Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo si pri návšteve Thajska niesmiete nechať ujsť? Týchto 7 chrámov!

Čo si nenechať ujsť pri návšteve Thajska

Čo si nenechať ujsť pri návšteve Thajska Shutterstock

V Thajsku je cez 40 000 budhistických chrámov, valná väčšina sa dodnes aktívne používa. Chrámy hrajú dôležitú rolu v každodennom živote obyvateľov. Turisti ich navštevujú nielen pre ich duchovný a spoločenský význam, ale aj preto, že patria medzi najkrajšie štruktúry, aké je tu možné vidieť.

Wat Rong Khun: Biely chrám

Wat Rong Khun: Biely chrám v Thajsku

Wat Rong Khun: Biely chrám v Thajsku Shutterstock

Obdivuhodný Biely chrám stojí na severe Thajska ve meste Chiang Rai a je jedným z najfotografovanejších a najuznávanejších chrámov v krajine. Aby aj nie, keď vyzerá ako z rozprávky. Do jeho omietky boli vložené kúsky skla, aby sa trblietali na slnku a vzbudzovali úžas. Belosť chrámu symbolizuje Budhovu čistotu a sklo jeho múdrosť. Na konci 20. storočia bola zahájená prestavba. Po dokončení bude mať chrám 9 samostatných budov, vrátane umeleckej galérie a ubytovne pre pracujúcich mníchov.

Zamilujte sa do Thajska: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Wat Suthat: Chrám obrej hojdačky

Wat Suthat: Chrám obrovskej hojdačky

Wat Suthat: Chrám obrovskej hojdačky Shutterstock

Wat Suthat v Bangkoku patrí k najstarším chrámom v meste. Nachádza sa v tesnej blízkosti Veľkého paláca. Preslávil sa predovšetkým obrovskou červenou hojdačkou, ktorá stojí pri vchode. Interiér je takisto pôsobivý, sedí tam totiž veľká zlatá socha Budhu, ústredný bod miestnosti. Na nádvorí kláštora nájdete 156 obrazov Budhu a na freskách v hlavnej kaplnke zase 24 predchádzajúcich inkarnácií Budhu. Štyri vstupné brány zdobia zložité ručne vyrezávané vzory.

Wat Pho: Chrám ležiaceho Budhu

Wat Pho: Chrám ležiaceho Budhu

Wat Pho: Chrám ležiaceho Budhu Shutterstock

Tento chrám by mal navštíviť každý, kto sa vydá na výlet do Bangkoku. Ide o jeden z najväčších chrámov a domov slávneho monštruózneho ležiaceho Budhu. Pozlátená socha je dlhá 46 metrov a na jej nohách sa vyníma 108 ilustrácií symbolizujúcich akcie, ktoré Budhovi pomohli na ceste k osvieteniu. V chráme sídli aj masážna škola (v Thajsku je mimochodom považovaná za najlepšiu).

Najkrajšie pláže v Thajsku

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže v Thajsku

Wat Arun: Chrám úsvitu

Wat Arun: Chrám úsvitu

Wat Arun: Chrám úsvitu Shutterstock

Wat Arun sa radí medzi najznámejšie budhistické chrámy v Thajsku. Sedí na brehu rieky Chao Phraya a je architektonickým znázornením hory Meru, stredu sveta v budhistickej kozmológii. Veža zdobená čínskym porcelánom a farebným sklom dosahuje výšku cez 70 metrov. Detailné nástenné maľby a zlatý obraz Budhu sú len niektoré z vecí, ktoré stoja za obdiv. Chrám poskytuje skvelý výhľad na rieku a pamiatky.

Wat Benchamabophit: Mramorový chrám

Wat Benchamabophit: Mramorový chrám

Wat Benchamabophit: Mramorový chrám Shutterstock

Bangkok ponúka množstvo nádherných chrámov a Wat Benchamabophit patrí k najkrajším. Názov bol inšpirovaný jeho bielym mramorom, ktorý bol dovezený do Talianska. Návštevníkov vítajú pred vchodom štyri impozantné mramorové stĺpy. Samotný chrám pozostáva skôr z rôznych malých budov než z jednej centrálnej budhistickej stúpy. Zaujímavé sú aj európske vplyvy, napríklad vitráže.

Objavte všetky krásy Thajska: Mrknite na najširšiu ponuku zájazdov

Wat Phra Kaew: Chrám smaragdového Budhu

Chrám Wat Phra Kaew v Thajsku

Chrám Wat Phra Kaew v Thajsku Shutterstock

Pravdepodobne najslávnejší chrám Thajska je Wat Phra Kaew v Bangkoku, domov smaragdového Budhu vyrezaného z jediného bloku nefritu. Sezónna výmena jeho plášťa sa pokladá za významný rituál, ktorý môže robiť jedine kráľ. Wat Phra Kaew sídli v komplexe Veľkého paláca. Ten zahŕňa cez 100 budov, vrátane oficiálneho sídla kráľov. V chráme nežijú žiadni mnísi, za to tu stojí množstvo pagod a sôch.

Wat Traimit: Chrám zlatého Budhu

Wat Traimit: Chrám zlatého Budhu

Wat Traimit: Chrám zlatého Budhu Shutterstock

Wat Traimit sa preslávil tým, že v ňom sídli najväčšia jednoliata zlatá socha sediaceho Budhu. Váži päť a pol tony. Predpokladá sa, že vznikla medzi 13. a 14. storočím. Aby sa ukryla jej skutočná hodnota pred útočiacimi armádami, bola socha takmer 200 rokov pokrytá farebným sklom a štukou. Odhaliť zlato sa podarilo vlastne náhodou až v roku 1955. V chráme je dnes vystavená slávna socha aj časť štukatury, ktorá ju pred tým skrývala.

8 thajských dezertov, ktoré musíte vyskúšať

Prečítajte si aj:

8 thajských dezertov, ktoré musíte vyskúšať

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.