Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Objavte nápadité a vznešené pamiatky Barcelony!

Objavte nápadité a vznešené pamiatky Barcelon

Objavte nápadité a vznešené pamiatky Barcelon

Barcelona je hlavným mestom Katalánska a sídlom arcibiskupa. Leží na východe Španielska, pri pobreží Stredozemného mora. Známa je najmä vďaka originálnym stavbám katalánskeho architekta Antonia Gaudího, ktoré boli medzi rokmi 1984 a 2005 zapísané na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Barcelona sa však môže pochváliť aj radou ďalších jedinečných pamiatok, zaujímavých múzeí a atraktívnych miest, ako je napríklad prvotriedne morské akvárium. Nie je sa čo diviť, že patrí k najnavštevovanejším európskym mestám.

Nejvyhľadávanejšou pamiatkou je chrám Sagrada Familia

Toto Gaudího majstrovké dielo je zrejme jeho najznámejším. Mnohým sa práve pri slove Barcelona vybaví ako prvý práve chrám Svätej rodiny, i keď nikdy nebol dokončený. Stavebné práce dodnes prebiehajú a postupujú pomaly, keďže sú finacované čisto z darov. Gaudí tomuto projektu venoval všetku svoju usilovnosť a tvorivú silu. Mohutná stavba, úžasná a vznešená na pohľad, je teda právom považovaná za neodmysliteľný symbol Barcelony a jej najvýraznejší bod. Z veží, kam možno vystúpať po točitých schodoch, sa vám dostane úžasného výhľadu na mesto, v ktorého centre nájdete ďalšie Gaudího stavby - dom Milà, dom Batlló a Park Güell.

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona Montse Poch

Za nevšedným pestrofarebným predstavením do parku Güell!

Pokiaľ máte záujem o pekné výhľady, posedenie na lavičkách zdobených farebnými keramickými čriepkami a o štipku kultúryk tomu, zájdite sa pozrieť do parku Güell. Nájdete ho nad Barcelonou, na svahu hory Turó del Carmel (smerom k mori). Čaká tam na vás okrem iného dom, v ktorom Gaudí býval a kde v súčastnosti sídli jeho múzeum. Miesto pokoja a pohody vás nepochybne uchváti svojími zvlnenými tvarmi a farebnými mozaikami z glazovaných keramických črepov a skla, vecami tak typyckými pre Gaudího štýl. Architekt mal pôvodne v pláne vytvorť tu veľkolepé záhradné mesto, ale realizácia projektu sa nakoniec nepodarila podľa predstáv a miesto bolo neskôr spístupnené ako mestský park. Hlavný vstup predstavuje schodisko vedúce k Sieni sto stĺpov, ktorá pripomína veľkú jaskyňu so stalagnátmi.

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona

Barcelona je bohatá na gotické pamiatky

K slávnym pamiatkam Barcelony patrí "Gotická štvrť", tvorená súborom stavieb ohraničených rímskymi hradbami s dominujúcou gotickou katedrálou sv. Krížu a sv Eulálie. Tá vznikala v priebehu šiestich storočí na mieste dvoch starovekých kostolov a jej najcennejšími pokladmi sú oltárne obrazy sv. Gabriela, sv. Ambrože, sv. Martina a Premenenia Krista.

Gotická katedrála sv. Krížu a sv. Eulálie

Gotická katedrála sv. Krížu a sv. Eulálie

Gotické pamiatky pochádzajú z dôb najväčšieho rozkvetu mesta. Medzi najdôležitejšie patrí budova radnice Casa de la Ciutat na námestí Plaça Sant Jaume. V barokovom paláci Dalmases zo 17. storočia sa zase dochovala gotická kaplnka. Jedným z najstarších kosotolov v meste (14. storočie) je El Pi. Jeho veža tvorí jeden z najcharakteristickejších rysov gotickej štvrte. Za vôbec najlepší výtvor katalánskej gotiky je ale mnohými považovaný kostol Santa Maria del Mar zo 14. storočia vo východnej časti mesta, presnejšie v štvrti La Ribera. Jeho stavba pritom trvala iba päťdesiatpäť rokov a španielsky spisovateľ Ildefonso Falcones o nej napísal román Katedrála mora.

Gotická štvrť v Barcelone

Gotická štvrť v Barcelone

Nadchnú vás aj pamiatky na kopci Montjuic

Rozľahlý kopec nad mestom prekypuje pamiatkami, botanickými záhradami a rôznymi sympatickými miestočkami k odpočinku. Dostať sa tam dá prostredníctvom lanovky z prístavu, alebo aj pešo z Plaça de Espanya. Druhá možnosť je obľúbenejšia, pretože cestou môžete naraziť na viac atrakcií. Kopcu dominuje palác, v ktorom sídli Národné múzeum katalánskeho umenia.

Národné múzeum na kopci Montjuic

Národné múzeum na kopci Montjuic

Cestou hore sa zastavte pri spievajúcej fontáne (Font Màgica) a obdivujte vodné kaskády. Fontána hraje za tmy pestrými farbami a jej hudobný doprovod láka turistov zo širokého okolia. Kúsok ďalej na kopci Montjuic nájdete olympijský štadión z roku 1929, ktorý sa stal dejiskom olympijských hier v roku 1992. jeho súčasťou je múzeum venované tejto športovej udalosti. Tesne vedľa neho upúta vašu pozornosť extravagantná telekomunikačná veža Torre de Calatrava, postavená práve pri príležitosti olympijských hier.

Olympijský štadión a Torre de Calatrava

Olympijský štadión a Torre de Calatrava

Zmieňme ešte dominantu juhovýchodnej časti kopca, hrad Castell de Montjuic, starobylú pevnosť z 18. storočia s temnou minulosťou. Slúžila ako politické väzenie. Boli tu popravovaní anarchisti, behom občianskej vojny fašisti a neskôr republikáni. Pevnosť je obohnaná múrmi, z ktorých sa ponúka krásny výhľad na mesto, predovšetkým ale na more a prístav.

Castell de Montjuic

Castell de Montjuic

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.