Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mykonos: 6 dôvodov, prečo si tento grécky ostrov zamilujete

Vetrné mlyny nad prístavom Mykonos

Vetrné mlyny nad prístavom Mykonos Shutterstock

Hlavná hviezda Kykladských ostrovov v sebe snúbi romantiku St. Tropez, nespútanosť Ibizy, pohostinnosť južanských národov a malebnú prírodu nedotknutého raja. Zamilujú si ho všetci - rodiny s deťmi, pártychtivé páry, túlaví singles aj milovníci divokej prírody a dlhých prázdnych pláži. Mykonos sa opakovane dostáva na vrchol rebríčka najobľúbenejších destinácií, a to nielen počas prázdnin. Čo je na ňom tak úžasné?

1. Božské pláže

Mykonos vás uchváti božskými plážami

Mykonos vás uchváti božskými plážami Shutterstock

Nachádza sa tu cez tridsať rozmanitých pláži s čistou tyrkysovou vodou. Tie najznámejšie na južnej strane ostrova sú vyhľadávané pre množstvo reštaurácií, barov a klubov. Na Mykonose môžete pokojne tancovať od východu slnka až do západu, popíjať lahodné tropické koktejly alebo si užívať vlnky Egejského mora. Na mnohých plážach môžete uspokojiť potrebu po rýchlosti a adrenalíne vďaka vodným aktivitám ako je  parasailing, jetskiing, flyboarding alebo potápanie.

Vyberte si zájazd na Mykonos

2. Rodinné radovánky

Mykonos je ideálny pre rodiny

Mykonos je ideálny pre rodiny Shutterstock

Pláže Mykonosu (napr. Agrari) s pokojnou vodou, zábavnými športami, kaviarňami a malými ihriskami sú vhodné aj pre deti. Zaujme napr. dlhá severná pláž Panormos s dvomi reštauráciami a módnym plážovým klubo, avšak bez toľkých vodných športov. Najdlhšou plážou ostrova je plne organizovaná Elia s možnosťou vodného lyžovania alebo windsurfingu. Keď pláže unavia, môžu byť vhodným zdrojom zábavy trebárs motokáry. Navštívte neďaleký Raceland Kart, kde si deti môžu zajazdiť s rodičmi a užiť si množstvo zábavy.

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

3. Kolíska Apollóna a Artemis

Ostrov Délos, Mykonos

Ostrov Délos, Mykonos Shutterstock

Mykonos sa môže pochváliť jedným z najvýznamnejších miest gréckej starovekej civilizácie. Je ním ostrovček Délos, vzdialený 20-30 minút jazdy loďou. Starobylé rodisko božských dvojčiat Apollóna (boha Slnka) a Artemis (bohyne Mesiaca) predstavuje dôležité archeologické nálezisko zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Kochať sa môžete starovekými sochami, vznešenými chrámami a obdivuhodnými amfiteátrami. V miestnych múzeách sa dozviete množstvo zaujímavostí o histórií ostrova a jeho obyvateľov.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

4. Unikátna architektúra

Mykonos má aj Malé Benátky

Mykonos má aj Malé Benátky Shutterstock

Kľukaté uličky mesta Mykonos sú jendoducho okúzľujúce. Nenechajte si újsť príležitosť k prechádzke medzi malebnými bielymi domčekmi a farebnými obchodmi. Pestré okenné rámy činia každú budovu jedinečnú. Ostrov je náchylný k intenzívnemu dlhodobému slnečnému žiareniu, silným vetrom a suchu, preto týmto vplyvom stavitelia v priebehu rokov prispôsobili architektúru: vytvorili ploché strechy a kubické tvary, ktoré chránia špeciálne pred nepriaznivým počasím.

5. Raj shopaholikov

Typické úzké uličky na ostrove Mykonos

Typické úzké uličky na ostrove Mykonos Shutterstock

Elegantné vily s takmer nekonečnými bazénmi a prepychové päťhviezdičkové hotely vyjadrujú nepopierateľný zmysel ostrova pre luxus a komfort. To všetko s preslávenou gréckou pohostinnosťou, módnymi butikmi, výbornou kuchyňou a modrým nebom nad hlavou láka bohaté a slávne osobnosti z celého sveta - od kráľovskej rodiny cez hollywoodsku smotánku až po ruských miliardárov. Mykonos je rajom pre milovníkov nakupovania, zoženiete tu šperky pre každý rozpočet, od vzácnych diamantov až po ručne vyrábané korálkové náramky.

Vyberte si z gréckych ostrovov ten najlepší!

6. Gay friendly

Mykonos je mixom St. Tropez a Ibizy

Mykonos je mixom St. Tropez a Ibizy Shutterstock

Keď hovoríme, že Mykonos je ideálnou destináciou pre každého, máme na mysli naozaj všetkých. Ľudia sa tu môžu radovať z prvotriednej dovolenky bez ohľadu na sexuálnu orientáciu či rasu. Aj keď sa partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia v Grécku stali legálnymi iba nedávno, kykladský klenot je už dlho hrdým cestovateľským cieľom gayov - presnejšie povedané od 70. rokov, kedy Jackie O. predstavila Mykonos svojim americkým priateľom. Miestni obyvatelia ich uvítali s otvorenou náručou a ostrov sa zapísal do dejín aj povedomia turistov. Vzniklo tu množstvo plážových klubov, vrátane slávneho gay baru Jackie O´s.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.