterizovať dvoma slovami: Úžasné pláže. Samozrejme sú tu tiež tradičné dedinky s úzkymi uličkami, taverny a úžasná atmosféra, ale za srdce vás bezpochyby vezme členité pobrežie so 70 plážami rôznych farieb. Môžete si vybrať či chcete oddychovať na jemnom bielom piesku, farebných okruhliakoch, zlatistom štrku, dúhovo sfarbených útesoch pri opustenom sírnom lome či vulkanickom tmavom piesku. A to všetko bez zástupov turistov. Tak nejak si predstavujem raj.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Náxos

Pláž Agia Anna, Naxos, Grécko

Pláž Agia Anna, Naxos, Grécko

Najväčší z kykladských ostrovov vyniká najmä vďaka nádhernej prírode, Vysoké hory padajú k pobrežiu, ktoré je lemované zlatistými plážami. Tyrkysovo sfarbené more je obľúbeným cieľom milovníkov šnorchlovania. K najobľúbenejším plážam ostrova patrí Agia Anna s pestrou ponukou vodných športov a večernej zábavy, Agios Prokopiosje popretkávaná piesočnatými dunami, komornejšia Kastrai či nudistami vyhľadávaná Plaka.

Kostol Agii Apostoli, Naxos, Grécko

Kostol Agii Apostoli, Naxos, Grécko

Za návštevu dozaista stojí aj veľmi úrodné vnútrozemie posiate vinicami, olivovníkmi či figovníkmi. Zdatnejší turisti môžu pokoriť niektoré z miestnych pohorí (hora Zeus) s malebnými kostolíkmi a kláštormi. Odmenou im bude prekrásny panoramatický výhľad do okolia. Nezabudnuteľným zážitkom sú miestne tradičné slávnosti (obdoba našich dožiniek) plné spevu a tanca.

Mykonos: 6 dôvodov, prečo si tento grécky ostrov zamilujete

Prečítajte si aj:

Mykonos: 6 dôvodov, prečo si tento grécky ostrov zamilujete

Amorgos

Tradičné domy v meste Chora, Amorgos, Grécko

Tradičné domy v meste Chora, Amorgos, Grécko

Najvýchodnejšie na celom súostroví sa nachádza tento 33 kilometrov dlhý ostrov, ktorý je preslávený najmä vďaka filmu Magická hlbočina, v ktorom filmári využili temne modrú farbu tunajšieho mora. Ostrov bol osídlený už v roku 330 pred n. l. a tak je tu k videniu množstvo pamiatok. Byzantské kláštory (Chozoviotisse, Agios Georgios Valsamitis), pozostatky antického osídlenia (Pyrgos) či vodná veštiareň svätého Valsamitisa. Víno z miestnych viníc je vďaka vysokému obsahu cukru veľmi cenným suvenírom. Sýto modré more si môžete vychutnávať na niektorej z menších pláží lemovaných skaliskami.

Vyberte si zájazd do Grécka

Santorini

Svetoznáma Oia, Santorini, Grécko

Svetoznáma Oia, Santorini, Grécko

Alebo to najlepšie na koniec. Najjužnejší z ostrovov súostrovia Kyklady je vlastne do mora prepadnutý vrchol sopky. Pozostatok obrovskej erupcie (zrovnateľná s výbuchom 160 000 bômb zhodených na Hirošimu), ktorá bola inšpiráciou pre legendu o bájnej Atlantíde. Na okrajoch krátera sú rozmiestnené malebné domčeky v tradičných modro-bielych farbách. Krivolaké uličky križujú všadeprítomné oslíky, ktoré boli donedávna jedinými nosičmi unavených turistov a tovaru. Prechádzka na ich chrbte dodáva návšteve Santorini tú správnu grécku atmosféru. Tí menej odvážni môžu využiť služieb modernej lanovky.

Red Beach, Santorini, Grécko

Red Beach, Santorini, Grécko

Turistické letoviská ponúkajú množstvo zábavy, ale hlavným lákadlom sú miestne pláže, ktoré hrajú všetkými farbami (Red beach, White beach). K tým najznámejším dozaista patrí veterná pláž Monolithos pokrytá šedým pieskom, čierna okruhliaková pláž Avis či Perrisa. Divokú krásu ponúka pláž Pori lemovaná červenými skaliskami a tyrkysovým morom. Unikátna mikroklíma a vulkanický prah dali vzniknúť vynikajúcim odrodám vinnej révy. Takmer 3 tisícky rokov pestovanie vína mapujú expozície Múzea vína (Kamari). Najkrajší pohľad na Santorini je z ruín starobylej Théry. Tunajšie západy slnka presvetľujú ostrovčeky na druhej strane kráteru a majú až magickú atmosféru.

Objavte s nami Santorini

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.