Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte stredomorský Karibik: Vreckový ostrov Formentera je plný prekvapení

Španielsky ostrov Formentera

Španielsky ostrov Formentera Shutterstock

Dospeli ste v živote do štádia, keď oceňujete skôr krásu divokej prírody pred divokou párty a radšej si vychutnáte jedlo v štýlovom bistre ako v supermodernej reštaurácii? Skúste si užiť dovolenku na ostrove, kam turisti z Ibizy mieria za pokojnou atmosférou, očarujúcimi plážami a nedotknutou prírodou. Najjužnejší z Baleárskych ostrovov vás očarí svojou drsnou krásou a poskytne vám chvíle nekonečného oddychu.

Ako sa dostanete na ostrov

Plavba loďou z Ibizy

Plavba loďou z Ibizy Shutterstock

Malebný ostrov Formentera sa od 8 km vzdialenej Ibizy líši v každom detaile. Letisko by ste tu hľadali márne, na najmenší z Baleárskych ostrovov sa dostanete oveľa zaujímavejšou cestou po mori. Trajekt z Ibizy odchádza v sezóne dvakrát za hodinu. Sýta modrá farba Stredozemného mora vás očarí na viac ako pol hodiny. Privíta vás prístav La Savina, ktorý sa nachádza na severe pri nádherných lagúnach Estany des Peix a Estany Prudent. Rušné prístavné mestečko ponúka aj množstvo príjemných kaviarní, reštaurácií, obchodov, barov a požičovní áut a bicyklov.

Zájazdy na Formenteru

Formentera na bicykli

Formenteru najlepšie preskúmate na bicykli

Formenteru najlepšie preskúmate na bicykli Shutterstock

Bicykel je ideálnym dopravným prostriedkom na objavovanie krás ostrova, ktorý je známy ako stredomorský Karibik pre svoje nádherné pláže a priezračne čistú vodu. Hustá sieť cyklotrás vás prevedie cez borovicové lesy, skalnaté pobrežie, cesty cez jačmenné polia, mandľové sady a vinice. Vnútrozemské cesty vám umožnia nahliadnuť do súkromného života miestnych obyvateľov, ktorí sa stále držia svojho tradičného spôsobu života, ku ktorému neodmysliteľne patrí práca na poli a pravidelný rybolov. Pšenica sa na ostrove pestuje už od rímskych čias, o čom svedčí aj pôvodný názov ostrova, Frumenteria, čo v preklade znamená "obilná farma". Poľné cesty lemujú statky s drevenými verandami, na ktorých sa sušia girlandy z nakrájaných paradajok. Neváhajte sa zastaviť a ochutnať čerstvo vylúskané mandle, med, figy alebo si kúpiť ručne vyrábané vlnené šály, čiapky, ponožky či svetre.

Na plážach ako Robinson

Karibské pláže na Formentere

Karibské pláže na Formentere Shutterstock

Počas dovolenky na Formentere nebudete potrebovať sveter ani dáždnik. Od mája do novembra je teplota príjemných 25 °C, počas letných prázdnin má more vysnívaných 29 °C a obloha je bez mráčika. Okrem turistiky a cyklistiky si môžete naplno užívať aj vodné dobrodružstvo. Najväčším bohatstvom ostrova je nepochybne jeho členité pobrežie. Najkrajšie pláže sa zvyčajne nachádzajú mimo turistických stredísk. Väčšina turistov si chce Formenteru užiť v pokoji a preto sa vydáva na veľmi obľúbenú 6 km dlhú piesočnatú pláž Platja de Migjorn s elegantnými piesočnými dunami, pozvoľným vstupom do mora a azúrovo modrou vodou. Na svoje si tu prídu aj milovníci nudizmu. Nádhernými plážami sa môže pochváliť aj malebný ostrovček S'Espalmador ležiaci neďaleko Formentery. S trochou predstavivosti sa návštevníci budú cítiť ako Robinsonovci z románu Daniela Defoa. Na pozemku s rozlohou 137 hektárov sa nachádzajú len 2 domy, kaplnka a strážna veža. Turistov sem privážajú lode, ktoré pravidelne vyplávajú z prístavu La Savina.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Po stopách Julese Verna  

Maják Faro de la Mola, Formentera

Maják Faro de la Mola, Formentera Shutterstock

Hlavným mestom ostrova je pôvabné Sant Franscesc Xavier s množstvom obchodov, barov a reštaurácií. Srdcom hlavného mesta ostrova je hlavné námestie s kostolom z 18. storočia. Za návštevu stoja aj zaujímavé zbierky etnografického múzea Museu de Etnografia de Formentera. Jedným z najfotografovanejších miest ostrova je maják Faro de la Mola, ktorý sa nachádza na náhornej plošine na najvyššom vrchole ostrova. Maják stojí na samom okraji strmého útesu, z ktorého je nádherný výhľad na pobrežie. Nachádza sa tu aj pamätník slávneho spisovateľa Julesa Verna. Môžete len hádať, ktorá časť ostrova ho inšpirovala k napísaniu románu O kométe. Najjužnejší cíp ostrova, Cap de Barbaria, je zaujímavý ďalším historickým majákom a obrannou vežou Torre des Garroveret postavenou v roku 1763. Obzvlášť romantické sú tu západy slnka.

Hippie trhy 

Soľné pláne Las Salinas, Formentera

Soľné pláne Las Salinas, Formentera Shutterstock

A kde sa na ostrove ubytovať? Ak hľadáte živšie letovisko s rušnou promenádou lemovanou barmi, obchodmi, diskotékami, nočnými klubmi a reštauráciami, vyberte sa do najobľúbenejšieho turistického letoviska Es Pujols na severe ostrova. Veľmi obľúbené sú aj miestne hippie trhy. Nádherná, široká piesočnatá pláž Platja d'es Pujols je pokrytá jemným zlatistým pieskom a pobrežie sa mierne znižuje do hĺbky. Návštevníci môžu využívať moderný plážový servis, šatne, sprchy, strediská vodných športov a plážové bary. Zdatní plavci môžu doplávať na neďaleké romantické ostrovy Illa de l'Àguila, Illa des Fonoll Marí, Illa Plana alebo Illa de s'Aigua Dolça. V blízkosti letoviska sa nachádza aj najstaršia stavba na ostrove, prehistorický kamenný kruh Ca Na Costa, ako aj slávne soľné panvy Las Salinas, ktoré sa využívali na ťažbu soli už od rímskych čias. Ročne sa tu vyťaží 20 000 ton soli, ktorá je vďaka obzvlášť veľkým kryštálom ideálna na prípravu rýb.

Objavte Španielsko

Ostrovné špeciality

Paella s morskými plodmi

Paella s morskými plodmi Shutterstock

Ryby, morské plody a zelenina sú hlavnou súčasťou ostrovnej kuchyne. Samozrejme, nechýba ani typická španielska paella. Králičie a baranie mäso, čerstvá zelenina, dokonale vyzreté ovocie, široká škála údenín a syrov z ovčieho a kozieho mlieka tiež tvoria lahodné stredomorské menu. Ak si chcete vychutnať naozaj autentickú chuť, objednajte si chladenú zeleninovú polievku Gazpacho a ako druhý chod výdatnú  Sofrit pagés zo zemiakov a duseného mäsa, ochutenú šafranom, cesnakom, korením, škoricou a klinčekmi. Veľmi pestrý výber nájdete aj v skrinke s dezertmi. Malí turisti si zamilujú Macarrones de San Juan - rezance varené v sladkom mlieku so škoricou. A na oslavu všetkých krás ostrova si môžete pripiť lahodným červeným vínom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.