Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pamiatky UNESCO v Maroku

Brána Bab Bou Jeloud, Fés

Brána Bab Bou Jeloud, Fés

Marocké kráľovstvo je plné kontrastov a vládne čarovnou atmosférou ako z rozprávok tisíc a jednej noci. Moderné letoviská na brehu mora sa striedajú so starobylými mestami, ktoré prekypujú významnými pamätihodnosťami. Zaujíma vás, ktoré z nich sa dostali na zoznam UNESCO?

1. Medina v meste Fés (zapísaná 1981)

Fés je mesto v severnej časti Maroka, po Casablance druhé najväčšie v krajine. Je tiež najstarším a najvýznamnejším zo štyroch kráľovských miest (Marrakéš, Meknes a Rabat). Medina (historické arabské centrum) v meste Fés (Fes El Bali) je považovaná za jedno z najrozsiahlejších a najlepšie zachovaných historických miest arabsko-moslimského sveta. Starobylá časť prekypuje náboženskými, civilnými aj vojenskými pamiatkami. Nechajte sa očariť palácom Dar Batha s priľahlým nádvorím a záhradami či Kairuánskou mešitou.

Medina v meste Fés

Medina v meste Fés

2. Medina v Marrakéši (zapísaná 1985)

Marrakéš leží vo vnútrozemí na úpätí Vysokého Atlasu a je hospodárskym aj kultúrnym centrom južnej časti štátu. Je turisticky najnavštevovanejším mestom Maroka. Záujem návštevníkov vzbudzujú záhrady Jardin Agdal a Jardin Majorelle a tiež námestie Djemaa El Fna v centre, predovšetkým vďaka tamojšiemu trhovisku, akrobatom, klaunom, hudobníkom a zaklínačom hadov. Dominantou mesta je mešita Kutubíja, najslávnejšia sakrálna stavba Almohádovcov. K hlavným pamiatkam patria aj Saadské hrobky a Koubba Almorávidov – maraboutská hrobka s kupolou.

Mešita Kutubíja, Marrakéš

Mešita Kutubíja, Marrakéš

3. Ksar z Ait-Ben-Haddou (zapísaný 1987)

Ksar je označenie pre skupinu hlinených stavieb obklopených vysokými hradbami, ktoré sú vlastne tradičným obydlím pôvodných obyvateľov Sahary. Domy sú sústredené vovnútri obranných múrov, ktoré sú ešte posilnené rohovými vežami. Ait-Ben-Haddou v provincii Ouarzazate je pozoruhodným príkladom architektúry južného Maroka. Niektoré domčeky sú skromnejšie, iné pripomínajú malé hrady s vežičkami a hornými časťami zdobenými rôznymi motívmi. Tento mimoriadny súbor je vôbec najznámejším v údolí Ounila.

Ait-Ben-Haddou

Ait-Ben-Haddou

4. Historické mesto Meknes (zapísané 1996)

Meknes nájdete v severnej časti Maroka, medzi mestami Fés a Rabat. Impozantné mesto v španielsko-maurskom štýle je obklopené vysokými múrmi a oplýva krásnymi pamiatkami, ku ktorým patrí aj architektonicky hodnotná brána Bab Manour. Pozrite si aj najväčší Ismailov palác Dar el Makhzen, dnes slúžiaci ako vedľajšia kráľovská rezidencia. Jedinou funkčnou svätyňou v Maroku je mauzóleum Moulaya Ismaila. Smie ju navštíviť aj nemoslim. Kto túži po troche vzruchu, mal by sa zájsť pozrieť na námestie Place El Hedi, jedno z najživších miest v krajine.

Mauzóleum Moulaye Ismaila, Meknes

Mauzóleum Moulaye Ismaila, Meknes

5. Archeologické nálezisko Volubilis (zapísané 1997)

Neďaleko mesta Meknes leží čiastočne odkryté rímske mesto Volubilis. Od 2. storočia v ňom začali pribúdať významné stavby, vrátane baziliky, chrámu a víťazného oblúka. Stálo tu aj množstvo cenných domov s mozaikovými podlahami. Rozsiahle ruiny v úrodnej poľnohospodárskej oblasti prežili až do dnešných dní a sú jednou z najbohatších lokalít z onoho obdobia v severnej Afrike.

Archeologické nálezisko Volubilis

Archeologické nálezisko Volubilis

6. Medina v Tetouane (predtým známa ako Titawin, zapísaná 1997)

Tetouan na severe je jedným z dvoch hlavných marockých prístavov v Stredozemnom mori. Urbanizmus a architektúra historickej časti (mediny) sú ovplyvnené andalúzsku kultúrou utečencov vyhostených zo Španielska. Medina tvorí pomerne uzavretý blok budov, ohraničený 5 km dlhou hradbou so siedmimi bránami, bez výraznejších stavieb iného slohu než andalúzskeho. Hoci sa jedná o jednu z najmenších marockých medín, Tetouan je nepochybne tou najucelenejšou a navyše nedotknutou následnými vonkajšími vplyvmi.

Medina v Tetouane

Medina v Tetouane

7. Medina v As-Sawíre (zapísaná 2001)

As-Sawíra (tiež Essaouira alebo Mogador) leží na pobreží Atlantického oceánu v regióne Marrakech-Safi. Je výnimočným príkladom opevneného mesta z 18. storočia, postaveného podľa princípov dobovej európskej vojenskej architektúry v severoafrickom kontexte. Od svojho založenia je významným obchodným prístavom. Historické centrum spája prírodné prvky (Mogadorské súostrovie) s vysoko kvalitnými kultúrnymi prvkami. Z pamiatok spomeňme časť starobylého opevnenia Skala de la Ville a brány Bab Marrakech, Bab El Mersa a Bab Doukkala.

Essaouira

Essaouira

8. Portugalské mesto Mazagan (Al-Džadída, zapísané 2004)

Túto opevnenú kolóniu z počiatku 16. storočia, ktorá je momentálne súčasťou mesta Al-Džadída, založili na atlantickom pobreží Portugalci ako jednu z prvých osád v západnej Afrike na trase do Indie. Hradby a bastióny sú príkladom renesančného vojenského dizajnu. Zachované portugalské stavby zahŕňajú cisternu a kostol Nanebovzatia Panny Márie, postavený v manuelskom štýle neskorogotickej architektúry.

Portugalské mesto Mazagan

Portugalské mesto Mazagan

9. Rabat, moderná metropola a historické mesto (zapísané 2012)

Rabat (tiež Ribát) je od roku 1956 hlavným mestom Maroka. Je situovaný na pobreží Atlantiku. Kombinuje prvky západného modernizmu a tradičnej islamskej architektúry. Nachádza sa tu sídlo kráľa a vlády, katolíckeho biskupstva aj Ústavu pre arabský jazyk. Najstaršia časť mesta pochádza z 12. storočia a zahŕňa napr. Hassanovu vežu či pozostatky stavieb andalúzskych moriskov zo 17. storočia.

Rabat

Rabat

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.