Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bizarné zvyky a tradície: Preskúmajte tajomstvá tejto krajiny

Nočný Taiwan

Nočný Taiwan Shutterstock

Taiwan, malý ostrov pri východnom pobreží Číny, je krajinou s bohatou históriou a tradíciami, ktoré sú záhadné a fascinujúce zároveň. Je to miesto plné kontrastov, kde za krátky čas prejdete od vysokých pohorí po nedotknuté pláže, od tradičných chrámov po moderné mestá... Aj keď Taiwan patrí medzi technologické veľmoci, stále si drží tradičné zvyky a hodnoty. Môžete navštíviť storočné chrámy, miestne kmene, alebo sa zúčastniť tradičných slávností a festivalov. Miestna kultúra je bohatá na zvyklosti a rituály. Pripravte sa na cestu do sveta taiwanských bizarností!

1. Mesiac duchov

Festival, Taiwan

Festival, Taiwan Shutterstock

Taiwanci veria, že koncom leta príde čas, keď sa duchovia z podsvetia môžu na mesiac voľne túlať po krajine. Hoci to samo o sebe nemusí byť pre mnohých z nás nezvyčajné, čo nás skutočne fascinuje sú zvyky, podľa ktorých majú miestni zakázané vykonávať niektoré činnosti. Žiadne sťahovanie, žiadne nočné chodenie von sám, žiadne pískanie najmä v noci a dokonca ani žiadne kúpanie! 

2. Strach z čísla 4

Šťastné a nešťastné čísla sú bežné v každej kultúre, ale Taiwanci ich posúvajú ešte na vyššiu úroveň. Číslo 4 sa považuje za jednu z najnešťastnejších číslic, pretože v čínštine znie podobne ako slovo smrť. Z tohto dôvodu nemocnice nemajú 4. poschodie a byty na tomto poschodí sú často lacnejšie. Ľudia dokonca odmietnu čísla mobilného telefónu, ak sa v nich štvorka objavuje príliš často. 

3. Nezjedzte všetko jedlo z taniera!

Tradičné jedlo, Taiwan

Tradičné jedlo, Taiwan Shutterstock

Pre mnohých je to zvláštne, pretože v mnohých iných kultúrach je prázdny tanier znakom ocenenia dobrého jedla a pochvala vášho hostiteľa. V taiwanskej kultúre znamená čistý tanier, v horšom prípade prázdny stôl, že hostiteľ nepripravil dostatok jedla a hostia sú stále hladní. 

4. Tanečníčky na pohreboch

Okolo pohrebov na Taiwane existuje veľa tradícií, no azda najnezvyčajnejšia je prítomnosť tanečníkov pri tyči alebo dokonca striptérov v určitom bode obradu. Hovorí sa, že to upokojuje túlavých duchov mŕtvych a vytvára atmosféru podobnú karnevalu pre živých. 

Cesta svetom superpotravín

Prečítajte si aj:

Cesta svetom superpotravín

 

5. Slovo “nie” tu neexistuje

Night market, Taiwan

Night market, Taiwan Shutterstock

Jedna z nezabudnuteľných záhad Taiwanu tkvie v jeho unikátnom jazyku. Miestni obyvatelia vás ohromia svojim neobvyklým prístupom k negácii. V tradičnom zmysle nepoznajú slovo 'nie'. Áno, čítate správne. V bežnej komunikácii sa vyhýbajú priamemu odmietnutiu a namiesto toho používajú jemnejší, takmer umelecký prístup. Keď sa opýtate otázku, na ktorú by ste očakávali ako jednoznačné 'nie', počujete skôr niečo ako 'Eh, možno.' Tento návyk dáva tunajšiemu dialógu jedinečný nádych tajomstva a pridáva do každodenného života zvláštne kúzlo, ktoré si nenechá ujsť žiadny cestovateľ. 

6 dôvodov, prečo navštíviť Vietnam

Prečítajte si aj:

6 dôvodov, prečo navštíviť Vietnam

 

6. Klopanie na dvere

Taiwanci veria v existenciu duchov a neviditeľných entít, ktoré môžu obývať priestor. Miestni obyvatelia pred vchodom do izby zvyknú najskôr zaklopať, aby vystrašili duchov, ktorí sa tam nachádzajú. Platí to napríklad aj v hoteloch. Pre cestovateľov, ktorí sa stretávajú s týmto zvykom, môže byť tento zvyk na prvý pohľad trochu záhadný, ale je dôležité ho rešpektovať. Klopenie na dvere je pre miestnych súčasťou ich každodenného života a kultúry, a keď sa nemusíte báť duchov, môžete túto prax prijať ako zaujímavý pohľad do taiwanského sveta.  

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.