Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najslávnejších stavieb Antonia Gaudího

Gaudího stavby ľahko rozpoznáte

Gaudího stavby ľahko rozpoznáte

Hlavné mesto slnečného Španielska Barcelona je úzko spätá s jedným z najznámejších katalánskych architektov, ktorým nie je nikto iný ako Antoni Gaudí. Jeho pozoruhodné, originálne, farebné stavby neprestávajú uchvacovať ani dnes, po viac ako deväťdesiatich rokoch od smrti tohto velikána Vedzte, že nemusíte byť veľkými znalcami umenia a Gaudího stavby bez problémov spoznáte. Spoločné znaky väčšiny jeho stavieb vás na pochybách skutočne nenechajú...

1. Parc Güell

Prekrásny park plný Gaudího diel je pomenovaný po podnikateľovi menom Eusebi Güell, ktorý si u architekta tento projekt objednal. Záhrada je naozaj veľkolepým dielom slávneho architekta, stavby v nej nesú mnoho spoločných prvkov, napríklad dekoratívne, farebné mozaiky zo skla či glazovaných črepov, vysoké stĺpy a vlnovky znázorňujúce lávové potoky, sú skutočne úchvatné, vďaka farbám veselé a hlavne originálne. Široké schodisko vás dovedie pred Sieň sto stĺpov, v ktorej môžete obdivovať okrem iného zaujímavú mozaiku na strope a pokúsiť sa stĺpy, ktoré pripomínajú kvaple v jaskyni, prepočítať. Ak tak urobíte, zistíte, že ich nie je 100, ale 87. Dominantou parku je rozľahlá terasa, ktorá je postavená práve na spomínaných stĺpoch. Terasa je lemovaná zvlneným zábradlím, ktoré je ozdobené typickou mozaikou a slúži aj ako lavička na odpočinok.

Parc Güell

Parc Güell

V parku sa nachádza aj dom, v ktorom slávny architekt býval. Dnes slúži ako Gaudího múzeum.

2. Sagrada Família

Životným dielom slávneho architekta a zároveň hlavným znakom a dominantou celej Barcelony je preslávená Sagrada Família. Stavba tohto diela začala už v roku 1882 a do dnešného dňa nebola ukončená. Podľa posledných vyhlásení by mala byť katedrála dokončená do roku 2026, ale či je tento dátum finálny vám dnes s určitosťou nepovie nikto. Ani to, ako bude stavba v konečnej fáze vyzerať.

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Katedrála je zvonku bohato zdobená kresťanskými symbolmi, jej 28 veží s rôznymi symbolmi, výbežkami a oblúkmi neprestáva udivovať. Stavba je bezpochyby zaujímavá aj zvnútra. Ak si vystojíte pri vstupe rad, ktorý býva, obzvlášť v sezóne, veľmi dlhý, určite nebudete ľutovať. Vnútri vás čaká okrem iného múzeum stavby s dobovými fotografiami a plánmi. Dielo je skutočným unikátom, svojou až rozprávkovou nádherou berie dych a právom je tak zapísané na Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Detail stropu Sagrada Familia

Detail stropu Sagrada Familia SBA73

3. Casa Mila

Túto pozoruhodnú stavbu známu tiež ako La Pedrera čiže Hromada kamenia, medzi ostatnými rozhodne neprehliadnete. Gaudí ju vytvoril na objednávku istého obchodníka menom Pere Milà i Camps. Budova je postavená z vápenca, zaujímavá fasáda dokonale imituje kameň so všetkými jeho nerovnosťami a nepravidelnosťami, čím pôsobí tak trochu bizarne. Rovné múry tu takmer nenájdete. Obytný dom obsahuje dva byty a podkrovie, v ktorom sa nachádza Gaudího múzeum.

Casa Milà

Casa Milà

4. Casa Calvet

Tento päťposchodový dom postavil architekt Gaudí pre výrobcu textilu Calvet. Pri realizácii tohto projektu sa držal Gaudí neobvykle nohami na zemi, dom je odborníkmi považovaný za jedno z najkonzervatívnejších diel architekta. Žiadne divoké línie, vlnovky či mozaiky tu nenájdete. Je to dané aj tým, že sa dom nachádza vo vyhlásenej, elegantnej štvrti, takže na realizáciu príliš odvážnych nápadov nebol priestor.

Casa Calvet

Casa Calvet

5. Casa Batlló

Trochu výstredné dielo s balkónmi v tvare lebky a zvláštnymi vyčnievajúcimi oknami bolo v čase svojho vzniku veľmi kritizované. Dnes je považované za jednu z najzvláštnejších a najkontroverznejších stavieb Európy.

Dom s trblietavou fasádou z farebnej mozaiky, ktorá predstavuje jednotlivé zložky živej prírody, neprestáva udivovať a šokovať ani v súčasnosti. Prvé poschodie domu je prístupné, v ďalších poschodiach sú súkromné ​​byty. Hlavným a tiež spoločným znakom takmer všetkých Gaudího stavieb sú farebné mozaiky z glazovaných kachličiek a črepov skiel. Na streche sa nachádzajú dračie hlavy a vežičky.

Detail Casa Batlló

Detail Casa Batlló

6. Casa Vicens

Secesná budova Casa Vicens bola Gaudího prvou dôležitou prácou. Navrhol ju pre bohatú rodinu Manuela Vicens, ktorý vlastnil továreň na keramiku. To sa odrazilo na fasáde budovy zdobenej farebnými keramickými obkladmi v štýle šachovnice s kvetinovým vzorom.

Casa Vicens

Casa Vicens

7. Palau Güell

V blízkosti slávnej barcelonskej triedy La Rambla vyrástlo v 19. storočí rodinné sídlo bohatého priemyselníka Eusebia Güell. Palác Güell sa vyznačuje rôznymi stavebnými prvkami od gotiky, cez secesiu, až po islam. Pomerne triezvemu vzhľadu budovy dodáva punc originality dvadsať komínov z rozbitých keramických dlaždíc, farebného skla a mramoru, ktoré sú rukopisom slávneho autora.

Komíny Palau Güell

Komíny Palau Güell

8. El Colegio Teresiano

Tereziánske internáty z prelomu 80. a 90. rokov 19. storočia nie sú pôvodným Gaudího dielom. Prácu prevzal až v marci 1889 a o rok neskôr ju aj úspešne dokončil. Vysoká škola je turistami pomerne prehliadaná, pretože nejde o bohatú stavbu s ozdobnými prvkami či dokonca farebnými mozaikami. Jej vzhľad je vďaka požiadavke na skromné ​​interiéry a minimálne finančné náklady strohý a prostý.

El Colegio Teresiano

El Colegio Teresiano Enfo

9. Bellesguard

Ďalším, nie príliš známym Gaudího dielom, je Bellesguard alebo tiež Torre Bellesguard. Táto nádherná a nesporne zaujímavá budova vyzerá ako stredoveký zámok, ktorým sa Gaudí nechal inšpirovať. Najpôsobivejšia je strecha, ktorá vyzerá, akoby na nej ležal drak, obľúbený to tvor geniálneho architekta. Dom, ktorý je v súkromnom vlastníctve, si môžete prezrieť a pokochať sa tak nielen prekrásnymi interiéry, ale aj výhľadom zo samotnej strechy stavby, z ktorej máte veľkú časť Barcelony ako na dlani.

Dračia hlava na streche Bellesguardu

Dračia hlava na streche Bellesguardu Pablo Alejandro Araujo Granda

10. Casa de los Botines

Novogotický palác s piatimi poschodiami sa nenachádza v Barcelone, ale v meste León. Pôvodne slúžil ako obchodný a rezidenčný palác bohatých podnikateľov, potom si priestory zabrala španielska sporiteľňa Caja España, ktorá si budovu prispôsobila svojim potrebám. Pôvodný zámer architekta, aby palác pôsobil ako stredoveký hrad, ale našťastie ostal zachovaný dodnes.

Casa de los Botines

Casa de los Botines

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.