Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Späť do minulosti: Ako sa cestovalo pred 30 rokmi

Ako sa cestovalo pred 30 rokmi

Ako sa cestovalo pred 30 rokmi Shutterstock

Presne pred tridsiatimi rokmi si československý ľud vybojoval slobodu. Mračná nad republikou sa rozostúpili, otvorili sa hranice a národ paštekárov sa vydal spoznávať cudzie kultúry. Dnes už našinec patrí medzi skúsených cestovateľov a vážených hosťov päťhviezdičkových hotelov. Ako to ale bolo vtedy? Cestovalo sa vôbec pre zamatovou revolúciou? A ako?

Možno vás prekvapí, že už v tej dobe fungovalo niekoľko cestovných kancelárií. Konkrétne ich bolo vo vtedajšom Československu povolených iba päť: Čedok (funguje od roku 1920), Sportturist, CKM, Rekrea a Autoturist. Mimochodom, iba v ponuke cestovnej agentúry Invia ich je dnes viac než 300 a okrem toho si môžete vyberať aj medzi zahraničnými cestovnými kanceláriami.

Objavujte s nami svet: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Sovietsky zväz na večné časy

Väčšina Čechoslovákov zostávala na dovolenke v tuzemsku, vyjsť za hranice bol veľmi zložitý proces. Ak sa niekomu podarilo vycestovať, bola cieľom dovolenka v krajinách socialistického bloku. Turisti v tej dobe mierili do vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky, na Krym k Čiernemu moru, do Bulharska, Rumunska alebo do Maďarska k Balatonu. Do Sovietskeho zväzu alebo Poľska bol potrebný pozývací list. A Juhoslávia (dnešné Chorvátsko) bola v tej dobe väčšine občanom ČSSR zakázaná, začala mať príliš blízko k západu a teda sa stala nebezpečnou destináciou.

Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú

Prečítajte si aj:

Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú

Trampovia a chalupári

Vyraziť na roadtrip je stále trendy

Vyraziť na roadtrip je stále trendy Shutterstock

Najobľúbenejšou variantou bol stan, prípadne karaván. Ženy zabalil všetko, čo doma našli, vrátane trvanlivých potravín (doménu hrali konzervy a paštéty), muži zapriahli karaván za starú škodovku a išlo sa. V tej dobe boli veľmi populárne chaty a chalupy, kde trávili svoje dovolenky pri opekaní špekáčikov celé rodiny naprieč generáciami. A mladí si leto spestrovali v trampských osadách pod stanom.

Do Paríža pod stan 

Po roku 1989 prišiel v cestovnom ruchu búrlivý rozmach. Československý ľud v túžbe po poznaní začal vyrážať na krátkodobé návštevy do okolitých európskych metropol. Do Viedne sa vypravovali autobusy každý týždeň a v Paríži spával našinec v parkoch v stanoch, pretože si nemohol dovoliť ubytovanie v hoteloch.

Láska na prvý pohľad: Zaleťte si s nami do Paríža

Mimochodom, koncom roku 1990 bolo na našom trhu asi 4000 cestovných kancelárií. V roku 1990 bolo evidovaných cez 13 miliónov výjazdov do zahraničia a o šesť rokov neskôr už cez 48 miliónov.

Lietanie v oblakoch

Ako sa cestovalo pred 30 rokmi

Ako sa cestovalo pred 30 rokmi Shutterstock

Spôsob cestovania sa navždy premenil v roku 1997. Vtedy bola zavedená charterová doprava a dovolenka lietadlom sa stala dostupnejšou. Pre zaujímavosť: v roku 2000 bol vypravený prvý let z Prahy do Thajska a Česi a Slováci tak začali objavovať exotický raj. Mimochodom ČSA (vtedy Československé štátne aerolínie) prevádzkujú svoje pravidelné linky od roku 1923. Prvý let mieril z Prahy do Bratislavy a o rok neskôr bola trasa predĺžená až do Košíc.

Čo si pri návšteve Thajska niesmiete nechať ujsť? Týchto 7 chrámov!

Prečítajte si aj:

Čo si pri návšteve Thajska niesmiete nechať ujsť? Týchto 7 chrámov!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.