Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nádherná Sevilla je perlou španielskej Andalúzie

Kultúrne centrum juhu Španielska a zároveň hlavné mesto Andaluzie leží na rieke Guadalquivir. Po Madride, Barcelone a Valencii je štvrtým najväčším mestom v krajine. Je domovom flamenca a býčích zápasov a tiež miestom konania krásnych pestrofarebných slávností. Pýši sa treťou najväčšou katedrálou Európy a úchvatným romantickým zámkom v maurskom štýle. V predstavách svojich tvorcov tu žili Don Juan, Carmen a pochopiteľne aj Barbier sevillský. Sú tu uložené pozostatky Krištofa Kolumba a tiež sem bolo privezené ulúpené zlato Inkov. Spoznajte aj vy vzrušujúcu atmosféru Sevilly, ochutnajte výborné andalúzske víno a navštívte niektorú z mnohých významných pamätihodností.

Monumentálny komplex v Seville (El conjunto monumental de Sevilla)

V roku 1987 boli na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO zapísané tri dominantné Sevillské budovy: kráľovský palác Alcázar, katedrála a Indické archívy. Spoločne tvoria pozoruhodný monumentálny komplex v srdci Sevilly. Predstavujú španielsky "zlatý vek", zahŕňajúce pozostatky islamskej kultúry, stáročia cirkevnej moci, kráľovskú suverenitu i obchodnú silu, ktorú Španielsko získalo prostredníctvom svojich kolónií v Novom svete. Katedrála a Alcázar, presýtené maurskými vplyvmi, sú výnimočným svedectvom o civilizácii Almohádov aj o kresťanskej Andalúzii.

Obdivuhodný palác Alcázar sa objavil aj v Hre o tróny

Pôvodné jadro Alcázaru bolo postavené v 10. storočí ako palác moslimského guvernéra a používa sa aj dnes ako oficiálne sídlo španielskej kráľovskej rodiny, čím si zachováva rovnaký účel, pre ktorý bol pôvodne určený - je rezidenciou monarchov a hláv štátu. Pôvodne maurská pevnosť je tak dnes najstarším stále užívaným kráľovským palácom Európy. Skladá sa zo skupiny palácových budov a rozsiahlych záhrad. Má islamský vzhľad, pretože väčšina moderného Alcázaru bola postavená na ruinách maurského paláca Pedrom I. Kastilským, ktorý ho nechal vybudovať maurskými staviteľmi. Karol V. následne pridal gotické prvky do kontrastu s mudejarským štýlom.

Kúpele Márie z Padilla v Alcázaru

Kúpele Márie z Padilla v Alcázaru

Alcázar preslávil ako jeden z najkrajších palácov v celom Španielsku. Záhrady k nemu pripojené boli v 16. storočí upravené v štýle talianskeho manierizmu architektom Vermond resty. Ten je tiež zodpovedný za stavbu Galeria de Grutesco. Starý moslimský múr premenil v lodžiu, z ktorej možno palácové záhrady obdivovať.

Galeria de Grutesco a záhrady Alcázaru

Galeria de Grutesco a záhrady Alcázaru

Alcázar sa objavil aj v niektorých filmoch a seriáloch. Nádvorie Patio de las Doncellas napr. Poslúžilo ako kulisa pre dvor jeruzalemského kráľa vo filme Kráľovstvo nebeské (2005). Na niektorých miestach sa roku 2014 natáčala časť piatej série Hry o tróny.

Patio de las Doncellas, Alcázar

Patio de las Doncellas, Alcázar

Jedna z najväčších európskych katedrál a jedinečná zvonica Giralda

Zvonicová veža Giralda, niekdajší minaret mešity, je majstrovským dielom almohádskej architektúry a dôležitým príkladom kultúrneho synkretizmu vďaka hornej časti navrhnuté v renesančnom období Hernani Ruizom. Je jedným z hlavných symbolov Sevilly a stojí vedľa katedrály Panny Márie. Tá je s piatimi loďami najväčšou gotickou stavbou v Európe. Bola založená roku 1403 na mieste bývalej mešity a nahradila ju. Postavená v gotickom a renesančnom štýle tak pokrýva sedem storočí histórie. Od svojho vzniku až do dneška slúži na náboženské účely. Nachádza sa v nej hrobka Krištofa Kolumba a tiež kráľovská kaplnka, miesto kráľovských pohrebov. K poslednému odpočinku tu bola uložená rad členov kastílskej kráľovskej rodiny, napr. Ferdinand III. s manželkou Alžbetou.

Sevillská katedrála a zvonica Giralda

Sevillská katedrála a zvonica Giralda

Indické archívy v Seville ukrývajú cenné dokumenty a zmluvy

Budova Archivo de Indias bola postavená na mieste, kde sídlil Konzulát obchodníkov Sevilly (Casa Lonja). Navrhol ju architekt Juan de Herrera ako jeden z najjasnejších príkladov španielskej renesančnej architektúry. Obrovský vplyv na barokovú andalúzsku architektúru a na španielsky neoklasicizmus symbolizuje spojenie medzi starým a novým svetom. Indické archívy sa stali domovom najväčšej zbierky cenných dokumentov a kupeckých zmlúv z archívov kolónií v Amerike, ktoré vypovedajú o objavoch a vzťahoch s Novým svetom.

Indické archívy v Seville

Indické archívy v Seville

Ďalšie zaujímavé miesta a pamiatky Sevilly

K významným pamätihodnostiam mesta patrí Torre del Oro (Zlatá veža), vojenská strážnica z 1. tretiny 13. storočia, ktorá bola postavená za nadvlády Maurov kvôli ochrane cesty od Alcázaru k rieke. V súčasnosti sa vo vnútri nachádza múzeum námorníctva. Stavba sa objavuje v hre Age of Empires II čoby div španielskeho národa.

Zlatá veža v Seville

Zlatá veža v Seville

Ak sa chcete pokochať krásnym a originálnym námestím, zájdite sa pozrieť na Plaza de España. Vzniklo v roku 1929 a zahŕňa reprezentatívne budovy, arkádové chodby, široké promenády aj kanál so zdobenými lávkami. Tunajší palác si zahral v druhej epizóde Hvězdných válek.

Plaza de España v Seville

Plaza de España v Seville

Z ďalších atraktívnych častí Sevilly uveďme aspoň malebnú židovskú štvrť Barrio de Santa Cruz, jednu z najstarších španielskych univerzít, archeologické múzeum či múzeum umenia, park María Luisa, promenádu Alameda, renesančnú radnicu zo 16. storočia či napr. Barokový kostol San Luis z roku 1730 .

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.