Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hra o tróny: 6 filmových lokácií, kam môžete vyraziť na dovolenku

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu Shutterstock

Prejdite sa s nami po miestach, kde sa natáčala siedma séria fantasy seriálu Hra o tróny. Čaká vás dobrodružná cesta podmanivým Španielskom a nespútaným Islandom. Nebudú chýbať vznešené hrady, uhrančivé morské útesy a archeologické skvosty.

Pláž Itzurun, Zumaia, Španielsko (Dračí kameň)

Hradná skala San Juan de Gaztelugatxe

Hradná skala San Juan de Gaztelugatxe Shutterstock

Pláž Itzurun v Baskicku poslúžila dračej kráľovne ako vstupný bod do Západozemia a miesto stretnutia s Jonom Snowom. Pri západe slnka pôsobí obzvlášť romanticky. V Baskicku by ste nemali minúť ani hradnú skalu San Juan de Gaztelugatxe, ostrovček s kostolíkom Jána Krstiteľa. Leží kúsok od brehu Biskajského zálivu, 35 km východne od Bilbaa. Vlny sa tu divoko trieštia o skaly a dodávajú ostrovu úžasnú atmosféru. Niet divu, že toto miesto predstavuje Dračí kameň, rodný hrad Daenerys Targaryen. Na tunajšom kopci Jon Snow prvýkrát uvidel draky...

Objavujte: Najkrajšie zájazdy do Španielska

Itálica, Španielsko (Dračia jaskyňa v Kráľovom prístavisku)

Ruiny Itálica alias Dračia jaskyňa

Ruiny Itálica alias Dračia jaskyňa Shutterstock

Najväčšie zhromaždenie postáv v histórií Hier o tróny sa zišlo v ruinách rímského mesta Itálica (7 km od Sevilly). Archeologický komplex vás zaujme zachovalými ulicami s unikátnymi mozaikami, rímskym divadlom, termálnymi kúpeľmi a jedným z najväčších amfiteátrov rímskeho sveta, kde sa konali gladiátorske zápasy. Práve starobylý amfiteáter hostil v seriále Lannisterov, Targaryenov, Cleganov, Greyjoya, dvoch drakov, pár priateľov a aj pár nepriateľov...

Inšpirujte sa: Nádherná Sevilla je perlou španielskej Andalúzie

Los Barruecos, Španielsko (Vojnová korisť)

Los Barruecos, dejisko dračej bitky

Los Barruecos, dejisko dračej bitky Shutterstock

Asi tri hodiny jazdy autom od Madridu, neďaleko mesta Cáceres, sa nachádza prírodná rezervácia Los Barruecos, ktorá poslúžila ako pozadie pre jednu z najpamätnejších epizód siedmej série. Medzi pláňami a skalnatými výbežkami Daenerys prvýkrát vypustila svojho draka Drogona proti Lannisterom, ktorí v nasledujúcej veľkolepej bitke samozrejme nemali šancu. Ako by sa aj mohli vyrovnať horde Dothrakov s dračím esom v rukáve?!

Čítajte aj: Najslávnejšie filmové miesta

Castillo de Almodóvar del Río, Španielsko (Vysoké záhrady)

Castillo de Almodóvar, sídlo rodu Lannisterov

Castillo de Almodóvar, sídlo rodu Lannisterov Shutterstock

Rod Tyrellov má svoje najšťastnejšie dni za sebou, ale to neznamená, že by ste sa nemohli pozrieť do ich sídla. Pozoruhodná maurská stavba Castillo de Almodóvar, obklopená zeleňou a ponúkajúca kúzelné výhľady do údolia, stojí 24 km od Córdoby na ľavom brehu Guadalquiviru. Jej časti boli použité pre Casterlyovu skalu, sídlo rodu Lannisterov. Hrad s deviatimi mohutnými vežami patrí k hlavným atrakciám v provincii. Turisti si jo môžu prehliadnúť na vlastnú päsť alebo so sprievodcom. Otvorené býva celoročne s výnimkou 25. decembra a 1. januára.

Odvážte sa: Ochutnajte Španielsko

Kirkjufell, Island (Hora Hrot šípu)

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu

Vrchol Kirkjufell, hora Hrot šípu Shutterstock

Vrchol Kirkjufell sa týči nad malebnou krajinou pri severnom pobreží polostrova Snæfellsnes, kúsok od mesta Grundarfjörður. Je považovaný za najviac fotografovanú horu Islandu, za čo vďačí nielen dramatickej formácií a dokonalej polohe, ale aj sláve, ktorú mu vydobila rola v Hre o tróny. Osamotené hory ste si mohli všimnúť v šiestom diele siedmej série, kedy hrdinovia putovali za Stenu, a predtým v piatej epizóde šiestej rady, kde deti lesa vytvorili prvého Bieleho chodca. V danej scéne bolo krásne vidieť aj vodopád Kirkjufellsfoss. Nebojte sa žiadnych nemŕtvych medveďov. To jediné, čo vás pri návšteve oblasti môže prekvapiť, je nádherná polárna žiara.

Objavujte: Najvýhodnejšie zájazdy na Island

Vík, Island (Východná hliadka za Stenou)

Skalné ihly Reynisdrangar, Island

Skalné ihly Reynisdrangar, Island Shutterstock

Kto by to bol povedal, že chladná oblasť za Stenou je vlastne čarokrásny Island. V nádhernom okolí dedinky Vík, ktorá leží medzi ľadovcom Mýrdalsjökull a slávnymi čienymi plážami na juhu ostrova. Jedna z najnebezpečnejších a zároveň najkrajších pláži je Reynisfjara. Okúzľuje hrejivým čiernym pieskom s kamienkami a plíživými vlnami. Skalné ihly Reynisdrangar trčia z hladiny ako ohromné dračie zuby. Nie je to prvýkrát, č s apláž objavila v nejakom trháku. Bola sem umiestnená aj planéta Eadu z filmu Star Wars: Rogue One.

Čítajte aj: Kde sa natáčala Hra o tróny

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.