Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Maldivy : sprievodca, tipy, počasie, aktivity

Maldivy sú pre väčšinu z nás synonymom raja na zemi. Fotografie v cestovateľských magazínoch zobrazujú ľudoprázdne pláže lemované kokosovými palmami, blankytne modré more a neskutočne pestrý podmorský život. Až by sa mohlo zdať, že si fotograf ku dokonalosti pomohol Photoshopom. Verte mi, že skutočnosť je ešte o niečo krajšia. Piesok je jemný ako múka a more priezračne čisté. A ak si vezmete šnorchel, z vody budete vychádzať len veľmi neradi. Skúsim vám priblížiť tie najdôležitejšie fakty o tejto unikátnej krajine. 

Prehľad a počasieCesta na MaldivyMena a jazykMesto MaleAktivityJedlo a pitie

Základné informácie + počasie na Maldivách

Maldivská republika je ostrovný štát ležiaci v Indickom oceáne. Tvorí ju prstenec 26 koralových atolov tvorených 1 196 ostrovmi, z ktorých je iba 200 osídlených. Počet ostrovov sa v priebehu rokov mení. Niektoré pohltí more a ďalšie sú vytvárané umelo (navozením piesku).  Ostrovy sú chránené veľkolepou útesovou bariérou, ktorá je považovaná za jednu z najkrajších na svete. Klíma na ostrovoch je silne ovplyvnená oceánom. Teplota sa pohybuje v rozmedzí 27-32 °C. Zrážky obvykle prichádzajú v júni a júli. Ideálnym obdobím pre návštevu je október až apríl. 

Čas na Maldivách sa v zime posúva o 4 hodiny dopredu voči stredoeurópskemu času, a teda aj voči Slovenskej republike. V lete je časový posun + 3 hodiny. 

Cestovanie na Maldivy a medzi ostrovmi

Jediným spôsobom ako sa dostať na ostrovy je letecky alebo loďou. Najlepšou alternatívou na odlet zo Slovenska je medzinárodné letisko vo Viedni. Dĺžka letu na Maldivy priamou linkou bez prestupu je cca 10 hodín. Mnoho letov však zahŕňa medzipristátie napríklad vo Frankurte, Dubaji či Dohe. (cca 14 hodín). Medzi jednotlivými ostrovčekmi sa môžete presúvať buď hydroplánom alebo loďkou.  

Maldivy z Viedne

Víza a dokumenty 

Pri ceste na Maldivy potrebujete platný cestovný pas, minimálne 6 mesiacov po návrate. Na vstup do krajiny nepotrebujete víza no za to sa musíte vedieť preukázať potvrdením o rezervácií v hoteli či spiatočnej letenke a následne získate oprávnenie . Minimálne 96 hodín pred odletom ste povinné vyplniť dotazník na a následne získate na tomto odkaze. Potom môžete zostať maximálne 30 dní. Viac na stránkach Ministerstva zahraničných vecí:  https://www.mzv.sk/maldivy

Predstavujeme 10 najobľúbenejších rezortov na Maldivách

Prečítajte si aj:

Predstavujeme 10 najobľúbenejších rezortov na Maldivách

 

Mena, jazyk a komunikácia

Mena Maldív sa nazýva Rufiyaa. Nie vždy si však musíte peniaze za dovolenku zamieňať. V mnohých dovolenkových destináciách akceptujú platby v eurách, v nákupných centrách aj platby v amerických dolároch. Národným jazykom súostrovia je dhivehi, ktorým sa hovorí iba na Maldivách a indickom ostrove Minicoy. Ale nebojte sa: pred dovolenkou nemusíte absolvovať zložitý jazykový kurz. V dovolenkových oblastiach sa hovorí prevažne anglicky.  

10 destinácií pre perfektnú tropickú dovolenku

Prečítajte si aj:

10 destinácií pre perfektnú tropickú dovolenku

 

Hlavné mesto Male

Piatočná mešita v Male

Piatočná mešita v Male

Hlavným mestom Maldiv je mesto Male, ktoré je jedným z najhustejšie osídlených miest sveta. Žije tu celá jedna tretina obyvateľstva štátu. Sídlia tu vládne úrady, banky a veľký obchodný prístav. Jediným povoleným náboženstvom na Maldivách je Islam a vyznávači iného náboženstva nemôžu získať trvalé občianstvo. Pri prechádzke mestom preto môžete obdivovať krásu mešít ako je monumentálna Piatočná mešita z roku 1658. Ako stavebný materiál bol použitý koral, vďaka čomu je zapísaná na zozname UNESCO 

Tip: Poriadku milovnosť nie je práve silnou stránkou Maldivčanov, a tak sa pri prechádzke mestom občas budete musieť vyhýbať kopám odpadkov. 

Aktivity na ostrove

To najväčšie bohatstvo Maldiv sa skrýva pod hladinou oceánu. Je iba málo miest na svete, kde môžte vidieť tak pestrú faunu a flóru. Pár metrov od brehu sa vám otvorí čarovný podmorský svet. Pestrofarebné rybky, morské korytnačky, murény, manty obrovské a niektoré druhy žralokov plávajú pomedzi korálové útesy s pozoruhodnou ľahkosťou. Súčasťou väčšiny hotelových rezortov je potápačské centrum s odborne vyškoleným personálom. Tým menej odvážny, postačí šnorchel a okuliare. 

Keď sa deň zmení na súmrak, vydajte sa na plavbu pri západe slnka. Nechajte sa unášať pokojnými vodami na palube tradičnej maldivskej dhoni alebo luxusnej jachty, pretože obloha je namaľovaná v odtieňoch oranžovej, ružovej a zlatej.  

Jedlo a pitie na Maldivách

Cenová hladina za jedlo na Maledivách je dosť vysoká. Aj napriek tomu, že pôda je na niektorých ostrovoch pomerne úrodná, dokážu si tu vypestovať iba kokosové orechy, mango, ananás, banány či papáju. Drvivá väčšina potravín tak musí byť dovážaná. Symbolom ostrovov je kokosová palma. Pre miestnych obyvateľov je významným zdrojom obživy. Drevo slúži na výrobu lodí, listy nahrádzajú strešnú krytinu a kokosové orechy sú neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne.  

Miestni obyvatelia sa živia prevažne rybolovom, ktorý je kvôli prísnemu zákazu používania rybárskych sietí (ochrana koralov) veľmi zložitý. Najčastejším úlovkom býva tuniak alebo makrela.  Dostanete ich s ryžou, ako súčasť super pálivého kari alebo na dne misky s kokosovou polievkou.  

Vynikajúce sú aj dezerty pripravované z kokosového mlieka. Alkoholické nápoje sú pre moslimské obyvateľstvo nedostupné, ale turisti si ich môžu kúpiť (s patričnou prirážkou) v špecializovaných obchodoch alebo v hotelových baroch. Maldivčania často po jedle žujú listy betelu. Táto rastlina je zaradená na zoznam ľahkých drog a jej konzumácia vyvoláva ľahkú eufóriu. Vášnivého konzumenta spoznáte podľa čiernych zubov a blaženého úsmevu. 

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.