Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ochutnajte Španielsko

Máte radi skvelé jedlo bohaté na morské plody, zeleninu a ovocie s kvapkou olivového oleja? Alebo ste milovník dobrých vín každého druhu? Dovolenka, to nie je len ležanie na pláži, ale aj poznávanie kultúry a zvykov danej krajiny. V poslednej dobe sa rozmáha tzv. gastroturistika, alebo gastronomický cestovný ruch, ktorý je založený na konzumácií a poznávaní vybraných pokrmov či nápojov typických pre danú krajinu.

Podľa niektorých štatistík je španielska kuchyňa dokonca vychýrenejšia ako francúzska či talianska. Všeobecne môžme povedať, že patrí medzi najlepšie kuchyne sveta spoločne s thajskou, mexickou, indickou či napríklad gréckou.

Typické španielske jedlá

Do španielskej kuchyne výrazne zasiahol vplyv Arabov, ktorí v stredoveku Pyrenejský polostrov obývali, a to najmä korením, napríklad šafranom či rímskou rascou. Stravovanie sa v oblastiach Španielska líši, ale v základe je všetko podobné.

V každej krajine na svete začína deň raňajkami, preto nimi začnem aj ja. Typickým jedlom, ktoré si Španieli ráno vychutnávajú je churros. Túto pochúťku môžme prirovnať k šiškám, respektíve k ich príprave. Základnými surovinami sú múka, maslo a cukor, z ktorých spracujeme cesto a následne ho vypražíme. Churros je valcovitého tvaru s pozdĺžnymi ryhami. Najčastejšie je podávaný s horkou čokoládou či marmeládou, do ktorej si „tyčinky“ namáčate. Osobne túto vyprážanú pochúťku nevyhľadávam, ale vždy aspoň raz za pobyt zájdem na takéto typické raňajky. Ďalšou možnosťou je entra de tomate – pečená bageta potrená rozmixovanými paradajkami, soľou a olivovým olejom.

© Pavla Nechvátalová

Po raňajkách popoludní (cca okolo 14 hodiny) nasleduje obed, a pokiaľ nebol príliš výdatný, Španieli to doženú večerou (po 21. hodine).

Obed je podávaný ako trojchodový:

  1. polievka alebo šalát
  2. hlavné jedlo
  3. ovocie, zmrzlina, jogurt alebo sladký dezert

© Pavla Nechvátalová

Typická pre Španielsko je studená polievka gazpacho pochádzajúca z Andalúzie. Gazpacho má hustú konzistenciu a jej základom sú paradajky, cibuľa, paprika, uhorka,  cesnak, olivový olej a niekedy aj zemiaky. Tieto ingrediencie sú dôkladne rozmixované a najčastejšie sa polievka podáva s bagetou. Na toto jedlo sa vždy veľmi teším, v horúcich dňoch je studená polievka osviežujúca a rada si ju varím aj doma.

Skutočne najtradičnejším jedlom je v Španielsku paella, ktorá pochádza z Valencie. Mnohí toto jedlo popisujú ako „čo dom dal“. Jedná sa o pokrm z ryže (na šafrane), mäsa, zmesi korenín a zeleniny. Pealla sa pripravuje na niekoľko spôsobov a to napríklad s morskými plodmi, rybami, jahňacím, bravčovým či kuracím mäsom. Vaše chuťové bunky budú oslavovať pri každej variante.

Pri španielskych lahôdkach musíme určite spomenúť šunku (jamón). Tá sa vyrába z bravčového stehna a vo finále sa podobá sušenému mäsu. Na začiatku procesu sa nakladá do morskej soli a po niekoľkých dňoch sa zavesí, aby dozrela. Dozrievanie trvá niekoľko mesiacov až tri roky. Jamón zakúpite štandardne v supermarketoch alebo s špecializovaných obchodoch. V prípade, že by ste chceli Jamón doviezť na Slovensko, potrebujete naozaj veľa miesta, jedná sa totiž o celú bravčovú nohu.

Medzi menšie pochúťky patrí preslávené tapas, jednohubky podávané k jedlu a pitiu. Niektoré reštaurácie už majú tapas v cene objednaného drinku a pri objednaní ich automaticky dostanete. Podávajú sa teplé aj studené a výber je naozaj bohatý – sušená šunka, olivy, syr, morské plody, plnené papriky...

Ďalšou delikatesou je sobrasada, ktorá je spojovaná najviac s Baleárskymi ostrovmi. Sobrasada je papriková klobása z bravčového. Zvláštnosťou je, že klobása sa nekrája na kolieska ale natiera sa rovno na chleba (niečo ako paštika).

Ako posledné jedlo spomeniem tortilla de patata – zemiakovú omeletu. Na jej prípravu potrebujete iba cibuľu, zemiaky, vajce a soľ. Podáva sa studená a aj keď ju prekladáme ako omeletu, jej výška môže byť až 3-5 cm. Určite stojí za skúšku ju ochutnať. Každý už sám rozhodne, či ho chuť natoľko zaujme a bude si ju pripravovať aj doma.

Na záver zostávajú španielske nápoje. Najznámejšia je sangria. Jedná sa o ovocný zľahka alkoholický nápoj vyrábaný z červeného vína, ovocnej drti, sladidla a malého množstva brandy. Ďalej tiež môžte ochutnať nápoj tinto de verano, ktorý je sangrii veľmi podobný. Ide o zmes vína a citrónového nápoja, ja osobne som ho pila aj s pomarančovou Fantou a môžem len doporučiť.

Malá rada nakoniec: ak budete v Španielsku stolovať s miestnymi obyvateľmi, určite neodchádzajte hneď po jedle. Nastáva totiž čas na „pokec“ s ostatnými - sobremesa.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.