Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie destinácie v Maroku: dovolenka s vôňou korenia

Shutterstock

Maroko je prekrásna krajina, ktorá vás pohltí nielen svojou atmosférou z rozprávok tisíc a jednej noci, ale aj svojou krajinou. Kultúrou aj prírodou patrí medzi najbohatšie krajiny Afriky:  oslnia vás tu prepychové paláce vystavané v orientálnom štýle, mešity, ale aj dominantné pohorie Veľkého Atlasu i nádherné pláže. Všetko dokresľuje dych vyrážajúce scenérie piesočnatých dún a zelených datľových oáz Sahary. Objavte to najlepšie z rušných miest a úžasných pláží Maroka s naším sprievodcom najkrajších destinácie v Maroku. 

Marocké kráľovské mestá sú plné tržníc, kde vás okrem výbornej kuchyne oslní aj atmosféra starých čias Orientu: nájdete tu hrnčiara, tkáča, kaukliarov i zaklínača hadov. To všetko dokresľuje všadeprítomná vôňa korenia a mätového čaju, ktorý sa podáva snáď v každej kaviarni a reštaurácii. Ktoré miesta v tejto farebnej krajine musíte určite zažiť na vlastnej koži?

Objavte kúzlo Maroka

Sahara: oblasť duny Erg Chebbi

Shutterstock

Uchvacujúca púšť Sahara zasahuje aj do Maroka a práve tu na vás čakajú typické piesočné duny, ktoré dosahujú až 150 metrov! Najkrajšie sa volajú Erg Chebbi, nachádzajú sa východne od dedinky Merzouga a sú fascinujúce nielen svojou veľkosťou, ale aj tým, že cez deň menia farbu od odtieňov fialovej a ružovej, cez zlatú až po červenú. Oplatí si privstať na východ slnka, alebo počkať na západ, kedy vás oslní dokonalou hrou farieb.

Pri návšteve dún sa určite prejdite na ťave alebo si urobte výstup. Môžete sa tiež prejsť Saharou na štvorkolkách a prenocovať pod nebom plných hviezd. Ubytovanie nájdete buď v mestečku Merzouga alebo môžete využiť niektorý z púštnych kempov.

Marrakesh

Shutterstock

Štvrté najväčšie mesto Maroka je vďaka svojej polohe skvelým štartovacím miestom pre cestovateľov. Nadchne vás typickou, farebnou architektúrou so záhradami, palmami a hotelmi, ktoré vyzerajú ako kráľovské paláce. Práve tu okúsite pravú atmosféru Maroka.

V Marrakeshi narazíte na každom rohu na tržnici, kde veselí predavači ponúkajú všetko od potravín, byliniek, korenia, sušeného ovocia až po koberce, látky a šperky. V centre mesta, na námestí Jemaa el-Fnaa, sa môžete tešiť na prehliadku rôznych umelcov, kaukliarov, akrobatov a tiež zariekavačov hadov. Rozhodne si zájdite do jednej z miestnych kaviarní, kde môžete ochutnať pravú marockú kávu a mätový čaj. Na večer tu môžete okúsiť morské plody, chlebové placky alebo slimáky.

Za návštevu tiež stojí vysoký minaret Kutúbijskej mešity, ktorý patrí medzi najznámejšie minarety sveta. Mešita je postavená v marocko-andalúzskom štýle a minaret je zdobený štyrmi medenými guľami.

Obľúbený hotel v Marakeši

Agadir

Shutterstock

Perla marockého pobrežia, ako ho prezývajú miestne mestá , patrí k obľúbeným turistickým letoviskám. Agadir poteší priaznivcov aktívnej i relaxačnej dovolenky. Na pláži, ktorá je dlhá 5 kilometrov, si môžete užiť vodné športy, prejsť sa po promenáde, alebo sa oddať dokonalému plážovému povaľačstvu. Pobrežie Agadiru si obľúbili aj surferi. Pýtate sa, ktoré pláže v Maroku sú tie naj? 

Pri návšteve Agadiru by ste rozhodne nemali vynechať starú pevnosť Kasbah, ktorá sa nachádza na severe mesta vysoko na kopci. Výhľad, ktorý sa vám odtiaľ naskytne, je dych vyrážajúci. Pri pevnosti sa tiež môžete za poplatok vyfotiť na ťave. Pokojnejšie povahy môžu nasávať vôňu oceánu pri pití mätového čaju v miestnych kaviarňach.

Ďalším miestom, ktoré stoja za návštevu je najväčšia tržnica v Agadire Souk El Had. Nakúpiť tu môžete čerstvé marocké ovocie, ale aj korenie, oblečenie, elektroniku a obzvlášť obľúbené tu sú parfémy, krémy a sviečky s marockými vôňami.

Vodopády Ouzoud

Shutterstock

Ďalšou uchvacujúcou destináciou sú bezpochyby vodopády Ouzoud – najkrajšie vodopády Maroka. Nachádzajú sa asi 170 kilometrov od Marrakeshu a ponúkajú nielen zaujímavý zážitok (voda padá z výšky 110 metrov), ale aj prechádzky pozdĺž jaskýň, či odpočinok pod olivovníkmi, ktoré lemujú rieku. Pokiaľ vydržíte až do neskorého popoludnia, môžete nad vodopádmi uvidieť dúhu.

Ouarzazate

Shutterstock

Mestu Ouarzazate sa prezýva Brána do púšte. Z južnej strany je ohraničené Saharou, takže sa odtiaľ skvele plánujú výlety do púšte. Nahliadnuť do tradičného života miestnych môžete v osade Ait-Ben-Haddou, ktorá je ukrytá za vysokými hradbami vysadených obrannými vežami. Tu môžete nasávať pri prechádzke úzkymi uličkami medzi domami z nepálenej hliny pravú atmosféru mesta. Veľkou zaujímavosťou Ouarzazate je, že sa tu nachádzajú filmové štúdiá Atlas. Dychberúce panorámy mesta poslúžili pre natáčanie mnohých slávnych filmov a seriálov, napríklad Gladiátora alebo Hry o tróny.

5 dôvodov, prečo navštíviť Maroko

Prečítajte si aj:

5 dôvodov, prečo navštíviť Maroko

Fés

Shutterstock

Fés, ktorý je druhým najväčším mestom v Maroku, sa môže pýšiť zachovalým stredovekým centrom mesta, tzv. medinou, ktoré je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Je tu plno spletitých a úzkych uličiek, remeselných dielní a miestnych trhov, tzv. fen. Narazíte tu tiež na garbiarske dielne, v ktorých sa vyrábajú kozie, ovčie a oslie kože, a to stále rovnakými osvedčenými spôsobmi ako kedysi.

Nezabudnite vo Fese ochutnať miestne tradičné pokrmy, napríklad pastu z pražených mandlí v argónovom oleji alebo zapečené baklažány Zaalouk. Za zmienku tiež stoja lahodné bochníčky s cukrom a škoricou s názvom Pastilla, ktoré majú pôvod práve vo Fese. A v neposlednom rade nevynechajte národný pokrm Maroka, ktorým je Tajine. Ide o pokrm, ktorý je kombináciou mäsa a zeleniny s korením a pripravuje sa v špeciálnej nádobe, po ktorej nesie rovnomenný názov.

Pripravte si tradičné marocké jahňacie tajine

Prečítajte si aj:

Pripravte si tradičné marocké jahňacie tajine

Chefchaouen

Shutterstock

Úchvatný labyrint modrých uličiek, vôňa korenia a čerstvých pomarančov – to všetko vás nadchne na tomto marockom meste, ktoré je slávne práve vďaka svojej architektúre. Jedna teória hovorí, že steny boli natreté modro, aby odlákali komáre, iná zase, že modrá symbolizuje nebo a duchovný život. Či tak alebo tak, fasády domov v modro bielej farbe sú skvelou predstavou aj ideálne lokácie na robenie snímok nielen na Instagram.

Tešiť sa môžete aj na pekný výstup, mesto je totiž postavené na pohorí Riff a pri prechádzke vás tu čaká množstvo schodov. Oddýchnuť si ale môžete pri návštevách obchodíkov s marockými suvenírmi – kúpiť tu môžete lampy, berberské šperky, koberčeky a kaftany. Za návštevu tiež stojí jedna z najhlbších jaskýň v Afrike Kef Toghobeit, ktorá sa nachádza neďaleko mesta.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.