Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nechajte sa okúzliť nevšednou krásou Parku Güell v Barcelone

Jednou z najväčších zaujímavostí Barcelony je rozľahlý Park Güell, ktorého autorom nie je nikto iný, než slávny katalánsky architekt Antoni Gaudí. Rozľahlý park rozprestierajúci sa na pahorku, odkiaľ je nádherný výhľad na veľkú časť Barcelony, v sebe ukrýva celý rad Gaudího diel, ktoré sú bohatou ukážkou unikátneho štýlu tvorby tohto slávneho architekta. Tento pokojný kút mimo centrum Barcelony je právom zapísaný na Zoznam pamiatok kultúrneho dedičstva UNESCO.

Park Güell

Park Güell

História Parku Güell

Unikátny park projektoval Gaudí na objednávku bohatého obchodníka Eusébia Güell, ktorý tento veľkolepý projekt financoval. Pôvodne malo vzniknúť rozľahlé záhradné mesto, nová štvrť v Barcelone, avšak k realizácii celého veľkorysého diela nikdy nedošlo. Chátrajúce stavby nakoniec odkúpilo mesto a po ich oprave otvorilo v roku 1926 park pre širokú verejnosť. Vďaka tomuto počinu tak môžu toto úchvatné dielo uprostred prírody obdivovať aj ďalšie generácie.

Vstup do Parku Güell

Vstup do Parku Güell

Parc Güell – Farebný symbol Barcelony

Pri samotnom vstupe do parku vás víta široké, okázalé vstupné schodisko, ktoré pozorne stráži hlavný symbol celého parku – drak zdobený tradičnou katalánsku mozaikou vytvorenou z farebných črepov kachličiek. Na tento symbol môžete naraziť aj na iných miestach v Barcelone, pretože sa používa ako znak reprezentujúci všetky Gaudího diela a tiež Barcelonu samotnú.

Drak strážiaci hlavné schodisko

Drak strážiaci hlavné schodisko © Iveta Zouharová

Po zdolaní vstupného schodiska sa dostanete k Sieni sto stĺpov (Sala de las Cien Columnas) – monumentálny priestor podopretý 86 stĺpmi. Pôvodne malo byť stĺpov naozaj 100, avšak Gaudí nakoniec niektoré vynechal a na ich mieste sú v stropnej časti umiestnené nádherné mozaiky. V niektorých stĺpoch je umiestnené potrubie na rozvod dažďovej vody do ďalších častí parku.

Sála sto stĺpov

Sála sto stĺpov

Sieň sto stĺpov nesie na svojich mohutných stĺpoch dominantu celého parku, známu, typicky zdobenú terasu (centrálne námestie) lemovanú lavičkou pripomínajúcu vlnu, ktorá je centrom všetkého diania, miestom odpočinku aj stretávania. Nezriedka sa tu konajú aj rôzne slávnosti.

Centrálne námestie v Parku Güell

Centrálne námestie v Parku Güell © Iveta Zouharová

Nezameniteľná lavička, zdobená keramickými úlomkami, ktorá zároveň slúži aj ako zábradlie okolo centrálneho námestia, je dlhá 110 metrov a aby bola skutočne ergonomická, nechal Gaudí urobiť sadrový odliatok sediaceho nahého muža. Ďalšou, pre mnohých možno prekvapivou informáciou, je fakt, že mozaiková výzdoba lavičky nevznikla zásluhou Gaudího, ale jeho spolupracovníka Josepa Maria Jujola.

Lavička s mozaikou

Lavička s mozaikou

Domčeky ako z rozprávky

V záhrade sa nachádza niekoľko domov, pričom v jednom z nich nejaký čas žil a pracoval sám slávny architekt. Dnes je sídlom Gaudího múzea s názvom Casa Museo Gaudí a prehliadnuť si tu môžete niektoré Gaudího diela, napríklad mozaikou zdobené draky, kvety či morské hady.

Casa Museo Gaudí

Casa Museo Gaudí

Ďalší dom – Casa Larrard – neobýval nikto iný ako Gaudího mecenáš a dobrý priateľ Eusebi Güell. Turisticky atraktívne sú aj stavby nachádzajúce sa hneď pri vstupe, často nazývané "Šmolkovské domčeky".

"Šmolkovské domčeky" pri vstupe do parku

V parku sa ďalej nachádza Casa Trias – vila, ktorá ako jediná slúži svojmu pôvodnému účelu – teda na bývanie. Jej autorom však nie je Gaudí. Táto stavba je pre väčšinu turistov veľkou neznámou.

Casa Trias

Casa Trias

Všetky domčeky sú ako vystrihnuté z kreslenej rozprávky.

Kúpte si vstupenky do parku Güell včas

Park Güell sa skladá z dvoch samostatných častí, pričom do väčšej z nich je vstup zdarma, menšia a zároveň turisticky atraktívnejšia časť – tzv. Monumental Zone, je spoplatnená. Práve v menšej časti sa nachádzajú najpôsobivejšie diela slávneho architekta. Prehliadka celého areálu, ktorý má rozlohu 17,8 hektára, vám zaberie niekoľko hodín, ak si chcete všetky malebné zákutia prejsť naozaj dôkladne a bez náhlenia. Výhodné je zaobstarať si vstupenku on-line v dostatočnom predstihu, prípadne čo najskôr ráno, nech sa vyhnete veľkým radom pri vstupe a dlhému čakaniu. Počet návštevníkov je totiž limitovaný na 400 osôb za pol hodinu, tak berte túto skutočnosť do úvahy. Do parku je povolené nosiť vlastné potraviny aj nápoje, miest, kde sa môžete posadiť a v kľude sa občerstviť je tu dostatok. Nad centrálnou časťou parku sa nachádza niekoľko obchodíkov a tiež verejné WC, naraziť môžete na pouličných hudobníkov a predavača drobných suvenírov. Najvhodnejšou dennou dobou na návštevu je skoro ráno alebo naopak večer, keď slnko nie je tak spaľujúce a davy turistov tak početné.

Krytá promenáda v Parku Güell

Krytá promenáda v Parku Güell

Ak pri svojich potulkách Barcelonou zatúžite po chvíľach pokoja a odpočinku, potom je návšteva presláveného Parku Güell skvelou voľbou. Rozľahlý park je plný osviežujúcej zelene, rozličného vtáctva ukrytého v korunách paliem, kvetín, kamenných skulptúr, krytých aj otvorených promenád lemovaných stĺpmi, ktoré pripomínajú stromy. Gaudí tu naprojektoval skutočný prírodný a architektonický skvost.

Objavte všetky zákutia Parku Güell

Objavte všetky zákutia Parku Güell

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.